На перепелиній фермі розмовляють пошепки: від шуму пташки перестануть нести яйця...
Журналістка “ВЗ” відвідала ферму у Мостиськах, де на власні очі побачила, як вирощують “дієтичних” перепілок
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/418708/1179088523050442605840414287536622301033204n.jpg)
Сергій Писко та Ростислав Янишин надихнулися ідеєю здорового харчування як основи довголіття і заснували у Комарному та у Мостиськах, що на Львівщині, дві перепелині ферми. Бізнес-партнери в один голос кажуть: перепелиний бізнес хоча і важкий, але вартий того, щоб на прилавках українських продуктових магазинів було дієтичне м’ясо, а не нашпиговане гормонами… «Галицька перепілка» — компанія, що об'єднує дві ферми: «Галицька перепілка» та «Золото фараонів». Журналістка «ВЗ» вирушила у село Годині, що у Мостиському районі, щоб проінспектувати умови життя пташок, які несуть рябенькі яйця.
… Перепелина ферма — це комплекс, який складається із забійного цеху, холодильних складів, приміщення для вудження та приміщень, де у клітках живуть птахи. Перепілки живуть у спеціальних клітках, де їх годують. Там і несуться. Вранці персонал ферми збирає яєчка, які з кліток перекочуються у спеціальні ємності.
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/08/117949375_628369981433150_1792677727022843660_n.jpg)
На перепелиній фермі є золоте правило — говорити пошепки. До цього привчений весь персонал (15 осіб). Сергій Писко каже, перепілки люблять спокій. Гамір на високих децибелах заганяє пташок у стрес, від цього можуть навіть перестати нестися…
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/08/117915200_3239632856128169_5741271218977869951_n.jpg)
Звертаю увагу на ніжний спів перепілок. На мене він подіяв як музика для йоги — налаштовуєшся на хвилю розслаблення. «Спів пташок добре діє на нервову систему. Поселіть мене тут!», — жартома сказала я. «Мені теж подобається „розмова“ перепілок. Це справді благородні пташки, з ними приємно працювати», — каже керівник ферми у Мостиськах Олексій Вакарук.
Запитую пана Сергія, з чого усе починалося. «Бізнес стартував із 350 перепілок, яких ми придбали в Україні, — відповідає. — Перепелиний ринок в Україні насичений лише на 3%. А ось виробництва свинини, курятини і телятини — багато. Ми обрали саме цей бізнес через те, що перепілки — це делікатесне і дієтичне м’ясо. Ми з Ростиславом — за здоровий спосіб життя! Самі їмо це м’ясо і інших пригощаємо. Бо знаємо, що птахи на нашій фермі вживають корисну їжу — лише натуральні корми».
Деякі фітнес-тренери кажуть, що від перепелиного м'яса, а особливо від бульйону, можна схуднути. Вирішила уточнити у Сергія Писка, чи справді це так, чи це міф. «Звичайно! — відповів. — Ба більше! Якщо щоранку вживати кілька сирих перепелиних яєць, налагодиться робота травної системи. Я уже тривалий час на такій дієті. Додаю до п’яти сирих яєць лимонний сік, це смачно і корисно. Пити потрібно натще, після цього запити водою. Наші діти спробували перепелиний бульйон, то більше не їдять бульйону з курятини».
На двох фермах вирощують м’ясо-несучі породи перепілок — Манжур та Білий англієць. Одна пташка продукує на добу одне яєчко, на місяць в середньому — 24 яйця. У Комарному та у Мостиськах — 30 тисяч перепілочок. В одній клітці — три десятка пташок. «Всі перепілки чемні, не б'ються у клітках, — продовжує розмову Сергій Писко. — Перепілка живе у приглушеному світлі. Коли отримує забагато денного світла, то збуджується. Тоді пташки агресивні, і це негативно позначається на їхній несучості. Є кілька правил вирощування. Одне з них — на фермі немає бути протягів. Також потрібно стежити за температурним режимом. Для цього маємо спеціальні клітки з температурними датчиками. Якщо температура невідповідна — спрацьовує сигнал і регулюємо її вручну. Годуємо своїх пташок кормами з кукурудзи, додаємо до корму олію. Корми закуповуємо у Полтаві, Давидові».
За словами власників ферм, перепілок — не можна «годувати» гормонами. Від такого харчування вони здихають.
Уточнюю суму інвестицій, вкладену в перепелиний бізнес. «Вам сказати мовою цифр чи нервів і недоспаних ночей? — відповідає пан Сергій. — Вклали понад сто тисяч доларів! Прибутків ще не маємо, бо бізнес ще молодий. Ферма у Мостиськах працює лише рік, у Комарному — сім. Прогнозуємо, до кінця цього року, можливо, вийдемо на невеличкі „плюси“. Якщо є хороший збут, то перепелиний бізнес може вийти на прибутковість і за рік».
За словами Ростислава Янишина, коронавірусний карантин неабияк вдарив по їхньому бізнесу. Зокрема закрилися ресторани, які брали у них перепелині яйця та м’ясо. Свою продукцію «перепелині бізнесмени» продавали лише у мережевих супермаркетах.
У попиті — вуджені перепілки, яйця, а також майонез з перепелиних яєць. Журналістка «ВЗ» продегустувала майонез. Легкий, має ніжний смак. Підприємці планують придбати обладнання, щоб виготовляти фарш (спеціальна техніка, яка відділяє м'ясо від кісток).
/wz.lviv.ua/images/articles/2020/08/118139705_3510767892320502_7852768620119000083_n.jpg)
«Плануємо виготовляти на перепелиній фермі меланж — готову яєчну суміш з яєць-неліквідів, а також вермішель на перепелиних яйцях, — додав Ростислав Янишин. — Меланж продаємо у пластиковій пляшці. Це хороша суміш для омлетів. У Європі популярний продукт — мариноване перепелине яйце (варене яйце у банці, в спеціальній рідині). Наприклад, у польських супермаркетах 250-грамова баночка маринованих яєць коштує 6 злотих. Ми теж таке хочемо запровадити в Україні».