Передплата 2024 «Добра кухня»

У фользі не запікаємо, солодкого – не їмо...

Як за лічені дні зменшити об’єм талії, аби виглядати на свято ефектно, та натренувати печінку, щоб ще тиждень не відходити після нічного застілля?

Сідати до столу опівночі і частуватися «Олів'є», відбивними та канапками з ікрою — непросте випробування для організму. Але чи багато знайдеться таких, які повечеряють до 21.00, а Новий рік зустрінуть зі склянкою води у руках? Звісно, можна відмовитися від класичної «Шуби» (тим більше, що є альтернатива — у журналі «Добра кухня» знайдете чимало цікавих рецептів). Можна (і треба) дозувати спиртне (журнал «Добрі напої» зробить із вас експерта у світі алкогольних напоїв — варто передплатити видання). Якщо зібралася компанія, можна вийти вночі на прогулянку, щоб їжа «втряслася». Але і цього буде недостатньо, аби на ранок не відчувати важкості у шлунку та ще тиждень не відходити після застілля (якраз до Різдва, коли за традицією наминатимемо пампухи, вареники та інші калорійні страви). «До «часу Х» можна підготуватися, — переконує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Тоді печінка зможе працювати у посиленому режимі без плачевних наслідків». Найкраще почати таку підготовку у п'ятницю, 29 грудня.

«Перед кожним прийомом їжі випивайте склянку ледь теплої води (можна з кількома краплями соку лимона), — радить лікар. — Прийомів їжі має бути 2-3 — не більше. Кожен додатковий перекус змушує печінку виробляти ферменти-детоксиканти і сприяє виробленню інсуліну (гормону, який знижує концентрацію глюкози у крові. — Авт.)». Голод посилюється — людина переїдає. Крім того, це стимулює розвиток запальних процесів. А коли сідаємо до столу лише двічі на день (снідаємо і обідаємо, а вечерю пропускаємо), даємо відпочити підшлунковій залозі. «Однак, — зауважує дієтолог, — ці рекомендації не стосуються людей з ослабленим імунітетом, тих, які перенесли важкі захворювання чи оперативні втручання, у яких триває період загострення запальних хвороб органів травлення».

При кожному прийомі їжі рекомендує вживати продукти з трьох груп — білкові, рослинні та жирові. Але не всі відразу, а по кілька. Це не передбачає якихось суттєвих обмежень. З цих продуктів, якщо грамотно їх скомбінувати, можна готувати надзвичайно смачні страви і напої, соуси до риби та птиці.

Ось приклад меню на 29-31 грудня:

Сніданок: варене яйце + бобові (1-2 ст. л.) + зелень або овочі + горіхи (1-4 шт.) + мандаринка + йогурт. Запиваємо кавою.

Обід: овочевий суп + запечена курка + свіжі овочі + квашена капуста + ложка оливкової олії + пів’яблука. З напоїв — настій шипшини.

Вечеря: риба, приготовлена на парі + овочі (свіжі і парові) + 1/4 авокадо + насіння льону або чіа (одне кавове горнятко вже розмоченого насіння, сухого — 1 кавова ложечка) + ягоди (1-2 ст. л.). Запиваємо напоєм з цикорію.

«Продукти вживаємо сирими або варимо, — наголошує Оксана Скиталінська. — Можна запікати у скляному чи керамічному посуді (не у «рукаві» і не у фользі, бо при нагріванні вони починають виділяти канцерогенні та інші шкідливі речовини). Виключаємо всі солодощі (цукерки, тістечка, тортики, шоколадки) і солодкі напої, включно із фруктовими натуральними соками, сухофрукти, зокрема родзинки, фініки, інжир, та мед. Не їмо хліба. Каші можна, але трохи — по 1-2 ст.л., та й то — лише гречку, вівсянку або нешліфований рис. Якщо хочете гарно виглядати в облягаючій сукні у Новорічну ніч, від каш відмовтеся. Протягом дня пийте тільки воду. Її можна настояти на м'ятих ягодах (сподіваємося, заморозили їх на зиму) або порізаних дрібно фруктах. Неміцний свіжозаварений зелений чай або каву (хто що любить) — одне горнятко і лише вранці».

«Від такого раціону «впаде» живіт. За день-два легко зійдуться на талії спідниця чи штани і, що найприємніше, гарантовано зникне відчуття голоду», — запевняє фахівець.

Фото VTV News

Схожі новини