Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бережіть серце від вірусів

Вірусні захворюваня, за даними ВООЗ, щорічно викликають до 5 млн випадків важкого перебігу хвороби та призводять до 300−500 тис. смертей. З усіх випадків інфекційних недуг захворювання на грип та ГРВІ становлять 95%

Фото ілюстративне з відкритих джерел
Фото ілюстративне з відкритих джерел

Із них до 70% дають ускладнення на серцево-судинну систему. Тож як вберегти здоров’я свого серця від небезпечного впливу вірусів, розповідає завідувачка кардіологічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні Леся Іванівна Гусак.

— Наскільки небезпечими для здоров’я серця є сезонні вірусні заворювання?

— Головна небезпека вірусного захворювання полягає навіть не в тому, що грип та коронавірус, який нікуди не зник, а продовжує мутувати, як правило, мають важ­кий перебіг, а в тому, що вірус може давати серйозні ускладнен­ня на окремі органи та системи. Після перенесених вірусних та інфекційних захворювань часто страждає серце. При цьому чим важчим є перебіг хвороби, чим складніше організму впоратися з вірусом, тим сильніше буде вира­жена клінічна картина та ймовір­ність ураження серцево-судинної системи.

Окремі препарати, якими лі­кують віруси, можуть спрово­кувати, особливо у гіпертоніків, підвищення артеріального тиску, що, своєю чергою, є причиною інфарктів, інсультів. У людей стар­шого віку, які страждають від по­рушення ритму, мають серцеву недостатність, можливі випадки тромбоемболії. Тому за будь-якої вірусної інфекції неприпустиме самолікування. Обов’язково слід звернутися до сімейного лікаря, який діагностує захворювання, — грип це чи ковід. Треба неухиль­но дотримуватися рекомендацій щодо терапії та планових оглядів для контролю вашого самопочут­тя. Перший візит має бути після триденного лікування, оскільки саме у цей період найчастіше можливі ускладнення у вигляді пневмонії чи навіть міокардиту.

— На які симптоми, що вка­зують на ураження серця, слід звернути увагу й не зволікати з лікуванням?

— Значна частина всіх усклад­нень після захворювання на вірусні інфекції припадає на серце, внаслідок чого відбу­ваються серйозні порушення його роботи. Вірус грипу, як і коронавірус, вирізняється осо­бливістю проникати в серцевий м’яз — міокард і викликати його запалення — міокардит. Симпто­ми міокардиту не завжди чітко виражені, що може ускладнити постановку діагнозу. Навіть за незначного фізичного наванта­ження, наприклад, під час ходь­би, виникають задишка, біль у ділянці грудної клітки. Тому, щоб не пропустити початку запально­го процесу, через два тижні після перенесеного ковіду, особливо за важкого його перебігу, необ­хідно зробити ЕХО — УЗД-серця. За умови своєчасного діагнос­тування та фахового лікування в умовах стаціонару міокардит виліковується. Але якщо захво­рювання не виявляється вчасно та перебігає без належного ліку­вання, це може призвести навіть до серцевої недостатності. Тому навіть якщо явних симптомів за­гострення немає, слід прокон­сультуватися з лікарем.

— Найкращі ліки — це про­філактика. Що входить у це поняття збереження здоров’я серця?

— Кожна людина повинна само­стійно дбати про своє здоров’я. Якщо ви нездужаєте, невідкладно зверніться до сімейного лікаря і дотримуйтеся його рекоменда­цій. Спокій, достатній сон, культу­ра харчової поведінки, відсутність шкідливих звичок (алкоголь, ку­ріння) — посильні фізичні наван­таження — ось основні складові здоров’я серця. Людям з кардіо­логічними захворюваннями необ­хідна фізична активність у вигляді ходьби до 5 км на день, здоровим людям — понад 5 км та заняття спортом. Раціонально харчувати­ся, дотримуючись правила «зба­лансованої тарілки», — білки, вуг­леводи, клітковина. Не їсти за 2−3 години до сну.

І не забуваймо: вакцинація — найефективніший захід боротьби з вірусами грипу та ковіду, осо­бливо для пацієнтів, які мають серцево-судинну патологію, цу­кровий діабет тощо. Вакцинація знижує частоту захворюванння на грип та коронавірус в середньому удвічі. У щеплених у разі інфіку­вання перебіг недуги легший і не призводить до розвитку усклад­нень.

Схожі новини