Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Скільки живу, ще стільки комарів не бачила!»

Львів’яни потерпають від нашестя летючих кровопивць

Якщо сильна вологість і припарки лише тішать грибників, які вирушають на «тихе полювання» у Карпати, то у місті така погода може обернутися маленьким екологічним лихом. Цього року львів’яни потерпають від нашестя комарів. Ризикують бути обкусаними маленькими летючими кровопивцями не лише на дачі чи у міському парку, а й у власній квартирі. Не має значення, чи розташоване ваше житло поблизу водойми, чи у центрі міста — комарів всюди повно.

Про це говорять навіть бабусі на лавочках: «Скільки живу, ще стіль­ки комарів не бачила!». У пром­товарному магазині мама з немовлям скаржиться: «Подивіться, як обкусали ма­лечу!». Продавці тільки розводять рука­ми: «На жаль, нічого від комарів немає». Львів’янка пані Наталя бідкається: «Поки йшла через парк Франка додому, вбила на собі тридцять комарів! І все одно мене покусали…».

Журналіст «ВЗ» у пошуках протикома­риних засобів знайшла на базарі плас­тини від комарів, які треба поміщати в спеціальний пристрій — фумігатор, що вставляється в розетку. Фумігатора у продажу не було, то продавчиня поради­ла просто підпалювати ті пластини і «ка­дити» по кімнатах. Така тактика справді дає тимчасовий ефект. Комарі від цієї «хі­мічної атаки» втрачають рівновагу і пада­ють у судомах на підлогу. Але ж і людям дихати димом важко…

Була в аптеці й абсолютно випадково побачила на полиці фумігатор і купу різ­них дитячих спреїв та гелів від комарів. Пристрій коштував трохи більше ста гри­вень, і я вирішила купити його наступного дня. Але наступного дня застала порож­ню полицю — не тільки фумігатор, а й усі гелі та спреї «як корова язиком злизала». Продавчиня Юля тільки бідкалася: «Це просто як у Радянському Союзі, коли були дефіцити: від комарів нічого нема. Поста­чальники кажуть, не закупили нічого про­ти комарів, бо минулого сезону не було на це попиту…».

Ентомологи пояснюють, що нинішній масовий виплід комах-кровопивць стався після дощової весни і раптового настан­ня спеки. «Всюди стоїть вода, утворилися калюжки, висока температура, — розпові­ла „ВЗ“ ентомолог Львівського облас­ного лабораторного центру Міністер­ства охорони здоров’я України Наталя Партин. — Ми вже провели обробку два­дцяти водойм. Обробляємо препаратом „бактокуліцид“, він діє тільки на личинки, на дорослу комаху ні, тобто таким чином ми дещо зменшили виплід. Якщо меш­канці в якомусь будинку потерпають від комарів, можуть звертатися до нашого офісу (проспект Свободи, 5)».

Не комарами єдиними. У Львові бо­рються також і з кліщами, що чатують у міських парках. Ці кровопивці більш не­безпечні, бо переносять хворобу Лайма, від якої можна стати калікою. Тому й під­хід до їх винищення серйозніший. Як по­відомили у відділі екології і природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР, обласне комунальне підприємство «Профілактична дезінфекція» розпочало проведення акарацидної обробки львів­ських парків. 10 червня обробили тери­торії парків «Високий замок», «700-річчя Львова», «Замарстинівський», «Імені Іва­на Франка» та РЛП «Знесіння». На друго­му етапі акарацидної обробки — 11 червня — коли обробили парки Імені Папи Рим­ського Івана Павла І І, «Снопківський», «Залізна Вода», «Стрийський парк». Тре­тій етап — 12 червня — на території пар­ку «Личаківський», зеленої зони «Майо­рівка» та лісопарку «Погулянка». Під час проведення четвертого, завершально­го етапу будуть оброблені парки «Піско­ві озера», «Горіховий Гай», «Скнилівський» та «Левандівський». Перелік парків для обробки формується на основі рекомен­дацій Львівського обласного лаборатор­ного центру МОЗ.

Антикліщовий препарат, яким обро­бляють парки, має спрямовану дію ви­ключно на паразитів і не є шкідливим для людей. Однак департамент містобуду­вання просить мешканців поставитись із розумінням до незручностей, які вини­катимуть під час проведення акарацид­ної обробки, та утриматись від відвіду­вання згаданих парків протягом 72 годин. Дата проведення обробки може змінюва­тись відповідно до погодних умов.

Схожі новини