Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Осінь — час особливого піклування про своє здоров’я!

Осіннє похолодання з різкою зміною погоди — важкий час для людського організму: загострюються хронічні недуги, частішають гострі респіраторні захворювання. До чого варто бути готовими з настанням осені, як розпізнати хворобу вчасно і зуміти їй запобігти, розповідають медики

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Застуда та грип небезпечні для серця

«Сезонні недуги різко ускладню­ють перебіг серцево-судинних за­хворювань: артеріальної гіпертонії, ішемічної хвороби серця, серцевої не­достатності, — розповідає кардіолог-реаніматолог Олег Лещук. — ГРВІ може стати причиною погіршення стану у людей з ішемічною хворобою серця та артеріальною гіпертензією. Збільшується частота інфекційних уражень серця, зокрема міокардити, перикардити». Кардіолог нагадав: особливу увагу серцю восени пови­нні приділяти літні люди, оскільки на тлі ускладненого перебігу ішемічної хвороби може розвинутися передін­фарктний стан чи інфаркт міокарда. У профілактиці загострень необхідно використовувати комплексний під­хід, радить кардіолог. Насамперед захищати організм від респіраторних вірусних інфекцій, — тут важливий цілий комплекс заходів: здоровий спосіб життя, загартовування, повно­цінне харчування, сон, а також при­йом противірусних препаратів. «Якщо захворіли на вірусні інфекції, не намагайтеся переносити застуду на ногах, — радить лікар. — Небезпека ускладнень зростає, якщо інфекцію не долікували, а людина виходить на роботу, стаючи небезпечною для ото­чення і піддаючи ослаблений організм серйозним навантаженням».

Осінні недуги переслідують жінок

Осіннє сезонне загострення цис­титу переважно жіноча проблема. На жаль, цистит часто стає хроніч­ним — з’явившись одного разу, він то затихає, то знову заявляє про себе. Різкий біль внизу живота, часті по­зиви в туалет, болісне сечовипус­кання, тупий біль у попереку, іноді - підвищення температури, — все це може бути симптомами запалення сечового міхура. «Не варто шукати інформацію в Інтернеті, сподіватися, що все минеться і займатися само­лікуванням. Що раніше ви опинитеся на прийомі у лікаря, то більше шансів вилікуватися, — наголошує уролог Євгенія Кольченко. — Оскільки цис­тит — інфекційно-запальне захворю­вання, лікують його антибіотиками. Якими саме — визначить лікар, по­передньо провівши низку обстежень та аналізів. Перше, що необхідно знати жінкам, які зіткнулися з симп­томами цього захворювання, це те, що цистит схильний до рецидивів. Тож якщо у вас є схожі симптоми, не зволікайте з візитом до уролога. Адже через самолікування чи задав­нення хвороби цистит переходить у хронічну форму, загострюючись кілька разів на рік. Але найчастіше — перемінна погода у міжсезоння, зниження імунітету, а ще — звичка одягати коротенькі курточки, штани з низькою посадкою, які відкривають живіт і поперек, тонкі колготи і мініс­підниці.

Категорично не можна вдаватися до самолікування вагітним жінкам! Лікарі володіють ефективними мето­диками, що допомагають позбутися неприємних симптомів, а також спо­кійно виносити і народити здорово­го малюка. Головне — не затягувати з візитом до фахівця, особливо, якщо раніше ви вже стикалися з цим за­хворюванням. Лікуванням циститу необхідно зайнятися негайно і під контролем лікаря, щоб не дати хво­робі перейти в хронічну форму і не допустити серйозних ускладнень". Жінкам, яких часто турбують запа­лення придатків, потрібно навесні і восени проходити профілактичну терапію. Бо спайкові процеси, ви­кликані запаленням, будуть розви­ватися і можуть стати причиною без­пліддя.

Суглобам потрібне тепло

Причиною загострення за­хворювань суглобів часто є пере­охолодження. За артриту воно послаблює імунну систему, і на цьому тлі активізується запален­ня в суглобах. У випадках артрозу через холод погіршується крово­постачання суглобового хряща, а це прискорює його руйнування. Тому пацієнтам, які спостеріга­ються у ревматолога, потрібно обов’язково тепло одягатися. Є і ще одна поширена причина болю в суглобах — надмірна праця влітку на городах. Допоможуть спеціаль­ні гімнастичні вправи, профілак­тичний курс фізіотерапії, але тіль­ки після консультації з лікарем, щоб ще більше не нашкодити. Ревматолог Остап Паливода рекомендує: «Включіть у раціон більше риби, що містить жирні кислоти омега-3, а ще курятину, яйця, бобові, капусту, редьку, — вони необхідні для природного відновлення хрящової тканини суглобів. Якщо біль вже з’явився, звертайтеся до лікаря — він точно визначить його причину і призна­чить кваліфіковане лікування».

Дієта запобігне загостренню хвороб органів травлення

Сезонна закономірність заго­стрення хвороб шлунка — класич­ний випадок. Люди повертаються з відпустки, виходять на роботу або навчання — змінюється режим що­денної діяльності, функціонування нервової системи, а також режим харчування. «Якщо влітку ви харчу­валися легкими салатами і овоча­ми, то восени їжа видозмінюється, і поки ШКТ пристосується — можуть бути загострення, — стверджує гастроентеролог Ірина Білик. — Причому не тільки гастриту, а й будь-якого захворювання травного тракту. Гастрит — хвороба переваж­но молодих людей. У осіб старшого віку зазвичай восени загострю­ються панкреатит і холецистит, з’являються нудота, дискомфорт, важкість і біль „під ложечкою“ піс­ля їди — ознаки порушення роботи травлення. Єдиний спосіб запобіг­ти хворобі - дотримання дієти у цей період. Їсти потрібно невеликими порціями, часто і потроху, слід ви­ключити з раціону смажену, гостру й жирну їжу».

Щоб уникнути вірусів, частіше мийте руки, адже віруси можуть дов­го жити на різних предметах. Корис­но також промивати ніс і полоскати горло солоною водою. Варто при­слухатися до рекомендацій епідемі­ологів та вчасно зробити щеплення проти грипу, адже він нерідко стає поштовхом до тяжких загострень. Краще перестрахуватися.