Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Улітку сонце треба «їсти ложками»!

7 ознак нестачі вітаміну D і 8 захворювань, які можуть через це розвинутися

Ще 20 років тому більшість лікарів були переконані, що їхнім пацієнтам дефіцит вітаміну D не загрожує. Сьогодні ж один із найбільш знаних дослідників вітаміну D, доктор Майкл Холік із Центру з контролю та профілактики захворювань (The Centers for Disease Control and Prevention, CША), авторитетно заявляє: від нестачі «сонячного» вітаміну потерпає половина населення планети, і це може мати погані наслідки для їхнього здоров’я. Єдиний спосіб виявити дефіцит вітаміну D — провести дослідження крові. Однак перед тим, як витратити 300−400 гривень (стільки приблизно коштує аналіз у приватних лабораторіях), перевірте, чи перебуваєте у групі ризику.

У вас часто поганий настрій

За даними досліджень, опублікованих у The American Journal of Geriatric Psychiatry, однією з ознак дефіциту вітаміну D є поганий настрій. Вчені проаналізували психологічний стан 80 пацієнтів похилого віку і виявили, що ті з них, які мали найнижчий рівень вітаміну D в організмі, в 11 разів частіше перебували у пригніченому настрої, ніж ті, в яких вітамін D був у нормі.

Ваш вік — 50+

За даними Міжнародного товариства з клінічної денситометрії (The International Society for Clinical Densitometry), майже 95% людей старшого віку потерпає від дефіциту вітаміну D. Причиною цього є не лише те, що вони проводять більшість часу вдома, а й те, що їхній організм під час перебування на сонці продукує меншу кількість вітаміну D. Фахівці підрахували: організм людей у віці 70 років і старших продукує на 30% менше вітаміну D, ніж організм молодих людей — за такої ж тривалості перебування на сонці.

Страждаєте від ожиріння, маєте надлишкову вагу або велику м’язову масу

«Вітамін D є жиророзчинним, — пояснює доктор Холік. — Це означає, що організм буде його накопичувати. Тому, якщо у вас є надлишкова вага або страждаєте від ожиріння, ваш організм потребуватиме більше вітаміну D, ніж організм середньостатистичної людини. Те саме стосується осіб з великою м’язовою масою».

Скаржитеся на біль у кістках

«Багатьом пацієнтам, які звертаються до лікарів зі скаргами на біль у кістках чи м’язах, ставлять хибний діагноз фіброміалгія або синдром хронічної втоми», — розповідає вчений. Однак причиною болю може бути саме нестача цього вітаміну.

Сильно пітніє голова

«Це — одна з основних ознак дефіциту вітаміну D (коли йдеться про посилене потовиділення шкіри голови», — наголошує доктор Холік. Це пояснює, чому багато педіатрів запитує «новоспечених» матусь, чи в їхніх малюків не пітніє шкіра голови. Надмірне потовиділення у новонароджених спричиняється нервово-м'язовою подразливістю, що, як стверджують науковці, є раннім симптомом браку вітаміну D в організмі.

Погано травиться їжа

Якщо у вас погано працює шлунково-кишковий тракт, це впливає на здатність організму засвоювати жир. Відповідно, знижується всмоктуваність жиророзчинних вітамінів, зокрема вітаміну D.

Як поповнити запаси вітаміну D в організмі?

«Включіть у свій раціон цілозернові продукти, апельсиновий сік, йогурт без додатків, свинину, яловичу печінку (важливо, аби м’ясо було свіжим), лосось, яйця, овочі та фрукти», — радять експерти товариства Дієтологів Канади" (The Dietitians of Canada).

Вісім захворювань, які можуть бути пов’язані з дефіцитом вітаміну D в організмі

Якщо уникаєте сонця, маєте алергію на молочні продукти або є прихильником веганської дієти, ви — у групі ризику. Вітамін D, відомий як «вітамін сонця», виробляється у нашому організмі під час перебування на сонці. Він також міститься у продуктах харчування: деяких видах риби (особливо у печінці риби), яєчних жовтках, молочних продуктах і зернових. Вітамін D забезпечує міцність кісток, оскільки допомагає організму засвоювати кальцій з продуктів харчування. Традиційно дефіцит вітаміну D асоціюється із рахітом — захворюванням, при якому кісткова тканина не отримує достатньо мінералів, що призводить до м’якості і крихкості кісток, а також деформації скелету. Однак найновіші дослідження доводять, що вітамін D є надзвичайно важливий ще й тому, що активно долучається до процесу захисту організму від безлічі інших захворювань.

Чим загрожує дефіцит вітаміну D:

підвищений ризик смерті від серцево-судинних захворювань;

погіршення когнітивних здібностей у людей старшого віку;

важкий перебіг астми у дітей;

розвиток онкологічних недуг. Вчені переконують, що достатня кількість вітаміну D може відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні таких захворювань, як, наприклад, предіабет, діабет 1-го і 2-го типів, а також розсіяний склероз.

Чому виникає дефіцит вітаміну?

Ви не споживаєте рекомендованої дози вітаміну D протягом тривалого часу. Наприклад, ви є прихильником строгої веганської дієти: більшість натуральних джерел вітаміну D — тваринного походження (риба, яєчний білок, молоко, яловича печінка).

Мало перебуваєте на сонці. Оскільки організм продукує вітамін D, коли на шкіру потрапляють сонячні промені, люди, які є домосідами, живуть у північних широтах, працюють у закритих приміщеннях, носять закритий одяг або накривають голову (наприклад, з релігійних міркувань), мають вищий ризик розвитку дефіциту цього вітаміну.

У вас смаглява шкіра. «Смаглява шкіра потребує у 10 разів більшої „порції“ сонячного світла, щоб отримати таку ж кількість вітаміну D, що й бліда», — пояснює вчений і додає, що «шкірний пігмент (меланін) працює, як природній сонцезахисний „екран“: чим його більше, тим довше треба перебувати на сонці».

Схожі новини