Передплата 2024 «Добрий господар»

На перепелиній фермі розмовляють пошепки: від шуму пташки перестануть нести яйця...

Журналістка “ВЗ” відвідала ферму у Мостиськах, де на власні очі побачила, як вирощують “дієтичних” перепілок

Сергій Писко та Ростислав Янишин надихнулися ідеєю здорового харчування як основи довголіття і заснували у Комарному та у Мостиськах, що на Львівщині, дві перепелині ферми. Бізнес-партнери в один голос кажуть: перепелиний бізнес хоча і важкий, але вартий того, щоб на прилавках українських продуктових магазинів було дієтичне м’ясо, а не нашпиговане гормонами… «Галицька перепілка» — компанія, що об'єднує дві ферми: «Галицька перепілка» та «Золото фараонів». Журналістка «ВЗ» вирушила у село Годині, що у Мостиському районі, щоб проінспектувати умови життя пташок, які несуть рябенькі яйця.

… Перепелина ферма — це комплекс, який складається із забійного цеху, холодильних складів, приміщення для вудження та приміщень, де у клітках живуть птахи. Перепілки живуть у спеціальних клітках, де їх годують. Там і несуться. Вранці персонал ферми збирає яєчка, які з кліток перекочуються у спеціальні ємності.

Працівниця ферми Марія Матис щодня годує перепілочок і бережно збирає та упаковує яйця. Фото автора
Працівниця ферми Марія Матис щодня годує перепілочок і бережно збирає та упаковує яйця. Фото автора

На перепелиній фермі є золоте правило — говорити пошепки. До цього привчений весь персонал (15 осіб). Сергій Писко каже, перепілки люблять спокій. Гамір на високих децибелах заганяє пташок у стрес, від цього можуть навіть перестати нестися…

Директор ферми Олексій Вакарук каже, що тут днює і ночує, закоханий у перепелиний спів. Фото автора
Директор ферми Олексій Вакарук каже, що тут днює і ночує, закоханий у перепелиний спів. Фото автора

Звертаю увагу на ніжний спів перепілок. На мене він подіяв як музика для йоги — налаштовуєшся на хвилю розслаблення. «Спів пташок добре діє на нервову систему. Поселіть мене тут!», — жартома сказала я. «Мені теж подобається „розмова“ перепілок. Це справді благородні пташки, з ними приємно працювати», — каже керівник ферми у Мостиськах Олексій Вакарук.

Запитую пана Сергія, з чого усе починалося. «Бізнес стартував із 350 перепілок, яких ми придбали в Україні, — відповідає. — Перепелиний ринок в Україні насичений лише на 3%. А ось виробництва свинини, курятини і телятини — багато. Ми обрали саме цей бізнес через те, що перепілки — це делікатесне і дієтичне м’ясо. Ми з Ростиславом — за здоровий спосіб життя! Самі їмо це м’ясо і інших пригощаємо. Бо знаємо, що птахи на нашій фермі вживають корисну їжу — лише натуральні корми».

Деякі фітнес-тренери кажуть, що від перепелиного м'яса, а особливо від бульйону, можна схуднути. Вирішила уточнити у Сергія Писка, чи справді це так, чи це міф. «Звичайно! — відповів. — Ба більше! Якщо щоранку вживати кілька сирих перепелиних яєць, налагодиться робота травної системи. Я уже тривалий час на такій дієті. Додаю до п’яти сирих яєць лимонний сік, це смачно і корисно. Пити потрібно натще, після цього запити водою. Наші діти спробували перепелиний бульйон, то більше не їдять бульйону з курятини».

На двох фермах вирощують м’ясо-несучі породи перепілок — Манжур та Білий англієць. Одна пташка продукує на добу одне яєчко, на місяць в середньому — 24 яйця. У Комарному та у Мостиськах — 30 тисяч перепілочок. В одній клітці — три десятка пташок. «Всі перепілки чемні, не б'ються у клітках, — продовжує розмову Сергій Писко. — Перепілка живе у приглушеному світлі. Коли отримує забагато денного світла, то збуджується. Тоді пташки агресивні, і це негативно позначається на їхній несучості. Є кілька правил вирощування. Одне з них — на фермі немає бути протягів. Також потрібно стежити за температурним режимом. Для цього маємо спеціальні клітки з температурними датчиками. Якщо температура невідповідна — спрацьовує сигнал і регулюємо її вручну. Годуємо своїх пташок кормами з кукурудзи, додаємо до корму олію. Корми закуповуємо у Полтаві, Давидові».

За словами власників ферм, перепілок — не можна «годувати» гормонами. Від такого харчування вони здихають.

Уточнюю суму інвестицій, вкладену в перепелиний бізнес. «Вам сказати мовою цифр чи нервів і недоспаних ночей? — відповідає пан Сергій. — Вклали понад сто тисяч доларів! Прибутків ще не маємо, бо бізнес ще молодий. Ферма у Мостиськах працює лише рік, у Комарному — сім. Прогнозуємо, до кінця цього року, можливо, вийдемо на невеличкі „плюси“. Якщо є хороший збут, то перепелиний бізнес може вийти на прибутковість і за рік».

За словами Ростислава Янишина, коронавірусний карантин неабияк вдарив по їхньому бізнесу. Зокрема закрилися ресторани, які брали у них перепелині яйця та м’ясо. Свою продукцію «перепелині бізнесмени» продавали лише у мережевих супермаркетах.

У попиті — вуджені перепілки, яйця, а також майонез з перепелиних яєць. Журналістка «ВЗ» продегустувала майонез. Легкий, має ніжний смак. Підприємці планують придбати обладнання, щоб виготовляти фарш (спеціальна техніка, яка відділяє м'ясо від кісток).

Фото автора
Фото автора

«Плануємо виготовляти на перепелиній фермі меланж — готову яєчну суміш з яєць-неліквідів, а також вермішель на перепелиних яйцях, — додав Ростислав Янишин. — Меланж продаємо у пластиковій пляшці. Це хороша суміш для омлетів. У Європі популярний продукт — мариноване перепелине яйце (варене яйце у банці, в спеціальній рідині). Наприклад, у польських супермаркетах 250-грамова баночка маринованих яєць коштує 6 злотих. Ми теж таке хочемо запровадити в Україні».

Схожі новини