Передплата 2024 «Добрий господар»

Український Фаберже отримав світове визнання!

Але є людина, яка перевершила легендарного маестро. Це волинянин Анатолій Бойко

Весь світ захоплюється витворами ювеліра Карла Фаберже, який жив на зламі 19 та 20 століть. А його пасхальні яйця, виготовлені для царської родини Романових, відразу стали символом розкоші. Справді, майстер і його учні створювали витончені шедеври. Але є людина, яка перевершила легендарного маестро. Це волинянин Анатолій Бойко. Він зумів золотом та сріблом обкувати не кам’яну чи дерев’яну основу, а справжні пташині яйця. А ще «вимережити» шкаралупу та інкрустувати самоцвітами! Нещодавно досягнення Анатолія Бойка визнали світові експерти.

Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка

Мистецтвом рятувався після поранення в армії

Пан Анатолій виховувався у мистецькій родині, бо і тато, й мама мали творчі натури. Але сам він не особливо цікавився народними ремеслами. Аж поки не пішов в армію й там не отримав складне поранення. Тоді мусив заново вчитися жити. Щоб було легше, опанував аж 17 різноманітних технік мистецтва.

— Я спробував все, навчився працювати з нитками та склом, металом та камінням, олівцем, фарбами, деревом, порцеляною, кісткою, — розповідає митець. — Потім отримав диплом різьбяра. А після сорока років повернувся до писанки. Колись в дитинстві їх воском писав, а це вирішив спробувати створити щось оригінальне, незвичне. Пам’ятаю, в Інтернеті натрапив на різнé (різьблене — авт.) страусине яйце, й воно мене безмежно захопило. Думаю, я ж ріжу по каменю та дереву, невже по шкаралупі не зможу?

Дістав стоматологічні бури — вирізьбив. Робота справді вийшла дуже гарна. Одна, друга, п’ята… Але ж таке вже є, подумав. Й закортіло винайти щось своє, авторське. Саме тоді один з колекціонерів похвалився перед Анатолієм копією яйця Фаберже.

Від сувеніру очей було не відвести. Захоплювало все: форма, витонченість оздоби, кольори. Захотілось зробити щось подібне, але на яйці справжньому, а не кам’яному чи дерев’яному. І став майстер гадати, як обкувати натуральну шкаралупу, аби вона не розкришилась в руках.

Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка

Дві сотні шедеврів

Над технікою Анатолій Бойко працював не один місяць. Головним завданням перед собою ставив винайти смоли, з допомогою яких вдалося б прикріпити ажурно викуваний метал до яєчної шкаралупи. Усе ж має лягати ідеально, не ковзатись по основі й не перетискати її. Бо найменша тріщинка — й роботі кінець. Врешті після нескінченних спроб майстер досягнув досконалого результату! Це було понад десять років тому.

Сьогодні пану Анатолію — 50. А його колекція «кованих» писанок налічує майже дві сотні. Над якоюсь композицією майстер працював два дні, над якоюсь — два місяці. Для створення кожної застосовував кілька технік.

Яке дивовижне ажурне потрійне яйце — перепелине у курячому, а те — в гусячому! Неймовірне серце, викуване з двох яєць. Вражаюча бурштинова низанка всередині крихкої шкаралупи, скринька у яйці, срібні іконки та цілий вертеп всередині… Що не робота — шедевр! Є — оздоблені дорогоцінними металами, є — інкрустовані дорогоцінним камінням. Просто ажурні чи з втіленим філософським змістом, є й справжні обереги, в яких заховані прадавні трипільські символи.

Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка

Нарізає шкаралупу в ідеальні спіралі!

Ще одна унікальна авторська техніка Анатолія Бойка — «витяжка» шкаралупи. Має майстер свій секрет — може збільшити довжину «нарізаного» яйця тричі! Обковує яєчні стрічки у кольорові метали й оповиває цими ідеальними спіралями різьблені яйця. Здається, це неможливо! Адже яєчна шкаралупа ніде не зламана, не тріснута. Хоча за всіма законами природи це нереально, адже не можна кальцій перевести в еластичний стан. А майстрові це якось вдалося.

Роботи волинянина нині є у приватних колекціях та музеях в різних куточках планети: в Англії та Канаді, Іспанії та Польщі, Америці та Японії. Нещодавно міжнародні експерти підтвердили: аналогів його технікам немає. Тож Анатолій Бойко нарешті отримав світове визнання! Можливо, невдовзі його ім’я з’явиться і в Книзі рекордів Гіннесса!

— Я щасливий, що мої роботи визнали на світовому рівні, — каже Анатолій Бойко.

Нині майстер має кількох учнів. Їх навчає багатьом премудростям своєї роботи. Хоча свого авторського секрету створення різьблено-кованих яєць поки нікому не видає.

Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка
Фото з архіву Анатолія Бойка

Схожі новини