Що їсти для здоров’я печінки?
Катерина Толстікова — лікарка дієтологиня-ендокринолог, лікарка Олександра Усика та багатьох інших професійних спортсменів, — авторка книги «Тіло, на яке ти заслуговуєш»
![Фото з відкритих джерел](https://img.wz.lviv.ua/V0b9OWP3QygbSjJNGiqZIEX7G78=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505499/pechinka.jpg)
Вона часто розвінчує найпопулярніші міфи про їжу, харчування та продукти. Зараз лікарка погодилася дати поради, що слід їсти для здорової печінки.
За словами дієтологині, печінка — найважливіший орган детокссистеми нашого організму, тобто системи виділення. Щоб вона функціонувала правильно, важливо вживати різноманітні цінні продукти.
На думку Катерини Толстікової, не існує окремої дієти для здоров’я печінки (як і для якогось іншого органа), адже коли їжа потрапляє в організм, то органи не розуміють, що це — саме для печінки, це — для серця чи для якого іншого органа.
Тому дієтологиня, даючи відповідь на запитання про їжу для здоров’я печінки, насамперед наголошує: треба розуміти, що печінка — це найважливіший орган детокссистеми. Загалом печінка виконує велику кількість функцій, життєво важливих для здоров’я людини.
І коли ми говоримо про дієту для печінки, то вона має бути здоровою, збалансованою та різноманітною. Серед продуктів, які «любить» печінка, — часник, цибуля, різноманітні овочі, ягоди та фрукти. З-поміж овочів найбільш корисні сірковмісні, для прикладу, з родини хрестоцвітих (кольрабі, броколі, брюссельська, савойська капуста). У раціоні мають бути продукти та фрукти, які містять поліненасичені кислоти, як, для прикладу, авокадо, жирна риба, печінка тріски. Вони позитивно вливають як на роботу печінки, так і на всі ланки детоксфункціонування та виведення токсичних продуктів.
Далі лікарка дала поради, які три компоненти треба забрати, а які слід додати до свого раціону.
Забрати зі свого раціону слід:
по-перше, надмірну додану кількість цукру;
по-друге, надлишок солі або продукти, які містять у собі її велику кількість. Це фаст-фуди, усе, що готується в солі і куди вона ще додатково додається;
по-третє, слід звернути увагу на гідрогенізовані жири, що є найбільш шкідливими. Їх містять тістечка, різноманітні кондитерські та хлібобулочні вироби, морозиво, а також молочна продукція не дуже високої якості.
Три компоненти, які треба додати:
- сірковмісні продукти (всі «ароматні овочі» — багато видів капусти (білокачанна, броколі, цвітна, кольрабі), цибулю, часник, порей);
- різнокольорові овочі, фрукти, ягоди;
- продукти, які містять поліненасичені кислоти (жирна морська риба (тунець, сардини, лосось тощо), горіхи, оливкова, соєва, лляна та ріпакова олії.
Під час прийомів їжі слід дотримуватися принципу збалансованості. Щоб печінка нормально виводила токсичні речовини, продукти обміну, важкі метали і все, чим ми дихаємо, що отримуємо з навколишнього середовища.
За словами Катерини Толстікової, не треба сідати на якісь особливі дієти, треба лиш пам’ятати: чим менше надлишкового жиру в організмі, тим здоровіша не лише печінка, а й увесь організм.