В’їлося у печінки...
Що найбільше шкодить нашому природному «фільтру»?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/404599/pechinka.jpg)
Печінка — найбільший (після шкіри) орган, який бере участь у сотнях важливих процесів, що відбуваються у нашому організмі, та працює цілодобово, так само, як серце чи легені. Якщо хірургам доведеться видалити пацієнту ¾ ураженої (через травму чи хворобу) печінки, орган відновиться до попередніх розмірів уже за кілька тижнів! Але це зовсім не означає, що його можна десятками років бездумно експлуатувати. Людина може жити без жовчного міхура і з однією ниркою, але без печінки не проживе й одного дня.
Експерти WebMD, популярного веб-сайту в галузі охорони здоров’я США (практикуючі лікарі й наукові співробітники провідних медуніверситетів), визначили дев’ять факторів, які найбільше шкодять нашому природному «фільтру».
Цукор
Споживання великої кількості рафінованого цукру і продуктів, які його містять (борошняних кондитерських виробів, цукерок тощо), сприяє відкладенню жиру. А це — пряма дорога до захворювань печінки. Вчені стверджують, що цукор так само небезпечний для печінки, як і алкоголь, — навіть якщо у вас немає надлишкової ваги.
Рослинні біологічні добавки
Навіть якщо на упаковці такої добавки написано «натуральний продукт», це не означає, що її можна самому собі призначити і приймати так довго, як хочеться. Деякі люди, приміром, аби зняти емоційне напруження (або жінки — щоб полегшити перебіг менопаузи), приймають добавки, що містять перець п’янкий (каву-каву). Однак дослідження показують, що кава-кава може порушувати роботу печінки, призводити до гепатиту (її запалення) чи навіть печінкової недостатності! У багатьох країнах споживання цієї рослини заборонене або обмежене (в Україні каву-каву безперешкодно можна придбати через Інтернет). Тож перед тим, як розпочати лікування будь-якими травами, рекомендуємо завжди консультуватися з лікарем.
Надлишкова вага
Зайвий жир може накопичуватися у клітинах печінки і призводити до неалкогольної жирової хвороби печінки. Як наслідок, печінка збільшується у розмірах. Жирова дистрофія цього органа може перейти у фазу запалення, а згодом — призвести до цирозу. Ви — у групі ризику, якщо у вас є зайві кілограми, хворієте на ожиріння чи цукровий діабет. Можете зупинити прогресування недуги. Для цього потрібно збалансувати свій раціон і регулярно виконувати фізичні вправи.
Надмірне споживання вітаміну, А із біологічних добавок
Для нормального функціонування наш організм потребує каротину так само, як і будь-якого іншого вітаміну, але найкраще його все-таки отримувати зі свіжих фруктів-овочів. Найбільша кількість вітаміну, А міститься у плодах червоного, помаранчевого і жовтого кольорів. Якщо будете приймати вітамін, А у таблетках у високих дозах, можете зашкодити своїй печінці. Проконсультуйтеся з лікарем щодо доцільності прийому додаткової кількості вітаміну А. Можливо, у цьому немає потреби.
Солодкі газовані напої
Дослідження показали, що любителі солодких газованих напоїв із великою ймовірністю захворіють на неалкогольну жирову хворобу печінки. У дослідженні прямо не вказувалося, що ці напої стають причиною захворювання, але якщо ви їх п’єте замість кави-чаю (щодня та у великих кількостях) і роздумуєте над тим, аби позбутися цієї звички, то рухаєтеся у правильному напрямку.
Парацетамол (ацетамінофен)
Докучає біль у спині? Розболілась голова? Відчуваєте, що застудилися? Звичайно, у першу чергу приймете знеболювальне. Однак при цьому варто виявити максимальну обережність. Лікарські засоби, до складу яких входить парацетамол, легко передозувати. Наприклад, людина одночасно приймає таблетку від головного болю і «щось від застуди». І там, і там міститься ацетамінофен (парацетамол). Це може сильно зашкодити вашій печінці. Уважно ознайомтеся з інструкцією до ліків, особливо з розділом «Дозування», щоб не перевищити добову норму парацетамолу.
Трансжири
Трансжири — штучні жири, які виробники додають у випічку та інші продукти харчування. Споживання великої кількості трансжирів призводить до набору ваги, і це однозначно шкодить вашій печінці. Вчені рекомендують звести споживання трансжирів до мінімуму, тому, купуючи продукти харчування, завжди уважно вивчайте їхній склад. Проте навіть якщо на упаковці написано «0 грамів трансжирів», це не означає, що вони не присутні у їжі у мінімальних кількостях. Надавайте перевагу натуральним продуктам і частіше готуйте вдома.
Інфіковані голки
Медики, проводячи медичні маніпуляції, можуть випадково вколотися голкою (і такі випадки, на жаль, непоодинокі). Люди, які вживають ін’єкційні наркотики, нерідко користуються однією голкою… Голка сама собою не є проблемою. Проблемою є те, що на ній залишається кров — дрібненькі краплини, які неможливо побачити неозброєним оком. Через кров передаються віруси гепатиту В, С і D. Навіть якщо ви лише раз вкололися голкою, що була у використані (наприклад, наступили на неї під час відпочинку на пляжі або голка пробила підошву черевика), ризик зараження є високим.
Алкоголь
Напевно, не раз чули, що надмірне споживання алкоголю шкодить печінці. Але треба розуміти, що «надмірне споживання» стосується не тільки осіб, залежних від алкоголю. Дуже легко випити більше, ніж ви планували перед тим, як перехилити першу чарку… Тож вживайте алкоголь відповідально!
А які симптоми захворювань печінки?
Як стверджує завідувач відділення гастроентерології та онкології органів шлунково-кишкового тракту лікарні Св. Барбари у Сосновці (Польща) професор Мачєй Гонцяж, біль у правому боці не завжди вказує на проблеми з печінкою. Так може виявлятися холецистит, жовчнокам’яна хвороба, виразка дванадцятипалої кишки та інші хвороби, деякі з яких не мають жодного стосунку до травного тракту.
Загалом, захворювання печінки тривалий час ніяк не проявляються. Коричневі пігментні плями, які у деяких людей з’являються на шкірі (у народі їх називають «печінковими»), не є ознакою патології цього органа.
Коли потрібно здавати аналіз на печінкові проби? «Після оперативних втручань, переливань крові, коли знижується працездатність, постійно почуваєтеся втомленим. Нерідко погіршення лабораторних показників є єдиним симптомом захворювань печінки», — цитує фахівця Dziennik Zachodni.
Пожовтіння шкіри не завжди вказує на проблеми з печінкою. Так можуть виявлятися, зокрема, рак підшлункової або патології крові.
За словами лікаря, доказів ефективності розрекламованих загальнодоступних ліків, які начебто регенерують печінку (а також ладаннику, розторопші плямистої та інших трав), не існує. Здоров’я печінки залежить передусім від генетики і стилю життя, особливо харчування. Чим менше жирної їжі споживає людина і чим рідше та у менших кількостях вживає алкоголь, тим краще для її печінки. Допускається вживання якісного червоного вина щодня (як це практикують французи), але у дозі, яка не перевищує 130 мл.