Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ще треті півні не співали, ніхто ніде не гомонів…

Ідеальний час для початку продуктивного дня… п’ята година ранку! Але як навчитися прокидатися вдосвіта?

Від людей часто можна почути, що їм не вистачає часу на певні речі: ніколи ходити у спортзал, ніколи вчити англійську… Написа­но безліч книжок про те, як правильно планувати свій день. З них усіх випливає, що всі люди розпоряджа­ються однаковою кількістю часу. Якщо це так, то чому не встигаєте зробити так само багато, як, напри­клад, Ілон Маск? Зате вам не бракує часу на щось некорисне, наприклад, на багатогодинні теревені у задимленому приміщенні «ні про що»?

Як же отримати кілька до­даткових годин на добу, щоб зробити більше? «Все просто: прокидайтеся щодня… о 5-й ранку!» — радить популярна блогерка Шеннон Торенс. Звичайно, багато ска­жуть: «Лягаю пізно, тому не можу прокинутися з першими півнями». Але проаналізуйте, що зазвичай робите у нічний час. Дивитеся телевізор? «Си­дите» в Інтернеті? Знаєте, яку спільну звичку мають успішні люди? Не вилежуються у ліжку до полудня.

Зробивши багато вранці, помітите, наскільки зростати­ме ваша продуктивність про­тягом усього дня. За кілька го­дин до початку робочого дня можете залагодити ті справи, які фізично важко залагодити пізно вночі.

Як же прокидатися о 5-й годині ранку без страждань?

Оберіть оптимальний графік сну. Лікарі рекомендують спа­ти не менше семи годин. Отже, щоб виконати цю норму, вам слід лягати у ліжко не пізніше, ніж о 10-й вечора. Звичайно, деякі люди потребують більше годин сну. Можливо, належите до них, тож експериментуйте.

Поставте перед собою конкретну мету. Тобто має бути поважна причина, для чого вам треба прокидатися рано. Наприклад, хочете спо­кійно попрактикувати йогу чи вивчити кілька слів іноземної мови. Напишіть це на аркуші паперу, щоб, прокинувшись зранку, чітко знати, що саме слід зробити. Інакше є ризик, що вашу увагу може відверну­ти, скажімо, Facebook.

Найкращим способом швидко прокинутися вран­ці є кілька ковтків прохолод­ної води. Поставте звечора склянку біля ліжка. Спорож­нивши її відразу після пробу­дження, гарантовано не захо­чете більше спати.

Наставте будильник, а кра­ще два. Розмістіть їх у «зоні недосяжності» — настільки да­леко від себе, щоб для того, аби їх вимкнути, потрібно було встати з ліжка.

Підготуйте увечері усе не­обхідне для виконання по­ставленої мети. Якщо запла­нували залагодити робочі питання, попрацювавши за комп’ютером, підготуйте всі необхідні папери. Якщо має­те намір потренуватися, під­готуйте відповідний одяг.

Неважливо, як плануєте провести ці додаткові годи­ни. Головне — не витратити їх намарно, тиняючись темною квартирою.

Схожі новини