Передплата 2024 «Добра кухня»

Молодий часник – найсмачніший. Рецепти від «Високого Замку»

Зелені стрілки і молоді білі зубчики рясніють вітамінами і мікроелементами

Молодий часник — одна з перших прянощів, яка з’являється на початку літа. Головна його перевага — відсутність різкого часникового запаху і смаку. Їсти можна й молоді стрілки час­нику — нарізати і обсмажити у вершковому маслі. Подавати на гарнір до яєчні, вареної картоплі або гречки.

Часник — найдавніша куль­турна рослина, яку почали вирощувати ще з часів не­оліту.

Батьківщиною часнику вва­жають ущелини Тянь-Шаню та Паміру. Жителі Середньої Азії та Ірану швидко розпізна­ли не лише смакові, а й ліку­вальні властивості цієї рослини. Часник був замінником доро­гих прянощів, його додавали до страв і напоїв, часникову на­стоянку застосовували як засіб проти застуди, а за допомогою свіжого або натертого часнику загоювали рани.

І римляни, і греки, і асірійці, і араби, і євреї, і єгиптяни — всі без винятку культивували час­ник, вважаючи його безцінним для підтримування сил, бороть­би з безліччю хвороб, наділяю­чи його магічними і ритуальни­ми властивостями.

Часник фантастично корис­ний. Його свіжі зелені стрілки і молочно-білі зубчики рясніють вітамінами і мікроелементами. Це чудовий засіб від багатьох, насамперед простудних за­хворювань. Якщо цибуля може нашкодити слизовій оболон­ці шлунка, спричиняючи пе­чію, то часник можуть їсти на­віть хворі з виразкою шлунка. Часник знижує тиск, нормалі­зує обмін речовин, допомагає виведенню надлишку холесте­рину. Вживання в їжу страв з молодим часником благотвор­но позначається на стані крові, роботі печінки, нирок і шлунко­во-кишкового тракту.

Молодий часник — найсмач­ніший. Сезон молодого часни­ку дуже недовгий: мине зо два- три тижні — і головки починають покриватися грубою шкіркою, а зелень втрачає свою ніжність.

Часник є важливим інґреді­єнтом страв у різних кухнях сві­ту, його широко використову­ють в Африці, на Сході, в Азії. У Кореї головки часнику квасять за високих температур і отри­мують так званий «чорний час­ник», що має солодкий смак. На північному узбережжі Серед­земного моря дуже популярний соус айолі — з часнику і оливко­вої олії.

Зубчики часнику додають у салати і омлети із зеленню і ово­чами, приправляють ними супи. Головки часнику з ніжною шкір­кою також запікають у духовці — окремо або разом з овочами (морквою, картоплею, ріпою). Часник, розтертий зі спеціями, є чудовою приправою до м’яса, риби та птиці.

Запечена картопля з молодим часником і м’ятою

1 середній пучок свіжої м’яти, груба морська сіль, чорний мелений перець, 2/3 склянки оливкової олії «екстра вірджин», 1 головка молодого часнику, 1 кг молодої картоплі.

Картоплю вимити щіткою і, не очищаючи, наколоти виделкою. Викласти на деко, запікати у розі­грітій до 170 °C духовці 1 год. Від­окремити листя м’яти від стебел. Стебла посікти, покласти у блен­дер разом з очищеними зубчика­ми часнику. Влити олію і збити до однорідності. Листя подрібнити. Готову картоплю гарячою розрі­зати на четвертинки, залити отри­маною зеленою олією, посолити, поперчити і перемішати. Дати на­стоятися 5 хв, посипати листям м’яти і подавати гарячою або те­плою.

Курча, фаршироване молодим часником

1 курча вагою 1,5−1,8 кг, 3 шматки черствого білого хліба, 4−5 гілочок чебрецю (розмарину, майорану або базиліку), 8−10 зубчиків мо­лодого часнику, 2−3 ст. ложки вершкового масла, оливкова олія «екстра вірджин», сіль, чорний мелений перець.

Листочки чебрецю (чи іншої зелені) посікти. Відкласти кілька зубчиків часнику. Розтерти че­брець у ступці з рештою часни­ку і вершковим маслом. Натер­ти шматочки хліба відкладеним часником. Розламати хліб на не­великі шматочки. Натерти курча зсередини сіллю і перцем і на­чинити вершковим маслом і хлі­бом. Поперчити і посолити кур­ча ззовні. Зв’язати йому ніжки і крила, запікати, виклавши груд­кою догори, у розігрітій до 200 °C духовці, 10 хв. Зменшити темпе­ратуру духовки до 180 °C і запіка­ти ще 35−40 хв, час від часу по­ливаючи оливковою олією або жиром, що стікає з курчати. По­давати гарячим. Курча, пригото­ване таким чином, зберігає свій первозданний аромат. На гарнір до нього можна подати зелений салат і хліб, який запікали все­редині.

Схожі новини