Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчителька гри на фортепіано Ярина Фіс виготовляє незвичні ювелірні прикраси

Живі квіти сушать у піску чи мікрохвильовці. Потім заливають спеціальною смолою…

А ви також мрієте постійно мати піднесений настрій? Жителька Старосамбірщини Ярина Фіс готова поділитися ним у вигляді прикрас та брелоків із живими квітами. Виготовляє їх власноруч. Журналіст «ВЗ» вирішила підгледіти й розпитати, як же твориться така краса.

Ярина Фіс
Ярина Фіс
Особлива любов до квітів у Ярини ще з дитинства. Тоді ж зацікавилася і прикрасами з ювелірної смоли. Побачила у подруги кулон із мурахою, який їй виготовив батько. «Дивувалася, як можна таке диво створити, — пригадує Ярина. — Захотілося зробити щось схоже. Згодом забула про це, бо справою життя обрала музику. А нещодавно пригадала про „жука у склі“, якого мені тоді зробив батько подруги».

Почала шукати в Інтернеті технологію виготовлення таких прикрас. Замовила в онлайн-магазинах формочки, необхідні матеріали, металеву фурнітуру і взялась до справи. Оскільки завжди любила квіти, то як головний елемент використовує саме їх.

Улітку зібрала чимало квітів. Усі висушила, хоча це процес тривалий — кожна квітка поміщається у пісок, щоб зберегти її форму і об’єм. За сонячної погоди квіти засушуються найкраще. Можна висушувати і традиційним методом — у книжці або мікрохвильовці. Це швидше, але ефект гірший.

Квіти використовує найрізноманітніші — братчики, маргаритки, чорнобривці, еуфорбію, дикий мак, цвіт оцтового дерева. Деякі привезла з відпочинку, інші — польові, є з вазонів. Куди б не поїхала, завжди збирає унікальні квіточки. Кожен вид квітів зберігає в окремій коробочці.

Етап перенесення їх до формочок вважає одним із найскладніших.

Засушені квіти дуже крихкі. Кожну у формочку ставить за допомогою пінцета. Інколи кілька може «по дорозі» зіпсувати, щоб поставити на своє місце одну. Важливо, щоб квіти виглядали гармонійно і за кольором, і за розміром. Буває, розкладе у форми те, що підготувала для заливання, а виглядає якось не так. Тоді починає щось інше фантазувати.

Важливим є процес підготовки смоли до заливання. Якщо використати надто багато, то може затверднути одразу у шприці, ще не потрапивши до форми. Якщо замало — прикраса застигатиме надто довго.

Вибір аксесуарів — чималий: намиста, браслети, сережки чи навіть цілі набори. Особливо популярні брелоки з іменними вставками. Часто замовляють із роздруківкою вишитих візерунків всередині, у яких закодовано ім’я потенційного власника.

Часто беруть їх на подарунки, найчастіше родичам чи друзям за кордон.

«Мої роботи вже потрапили до Іспанії, Польщі, США. Зараз готую ще 15 брелоків, які поїдуть до Америки», — із гордістю говорить майстриня.

Ціна виробу залежить від кількості матеріалів, що використовуються, та затраченого часу. Та перш ніж поставити остаточну ціну, майстриня оцінює, чи готова була б сама придбати товар за таку суму.

«Найбільше часу витрачаю на виготовлення намист, адже кожну частинку треба зробити окремо, — каже. — Вони, відповідно, коштують найдорожче.

Найбільше часу потре- бує виготовлення комплек- тів, а саме – намист
Найбільше часу потре- бує виготовлення комплек- тів, а саме – намист

Хоча загалом у мене доступні ціни. Брелок коштує 38 гривень, та й рука якось не піднімається поставити вищу ціну".

Жінки зазвичай замовляють аксесуари до певних нарядів. Найскладніше, коли роблять замовлення для чоловіків. Їм же квіточки не підійдуть, доводиться вигадувати щось нове. Декілька разів використовувала морські камінці. Хоча створення прикрас для Ярини лише хобі (працює у музичній школі викладачем гри на фортепіано), час для нього виділяє регулярно. Повертається о 19.00 з роботи, о 20.00 починає працювати над аксесуарами. За ювелірною роботою може просидіти і до третьої ночі. Створені вироби переважно реалізує серед жителів свого містечка, дещо продає й в Інтернеті.

Фото з архіву майстрині

Схожі новини