Передплата 2024 «Добра кухня»

Сеньйор-помідор

Учені довели протиракові властивості томатів

Якщо ви вважаєте помідор овочем, то помиляєтеся. Помідор — це ягода сімейства пасльонових, що має надзвичайні влас­тивості. Побоюєтеся онкологічних захворювань або схильні до серцево-судинних? Вас турбують нерви, нестача вітамінів або зайва вага? У всіх цих і багатьох інших випадках помідор — незамінний помічник.

У помідорі більше вітамінів, ніж у цитрусових. Якщо ор­ганізму необхідна лимонна кислота, то в помідорі є достатня її кількість, а також яблучна і винна кислоти. Якщо вам необхідні ан­тиоксиданти, то не обов’язково їсти різнокольорові капсули з ап­течних коробочок — у помідорах є лікопін, який є потужним антиок­сидантом, має протиракову дію.

Лікопін (інакше «лікопен») не лише захищає клітини від руйнування, а й знижує кіль­кість «шкідливого» холестерину, зменшуючи ризик серцево-су­динних захворювань.

За даними ВООЗ, лікопін, що міститься в помідорах, а також у червоному перці, рожевих грей­пфрутах і кавунах, є унікальни­ми ліками від багатьох хвороб і, перш за все, від раку проста­ти, легенів і шлунка. Він відіграє також важливу роль у профілак­тиці раку підшлункової залози, прямої кишки, стравоходу, ро­тової порожнини, молочних за­лоз, а у жінок ще і шийки мат­ки. Зараз намагаються вивести сорти помідорів з підвищеним вмістом не лише лікопіну, а й та­ких антиоксидантів, як флавоно­ли і бета-каротин.

Раніше в ожині знаходи­ли речовини, що сприяють лі­куванню ракових захворювань різного характеру. Тому селек­ціонери вивели гібрид томатів з ожиною темно-фіолетового кольору, плоди якого містять, крім лікопіну, антоціаніни — ре­човини, які лікують рак товстої кишки. До речі, лікопін краще виділяється з клітин помідорів, якщо салат заправити олією, а ось антоціаніни — речовини во­дорозчинні, вони потрапляють у кров без кулінарних зусиль. Цікаво, що лікопін, виділений як лікарський препарат, не чи­нить такої ж дії, як сирі помі­дори і соус з них. Мабуть, як і у випадку інших природних ці­лющих засобів, лікопін виявляє свою лікувальну дію в комплек­сі з іншими корисними речови­нами, що є в помідорах.

Помідори допомагають на­віть поліпшити настрій — у них є серотонін. Протизапальні та антибактеріальні властивос­ті помідора відомі з давніх ча­сів — примочки з томатної кашки використовували для лікуван­ня ран.

Одним з дивовижних власти­востей помідора є те, що він не втрачає своїх корисних власти­востей після термічної оброб­ки. Навпаки, томат «гарячого приготування» корисніший, ніж свіжий помідор. Томат зберігає свої унікальні властивості навіть при консервуванні, і різні пасти, соуси, кетчупи не менш корисні (а іноді навіть більше), ніж сирий помідор.

Солодкі мариновані помідори

На 3 банки об’ємом 1 л: 2−2,5 кг стиглих помідорів, 5- 7 зубчиків часнику, 5 ст. ложок цукру, 1,5 ст. ложки солі, 70 мл оцту 9%, близько 1,2 л води.

Помідори помити. Наколо­ти зубочисткою біля плодоніжки (щоб не потріскали). У чисті бан­ки вкласти помідори з часником. Залити окропом по вінця, накри­ти кришками, залишити на 20 хв. Воду з банок злити в каструлю. Додати в неї сіль і цукор. Поста­вити на вогонь, прокип’ятити ма­ринад 4−5 хв. Влити у банки оцет (по 22−23 мл у кожну) і залити по­мідори киплячим маринадом. Відразу ж закрити під ключ. Пе­ревернути банки догори дном, укутати. Залишити до повного охолодження. У банки не потріб­но додавати нічого, крім помідо­рів і часнику. Тільки так ви отри­маєте «чистий» смак томатів.

Малосольні помідори нашвидкуруч

1 кг ґрунтових помідорів, 3−5 зубчиків часнику, 1 ст. ложка оцту 9%, 1 ст. ложка з гіркою солі, 1 ст. ложка цукру, 3−5 горошин духмяного перцю, 2−3 лаврові листки, 600−650 мл води, за бажання — перець чилі, кінза, листя смородини чи вишні, корінь хрону.

Помідори промити в холодній воді, у кожного з нижнього боку зробити хрестоподібний надріз і також окреслити ножем неве­лику ділянку навколо плодоніж­ки. Скласти помідори-заготовки в широку ємність, доверху зали­ти окропом — пропарити 7−10 хв і зняти шкірку. Воду закип’ятити разом з сіллю, цукром, гороши­нами перцю і лавровим листям. Скуштувати, можливо, концен­трація солі-цукру для вас низь­ка, регулюйте. Також і з пряними добавками — приправляють ко­ріандром, сушеними чебрецем, розмарином, зернами кропу і гірчиці. Кип’ятити маринад 3−4 хв, зняти з плити, влити арома­тизований яблуками оцет, охоло­дити до теплого стану. Букет для консервації (парасольки кропу, листя хрону, смородини, вишні), кілька кілець чилі, нарізані тонки­ми пластинами зубчики часнику викласти на дно каструлі. Зверху — очищені томати і пів пучка сві­жої кінзи чи іншої зелені. Зали­ти теплою рідиною з прянощами і оцтом — овочі мають бути по­вністю занурені в розсіл. Накри­ти рушником і залишити на два дні при кімнатній температурі. Можна не додавати оцет і залити охолодженим розсолом, відра­зу перенести в холод, тоді пері­од бродіння істотно збільшиться.

Помідори у власному соку

На 1-літрову банку: 8−12 невеликих помідорів, 200- 250 мл томатного соку, 3- 5 горошин духмяного перцю, 1 ч. ложка оцту 9%, 1 ч. ложка цукру, сіль — до смаку.

Помідори вимити. Розділи­ти на дві категорії: щільні краси­ві рівні томати приблизно одна­кового розміру скласти в одну миску, криві, притиснуті, наді­псуті — в іншу. Помідори з другої миски нарізати і за допомогою соковижималки перетворити на томатний сік. Важливо, щоб го­товий продукт був без шкірок і насіння, тому можна додатко­во протерти масу через сито. Сік перелити у велику кастру­лю, довести до кипіння, змен­шити вогонь. Посолити, дода­ти цукор і перець, варити кілька хвилин на малому вогні, помішу­ючи. Якщо немає соковижимал­ки, на кожному помідорі з другої миски зробити невеликий хрес­топодібний надріз. Ошпарити окропом, зняти шкірку. Нарізати томати на 2−4 частини, вирізаю­чи плодоніжки, скласти у вели­ку каструлю, додати півсклян­ки води і варити на невеликому вогні до м’якості помідорів. Піс­ля цього масу протерти через сито, перетворюючи на пюре. Повернути на вогонь і посолити до смаку, додати цукор і перець. У чисті, простерилізовані бан­ки вкласти помідори з першої миски. Максимально щільно, але стежити, щоб не пошкодити плоди — цілісність шкірки важли­ва. Залити томати киплячим со­ком. У кожну банку влити по 1 ч. ложці оцту, прикрити підготов­леними кришками і стерилізува­ти 10 хв. Закрутити кришки, бан­ки перевернути і вкрити товстою ковдрою, залишити на добу.

Схожі новини