Передплата 2024 «Добра кухня»

Що їсти для здоров’я печінки?

Катерина Толстікова — лікарка дієтологиня-ендокринолог, лікарка Олександра Усика та багатьох інших професійних спортсменів, — авторка книги «Тіло, на яке ти заслуговуєш»

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Вона часто розвінчує найпопулярніші міфи про їжу, харчування та продукти. Зараз лікарка погодилася дати поради, що слід їсти для здорової печінки.

За словами дієтоло­гині, печінка — найваж­ливіший орган детокссистеми нашого організму, тобто системи виділення. Щоб вона функціонувала правильно, важливо вживати різноманітні цінні продукти.

На думку Катерини Толсті­кової, не існує окремої дієти для здоров’я печінки (як і для якогось іншого органа), адже коли їжа потрапляє в орга­нізм, то органи не розуміють, що це — саме для печінки, це — для серця чи для якого ін­шого органа.

Тому дієтологиня, даю­чи відповідь на запитання про їжу для здоров’я печін­ки, насамперед наголошує: треба розуміти, що печінка — це найважливіший орган детокссистеми. Загалом пе­чінка виконує велику кількість функцій, життєво важливих для здоров’я людини.

І коли ми говоримо про ді­єту для печінки, то вона має бути здоровою, збалансова­ною та різноманітною. Се­ред продуктів, які «любить» печінка, — часник, цибуля, різноманітні овочі, ягоди та фрукти. З-поміж овочів най­більш корисні сірковмісні, для прикладу, з родини хрес­тоцвітих (кольрабі, броколі, брюссельська, савойська ка­пуста). У раціоні мають бути продукти та фрукти, які міс­тять поліненасичені кислоти, як, для прикладу, авокадо, жирна риба, печінка тріски. Вони позитивно вливають як на роботу печінки, так і на всі ланки детоксфункціонування та виведення токсичних про­дуктів.

Далі лікарка дала поради, які три компоненти треба за­брати, а які слід додати до свого раціону.

Забрати зі свого раціону слід:

по-перше, надмірну до­дану кількість цукру;

по-друге, надлишок солі або продукти, які містять у собі її велику кількість. Це фаст-фуди, усе, що готуєть­ся в солі і куди вона ще до­датково додається;

по-третє, слід зверну­ти увагу на гідрогенізовані жири, що є найбільш шкід­ливими. Їх містять тістечка, різноманітні кондитерські та хлібобулочні вироби, мо­розиво, а також молочна продукція не дуже високої якості.

Три компоненти, які треба додати:

  • сірковмісні продукти (всі «ароматні овочі» — бага­то видів капусти (білокачан­на, броколі, цвітна, кольра­бі), цибулю, часник, порей);
  • різнокольорові овочі, фрукти, ягоди;
  • продукти, які міс­тять поліненасичені кис­лоти (жирна морська риба (тунець, сардини, лосось тощо), горіхи, оливкова, со­єва, лляна та ріпакова олії.

Під час прийомів їжі слід дотримуватися принципу збалансованості. Щоб печін­ка нормально виводила ток­сичні речовини, продукти об­міну, важкі метали і все, чим ми дихаємо, що отримуємо з навколишнього середовища.

За словами Катерини Толстікової, не треба сіда­ти на якісь особливі дієти, треба лиш пам’ятати: чим менше надлишкового жиру в організмі, тим здоровіша не лише печінка, а й увесь організм.

Схожі новини