Передплата 2024 ВЗ

Усе почалося з гітари «без голови»

Богдан Тодчук виготовляє музичні інструменти з меблів, які знаходить на смітнику

Фото Уніан та з особистого альбому Богдана Тодчука
Фото Уніан та з особистого альбому Богдана Тодчука

Киянин Богдан Тодчук з дитинства захоплювався музикою та любив, як і більшість хлопців, щось майструвати. Після закінчення школи вступив на фізичний факультет, закінчив кафедру експериментальної фізики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Став програмістом. Але музика завжди йшла поруч. І він не просто любить слухати гарну музику, а й вміє виготовляти музичні інструменти. Каже, що це його хобі, без якого вже тепер не уявляє себе у цьому світі.

— Почав бринькати на гітарі слідом за старшим братом, — каже пан Богдан. — А потім мені по-підлітковому захотілося створити щось нове і самовиразитися.

Коли бачить на смітнику старі меблі, не може пройти повз

Усе почалося з того, коли батько одного разу приніс додому гітару «без голови». Богдан взявся «пришити» інструментові «голову», і вийшла згодом восьмиструнна електрогітара — його перший музичний інструмент.

Потім про любов до створення музичних інструментів забув. Повернувся до улюбленого хобі 10 років тому.

«Якось йшов додому повз смітники і побачив там чотири ніжки від стола. У той момент я вже багато читав про дерево і зрозумів, що ніжки ідеально підійдуть. Забрав додому з думкою зробити чудовий інструмент».

Іншим разом на смітнику побачив дерев’яне підвіконня, яке хтось викинув, мабуть, під час ремонту. А це, за словами пана Богдана, чудовий матеріал для створення, до прикладу, скрипки.

— Невідомо, скільки років то підвіконня сушилося у квартирі господарів, — каже чоловік. — Воно міцне, не трухляве. Старі меблі, перетворені на музичні інструменти, звучать по-особливому.

Вже не може Богдан Тодчук, коли бачить на смітнику старі меблі, пройти повз. За його словами, старе дерево, яке роками висушувалося у помешканнях киян — найкраща основа для створення скрипки чи гітари. У майстерні 40-річний чоловік має власний станок, на якому й нарізує деревину. Зрозуміло, що не всі меблі підходять для роботи. Обирає дошки з твердих порід — ясеня, клена, дуба.

— Підбираючи речі на смітнику, я думаю про навколишнє середовище: для виготовлення меблів дерево обробляють лаком, тому воно погано розкладається і шкодить природі, — розповідає Богдан Тодчук. — Це дерево висохло в домашніх умовах. Чим природнішим відбувається цей процес, тим краще для акустичних властивостей матеріалу. Меблі, які я беру на смітнику, висохли природним шляхом. Якщо ми беремо дошку з крамниці, то вона висушена в спеціальній мікрохвильовці. Коли пара виходить з усього дерева — воно деформується, псуються волокна, звук проникає через нього гірше. Річ у тім, що річні кільця дерева мають бути щільними. Чим щільніші кільця, тим кращою будуть акустичні можливості матеріалу.

Частина коштів — на ЗСУ!

Пан Богдан виготовив 15 інструментів. Як з’ясувалося, на виготовлення однієї гітари чи скрипки йде понад 6 місяців. Найбільше часу витрачає на фарбування, покриття лаком. Іноді робота з фарбуванням затягується на місяць і довше.

Так, майстер продає інструменти, створені власноруч. Більшу частину з зароблених коштів віддає на потреби ЗСУ. Виставляє інструменти на аукціони.

Схожі новини