Печінка не болить, бо не має нервових закінчень
Що становить небезпеку для цього життєво важливого органу та як підтримати його оптимальну роботу, налагодивши правильне харчування?
За словами відомої дієтологині Оксани Скиталінської, печінка — це найбільший і найважливіший орган, без якого людина не проживе й дня. На ній «зав'язані» всі біохімічні процеси в організмі. Це — основна «лабораторія», яка перетворює речовини, що потрапляють з їжею, на інші речовини, які або видаляються з організму, або забезпечують його потреби, тобто те, що ми називаємо обміном речовин. Саме печінка підтримує сталість глюкози, жирних кислот, амінокислот, гормонів, антиоксидантів та багатьох інших речовин, які необхідні для роботи клітин усього тіла. А ще печінка знешкоджує і виводить з організму все шкідливе.
Печінка здатна відновлюватися, проте ця її властивість не допомагає їй, якщо в клітини органу проникають віруси, що провокують його запалення. Як нагадує лікарка, вірусні гепатити небезпечні тим, що якщо їх не лікувати, ці інфекції гарантовано викличуть цироз або рак печінки. Тому періодично всім людям треба здавати не лише загальний аналіз крові, а й аналіз на маркери вірусних гепатитів.
Щоб запобігти зараженню, слід:
- ретельно та регулярно мити руки;
- користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни: зубною щіткою, інструментами для манікюру, бритвою;
- вакцинуватися від гепатитів, А і В.
Якщо хворобу вже виявили, її слід одразу лікувати, а не чекати появи ускладнень. «Люди часто скаржаться на біль у печінці, але боліти вона не може, бо не має нервових закінчень», — пояснює лікарка. Тому вірус може знищувати печінку, а симптомів довго не буде.
Чим «задобрити» печінку
- Цей орган потрeбує якісного «будівельного матеріалу», щоб мати змогу виробляти різні ферменти й білки, повноцінно проводити детоксикацію та підтримувати нормальний обмін речовин, захищати від атеросклерозу і багатьох інших хвороб. Цим будівельним матеріалом є білок. Дефіцит білка чи неповноцінний білок (за відсутності збалансованого складу амінокислот) сприяє жировій дистрофії, тобто накопиченню жиру у клітинах печінки, їхній атрофії та руйнуванню мітохондрій, які продукують енергію. Нестача білка сповільнює утворення жовчі, сприяє збільшенню синтезу холестерину й густоти жовчі, що підвищує ризик утворення каменів у жовчному міхурі. Тому важливе правило: кожний прийом їжі необхідно доповнювати білковою стравою. Це можуть бути яйця, риба, нежирне м’ясо, морепродукти, сир, бобові або гриби.
- Для проведення повноцінної детоксикації печінці потрібні вуглеводи. Але це мають бути повільні вуглеводи, тобто рослинні продукти, збагачені клітковиною: овочі, зокрема зелені листові, ягоди, гриби й каші. А от прості, або, як їх ще називають, швидкі вуглеводи, такі, як фруктоза (плодовий цукор), гальмують детоксикацію. Тому на десерт краще з'їсти фрукти чи ягоди. Солодощами бажано не зловживати й загалом варто звести їх споживання до мінімуму.
- Без жирів також не обійтися. «Якщо хтось підкаже вам „дієту“, яка виключає жири, то знайте, що це погано. Харчуючись у такий спосіб, різко знизите рівень потужного антиоксиданту — цитохрому Р450 — та активність ферментів детоксикації, — звертає увагу Оксана Скиталінська. — Водночас не варто зловживати рослинними оліями — надмір рідких ненасичених жирів робить мембрани клітин легкопроникними для вірусів. А от шматочок свіжого, добре промороженого сала, навпаки, володіє протилежним ефектом. Як, до речі, яйця, з рідким або м’яким жовтком. Для нашої печінки це взагалі ліки».
- Печінці необхідні рослинні антиоксиданти — ягоди чорниці, чорної смородини та малини, а також горнятко зеленого чаю, морська капуста, фрукти й овочі. Особливо цінними є часник, цибуля, всі хрестоцвіті (всі сорти капусти, рукола, редька, редиска, листя гірчиці, ростки броколі) та буряк — сирий і варений. Сирий коренеплід збагачений бетаїном й сприяє утворенню синтезу азоту, який нормалізує тиск крові в судинах, варений — пектином, який зв’язує та виводить токсини з кишківника.
- А ще печінка не любить хаосу. Передусім — у часі прийому їжі. Тому режим харчування має значення — тоді повноцінно виділяється жовч, перетравлюється і засвоюється їжа.
- Важливо «напоїти» печінку. Для цього рекомендується пити протягом дня багато теплої води (можна із соком лимона). «Прокинулись — й відразу починаєте пити воду, — радить фахівчиня. — Протягом пів години треба випити до пів літра. Тепла вода зранку розріджує кров (вона стає менш схильною до утворення тромбів). Краще виділяється жовч, яка стає більш рідкою. Краще працює мозок, бо менш густа кров ефективніше віддає кисень нейронам».
- Не уявляєте дня без кави? От і чудово! 1−2 горнятка чорної кави захистять печінку від запалень та відкладення жиру. Але пийте малесенькими ковтками, розтягуйте задоволення.
Що шкодить печінці
- Токсично діє на цей орган алкоголь.
- Фруктоза викликає ожиріння печінки й атеросклероз. Головним чином йдеться про додану фруктозу у солодких напоях і солодощах. Дуже шкодять печінці «солодощі для діабетиків».
- Смажена їжа спричинює окислення (ушкодження) мембран гепатоцитів (клітин печінки) вільними радикалами.
- Зловживання парацетамолом також згубно діє на печінку. Існує навіть таке поняття в медицині, як «парацетамолові гепатити», хоча інші нестероїдні протизапальні ліки також можуть виявляти гепатотоксичний ефект.
Оксана Скиталінська нагадує: заразитися гепатитом, А можна через брудні руки, а гепатитом В та С — відвідуючи манікюрні й тату-салони, практикуючи незахищені статеві контакти (ці збудники передаються від хворої людини до здорової з кров’ю).