Передплата 2024 «Добра кухня»

Оксамитові персики

Корисні у випадках анемії, проблем з травленням і стресів

Хто не любить влітку поласу­вати соковитими і духмяними фруктами з оксамитовою шкіркою? Добре розуміють­ся на стиглих персиках оси і бджоли. Сміливо купуйте пло­ди, на які вони сідають. Зна­вці також стверджують, що найсмачніші персики завжди бувають ледь неправильної форми. Легка асиметрія хо­роша не лише у мистецтві.

У персиках міститься цілий комплекс вітамінів, орга­нічних кислот, мінеральних і пектинових речовин, які благо­творно впливають на всі систе­ми організму.

В одному персику — три чвер­ті добової дози вітаміну С і лише 35 калорій.

Персики сприяють оздоров­ленню кишківника і допомага­ють позбутися проблеми з жов­чним міхуром. Органічні кислоти і ефірна олія, які є в персиках, стимулюють шлункову секрецію і сприяють поліпшенню трав­лення.

Завдяки високому вмісту со­лей калію і заліза персики неза­мінні за анемії (сприяють крово­творенню) і серцевосудинних захворюваннях. Також ці соко­виті фрукти допомагають нор­малізувати обмін речовин.

Персики сприяють поліпшен­ню пам’яті і роботи мозку. Все завдяки високому вмісту фос­фору і калію. Також персики до­помагають легше пережити стрес, відновити сили після нер­вового напруження, приборкати емоції і заспокоїтися.

Завдяки вмісту каротину і ві­таміну, А персики допомагають захистити організм від ракових клітин і утворення «підозрілих» родимок. Регулярне вживання персиків навіть покращує зір. І найголовніше! Персики допо­магають схуднути швидко і лег­ко, без голодних дієт. Природ­ний цукор, який є в цих фруктах, абсолютно безпечний для талії.

З персиків можна приготу­вати безліч чудових страв — ва­рення, джеми, компоти, сала­ти, пироги, торти і навіть супи та соуси.

Дуже люблять цей фрукт у Франції. Персики в білому вині у Провансі або обсмажені у Бур­гундії. А ще персикове брюле — запечені персики з карамель­ною скоринкою, персиковий шербет, желе, суфле, тарти… У Німеччині обсмаженими перси­ками гарнірують свинячі нирки і окіст. В Ірані персики запікають з бараниною. В Італії фарширу­ють печивом, додають у начинку для млинців, маринують у Мар­салі, роблять граніту і семіф­редо. У Чехії готують кнедлики і галушки з персиками. У Бри­танії з персиків роблять пудин­ги і крамбль. В Іспанії персики смажать, замочивши в бренді, готують з них оладки. Перси­ки — обов’язкова складова білої сангрії. З цього фрукта виходить чудове персикове бренді і ліке­ри. Найвідоміші страви з пер­сиків — персики «Мельба» і кок­тейль «Белліні».

Випічка з персиками може прикрашати стіл увесь рік: у розпал сезону зі свіжими фрук­тами, в інший час — з консер­вованими. Вони додадуть ніж­ного смаку фруктовому салату, млинцям, морозиву і вершково­му крему. Персики годяться й до страв з м’яса і птиці, їх додають у печеню, рагу, поєднують з бла­китними сирами, з ними готують соуси.

Курка з персиками

5 курячих гомілок, 3 персики, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 ч. ложка приправи для курки, 1 ст. ложка олії, 1 ст. ложка червоного винного оцту, сіль і перець — до смаку.

Курячі ніжки помити, скласти у глибоку миску. Всипати при­праву, додати сіль і перець, вли­ти олію і оцет. Перемішати, за­лишити маринуватися хоча б на 15 хв. На дно форми для запі­кання викласти нарізану тонки­ми кільцями цибулю і вичавлені зубчики часнику. Персики очис­тити від кісточок, нарізати час­точками, викласти у форму, на них — курячі ніжки. Запікати у ро­зігрітій до 180 °C духовці 45−50 хв. Подавати таку страву най­смачніше з рисом.

Персиковий соус до м’яса

На 2 літри соусу: 1,4−1,6 кг персиків без кісточок, 2 склянки цукру, 170−180 мл яблучного оцту (половину можна замінити сухим білим вином), 3 ст. ложки гірчичного порошку, 80 г діжонської гір­чиці, 2 ч. ложки солі, 250 мл води, 2 ст. ложки гірчичного насіння (краще коричневого).

Змішати всі інґредієнтів для соусу, крім персиків, довес­ти до кипіння, помішуючи, щоб розчинився цукор. Додати очи­щені від шкірки і нарізані пер­сики, тушкувати, часто помішу­ючи, близько 20 хв. Товкачем для пюре розім"яти зм’яклі пер­сики. Можна зробити це блен­дером, але не на пюре, шматоч­ки фруктів мають відчуватися. Тушкувати ще 20−30 хв, до за­густіння. Соус розлити у баноч­ки, накрити кришками і стерилі­зувати у киплячій воді 15 хв.

Консервовані персики

2 кг персиків, 400 г цукру, 1 літр води, 2 ч. ложки лимонної кислоти.

Персики мають бути щільни­ми, краще навіть ледь недости­глими, без пошкоджень. Вимити їх і витерти рушником. Гострим ножем розрізати кожен персик уздовж кісточки. Долонями про­крутити половинки в різні боки. Розділити на 2 половинки, кіс­точку вирізати гострим ножем і зняти ножем шкірку. Розклас­ти підготовлені половинки пер­сиків у простерилізовані банки. Вкладати щільно, але не при­тискати, щоб персики зберегли форму. Залити персики в банках окропом. Прикрити кришками (їх завчасно прокип’ятити 5 хв) і залишити на 20 хв. Воду з ба­нок злити у каструльку, всипати цукор, додати лимонну кислоту (чайну ложку під ніж, тобто без гірки) і варити після закипан­ня кілька хвилин. Знову зали­ти персики киплячим сиропом і відразу ж герметично закрити кришками. Перевернути банки кришками донизу і вкрити ков­дрою до повного охолодження. Зберігати у прохолодному міс­ці. Із вказаної кількості продук­тів виходить 2 літрові банки і 1 банка на 0,85 літра.

Схожі новини