Передплата 2024 ВЗ

В’їлося у печінки...

Що найбільше шкодить нашому природному «фільтру»?

Печінка — найбільший (після шкіри) орган, який бере участь у сотнях важливих процесів, що відбуваються у нашому організмі, та працює цілодобово, так само, як серце чи легені. Якщо хірургам доведеться видалити пацієнту ¾ ураженої (через травму чи хворобу) печінки, орган відновиться до попередніх розмірів уже за кілька тижнів! Але це зовсім не означає, що його можна десятками років бездумно експлуатувати. Людина може жити без жовчного міхура і з однією ниркою, але без печінки не проживе й одного дня.

Експерти WebMD, популярного веб-сайту в галузі охорони здоров’я США (практикуючі лікарі й наукові співро­бітники провідних медуніверситетів), ви­значили дев’ять факторів, які найбільше шкодять нашому природному «фільтру».

Цукор

Споживання великої кількості рафіно­ваного цукру і продуктів, які його містять (борошняних кондитерських виробів, цу­керок тощо), сприяє відкладенню жиру. А це — пряма дорога до захворювань пе­чінки. Вчені стверджують, що цукор так само небезпечний для печінки, як і алко­голь, — навіть якщо у вас немає надлиш­кової ваги.

Рослинні біологічні добавки

Навіть якщо на упаковці такої добав­ки написано «натуральний продукт», це не означає, що її можна самому собі призначити і приймати так довго, як хо­четься. Деякі люди, приміром, аби зняти емоційне напруження (або жінки — щоб полегшити перебіг менопаузи), прийма­ють добавки, що містять перець п’янкий (каву-каву). Однак дослідження показу­ють, що кава-кава може порушувати ро­боту печінки, призводити до гепатиту (її запалення) чи навіть печінкової недо­статності! У багатьох країнах споживан­ня цієї рослини заборонене або обмеже­не (в Україні каву-каву безперешкодно можна придбати через Інтернет). Тож пе­ред тим, як розпочати лікування будь-якими травами, рекомендуємо завжди консультуватися з лікарем.

Надлишкова вага

Зайвий жир може накопичуватися у клітинах печінки і призводити до неалко­гольної жирової хвороби печінки. Як на­слідок, печінка збільшується у розмірах. Жирова дистрофія цього органа може перейти у фазу запалення, а згодом — призвести до цирозу. Ви — у групі ризику, якщо у вас є зайві кілограми, хворієте на ожиріння чи цукровий діабет. Можете зу­пинити прогресування недуги. Для цього потрібно збалансувати свій раціон і регу­лярно виконувати фізичні вправи.

Надмірне споживання вітаміну, А із біологічних добавок

Для нормального функціонуван­ня наш організм потребує каротину так само, як і будь-якого іншого вітаміну, але найкраще його все-таки отриму­вати зі свіжих фруктів-овочів. Найбіль­ша кількість вітаміну, А міститься у пло­дах червоного, помаранчевого і жовтого кольорів. Якщо будете приймати віта­мін, А у таблетках у високих дозах, мо­жете зашкодити своїй печінці. Прокон­сультуйтеся з лікарем щодо доцільності прийому додаткової кількості вітаміну А. Можливо, у цьому немає потреби.

Солодкі газовані напої

Дослідження показали, що любите­лі солодких газованих напоїв із великою ймовірністю захворіють на неалкоголь­ну жирову хворобу печінки. У досліджен­ні прямо не вказувалося, що ці напої ста­ють причиною захворювання, але якщо ви їх п’єте замість кави-чаю (щодня та у великих кількостях) і роздумуєте над тим, аби позбутися цієї звички, то руха­єтеся у правильному напрямку.

Парацетамол (ацетамінофен)

Докучає біль у спині? Розболілась голова? Відчуваєте, що застудили­ся? Звичайно, у першу чергу прийме­те знеболювальне. Однак при цьому варто виявити максимальну обереж­ність. Лікарські засоби, до складу яких входить парацетамол, легко передо­зувати. Наприклад, людина одночасно приймає таблетку від головного болю і «щось від застуди». І там, і там міс­титься ацетамінофен (парацетамол). Це може сильно зашкодити вашій пе­чінці. Уважно ознайомтеся з інструкці­єю до ліків, особливо з розділом «До­зування», щоб не перевищити добову норму парацетамолу.

Трансжири

Трансжири — штучні жири, які вироб­ники додають у випічку та інші продукти харчування. Споживання великої кіль­кості трансжирів призводить до набору ваги, і це однозначно шкодить вашій пе­чінці. Вчені рекомендують звести спо­живання трансжирів до мінімуму, тому, купуючи продукти харчування, завжди уважно вивчайте їхній склад. Проте на­віть якщо на упаковці написано «0 грамів трансжирів», це не означає, що вони не присутні у їжі у мінімальних кількостях. Надавайте перевагу натуральним про­дуктам і частіше готуйте вдома.

Інфіковані голки

Медики, проводячи медичні мані­пуляції, можуть випадково вколотися голкою (і такі випадки, на жаль, непо­одинокі). Люди, які вживають ін’єкційні наркотики, нерідко користуються од­нією голкою… Голка сама собою не є проблемою. Проблемою є те, що на ній залишається кров — дрібненькі крапли­ни, які неможливо побачити неозброє­ним оком. Через кров передаються ві­руси гепатиту В, С і D. Навіть якщо ви лише раз вкололися голкою, що була у використані (наприклад, наступили на неї під час відпочинку на пляжі або гол­ка пробила підошву черевика), ризик зараження є високим.

Алкоголь

Напевно, не раз чули, що надмір­не споживання алкоголю шкодить пе­чінці. Але треба розуміти, що «надмір­не споживання» стосується не тільки осіб, залежних від алкоголю. Дуже легко випити більше, ніж ви планува­ли перед тим, як перехилити першу чарку… Тож вживайте алкоголь відпо­відально!

А які симптоми захворювань печінки?

Як стверджує завідувач відділення гастроентерології та онкології органів шлунково-кишкового тракту лікарні Св. Барбари у Сосновці (Польща) про­фесор Мачєй Гонцяж, біль у правому боці не завжди вказує на проблеми з пе­чінкою. Так може виявлятися холецистит, жовчнокам’яна хвороба, виразка два­надцятипалої кишки та інші хвороби, деякі з яких не мають жодного стосунку до травного тракту.

Загалом, захворювання печінки тривалий час ніяк не проявляються. Коричне­ві пігментні плями, які у деяких людей з’являються на шкірі (у народі їх називають «печінковими»), не є ознакою патології цього органа.

Коли потрібно здавати аналіз на печінкові проби? «Після оперативних втру­чань, переливань крові, коли знижується працездатність, постійно почуваєтеся втомленим. Нерідко погіршення лабораторних показників є єдиним симптомом захворювань печінки», — цитує фахівця Dziennik Zachodni.

Пожовтіння шкіри не завжди вказує на проблеми з печінкою. Так можуть вияв­лятися, зокрема, рак підшлункової або патології крові.

За словами лікаря, доказів ефективності розрекламованих загальнодоступних ліків, які начебто регенерують печінку (а також ладаннику, розторопші плямистої та інших трав), не існує. Здоров’я печінки залежить передусім від генетики і стилю життя, особливо харчування. Чим менше жирної їжі споживає людина і чим рідше та у менших кількостях вживає алкоголь, тим краще для її печінки. Допускаєть­ся вживання якісного червоного вина щодня (як це практикують французи), але у дозі, яка не перевищує 130 мл.

Схожі новини