Передплата 2024 «Добра кухня»

«Заводити дитину лише для того, щоб вона принесла склянку води у старості, – глупо. Для цього є люди, яким можна заплатити»

«ВЗ» поспілкувався з однією з прихильниць руху «чайлдфрі» та дізнався, що змушує жінок свідомо відмовлятися від народження дітей.

Як свідчать результати соціально-демографічного дослідження «Сім’я і діти» Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАНУ, майже півмільйона українців не бажають мати дітей. Лише 17% жінок не народжують через проблеми зі здоров’ям. Решті заважає або економічна нестабільність, або особиста філософія — свідома відмова від можливості мати дітей. Таких людей у світі називають «чайлдфрі».

Це люди, які принципово відмовляються народжувати дітей. Популярність ця ідеологія набула у 90-ті роки минулого століття. А почався цей рух із вчительки молодших класів Леслі Лафейєтт із Каліфорнії. Жінка сформувала групу — the Childfree Network (CFN). Її учасники відкидали дітонародження як обов’язок кожної жінки, боролися за дозвіл абортів.

В усі часи існували люди, які добровільно вибирали бездітність. Однак якщо чайлдфрі минулих епох це зазвичай «багаті і знамениті», наприклад, письменники, філософи, вчені, актори, то сучасні — це звичайні жителі великого міста зі середньостатистичним доходом, для яких на першому місці кар’єра.

Чайлдфрі стверджують, що їхнє життя насичене і без потомства.

“Ще декілька десятків років тому у суспільстві косо поглядали на молоді сім’ї, які відкладають «на потім» народження дитини, особливо — на молодих дівчат, які не виконали свого «призначення» до 25-ти років. Материнство беззастережно вважалося мрією будь-якої жінки. При цьому ніхто не зважав на рівень доходу у родині, на низьку якість медичного обслуговування — народжували скільки хотіли і скільки могли. Це неправильно. Навіщо, знаючи, що не зможеш стати нормальним батьком, дати дитині гідне життя, все одно народжувати. Люди мають переосмислити своє ставлення до народження дитини. За бажанням народити дитину стоїть мета символічно обезсмертити себе», — вважає 29-річна Марта, прихильниця руху “чайлдфрі”. Вона — успішний підприємець, майже весь час приділяє роботі, у вихідні подорожує. При цьому Марта виросла у багатодітній родині, і саме це, каже, вплинуло на життєві погляди. “У моєї мами було п’ятеро дітей. Я — найстарша. Мама віддавала усю себе дітям. Не бачила її у перукарні чи у салоні краси. Працювала на двох роботах, щоб прогодувати нас. Зараз їй 50 років, але виглядає значно старшою. Досить рано, у 20 років, народила першу дитину. Справжнього життя так і не бачила. Я так, як вона, жити не буду. Хочу реалізуватися як особистість, як професіонал, зробити успішну кар’єру, побачити світ”, — каже Марта.

Її підтримує чоловік Олег, з яким у шлюбі вже чотири роки. “Шкода жінок, які живуть заради того, аби народити і виховати дитину. Крім того, зараз такий складний час, що дітей і не хочеться мати. Річ не тільки у матеріальному забезпеченні (мати дитину — це затратно), а й у вихованні. Коли бачу, як діти курять, п’ють, вживають наркотики, займаються сексом з 12 років... Не хочу, щоб мої діти так поводилися. Ще одне — не хочу травмувати жінку фізично — дев’ять місяців страждань, потім страшні пологи... Це жахливий прецедент XXI століття — заборонити аборти, як це зробили у Польщі. Це антигуманно”, — каже Олег.

Щороку кількість населення України скорочується мінімум на 6%. За оцінкою Державної служби статистики, станом на 1 лютого 2017 року населення України становить 42,5 млн. осіб. Тоді як у 2000 році нас було 49,5 млн.

На думку демографів, щоб захистити націю від вимирання, кожна українка повинна народжувати мінімум по три дитини. Як свідчать дані Держкомстатистики, у містах жінки народжують набагато менше. Приміром, у 2011 році у селах народилася.1 млн. 801 тис. дитина (у 2010 році — 1 млн. 770 тис.), у містах народилося 1 млн. 317 тис. дітей (у 2010 році — 1 млн. 308 тис.).

Мотивація українських чайлдфрі і європейських є різною. Якщо серед європейців все частіше виникають так звані «кідалти» (від англійського «kid»&«adult») — дорослі діти, які хочуть розважатися і жити виключно для себе, то в українців головним чинником відмови від дітей стає не егоцентризм, а страх перед фінансовими і побутовими труднощами.

Самотня старість прихильників “чайлдфрі” не лякає: “Заводити дитину лише для того, щоб вона принесла склянку води у старості, — глупо. Для цього є люди, яким можна заплатити”, — наголошує Марта. Дівчина зізнається, що родичі негативно ставляться до її міркувань. “Мама час від часу нагадує про онуків, адже усі мої однокласники та знайомі вже мають дітей. Минулого року я випадково завагітніла, для мене це був шок.Ми з Олегом кілька днів думали, як вчинити. Та врешті-решт зробила аборт”, — каже Марта.

Знамениті чайлдфрі:

  • драматург Джордж Бернард Шоу: «Молодість — чудова річ. Який злочин — розтрачувати його на дітей!»;
  • актриса Фаїна Раневська: «Сім’я здатна замінити тобі все. Отож добре подумай, що тобі дорожче, — все чи сім’я»;
  • балерина Майя Плісецька (на питання, чому у неї немає дітей): «Жінок з дітьми багато, Майя Плісецька — одна».

До речі…

На думку соціологів, чайлдфрі-пари більш освічені, більш затребувані як професіонали та керівники, мають більший дохід. Жінки хочуть бути чайлдфрі заради свободи працювати, чоловіки — заради свободи від роботи.

Коментарі для «ВЗ»

Олександр Єрух, керівник Центру захисту материнства та сімейних цінностей «Спаси та Сохрани»

Жінка має право народжувати стільки дітей, скільки хоче, жити, як їй подобається. Але не варто робити з цього ідеологію і, тим паче, робити зі себе жертву, нібито її насильно змушують народжувати. Чайлдфрі — ідеологія меншості. Це явище виникло на противагу руху prolife, яке популяризує народжуваність і традиційні сімейні цінності. Рух childfree треба розглядати в поєднанні з іншими, які руйнують традиційні уявлення про сім’ю, такі, як ЛГБТ, фемінізм, prochoise, що ведуть до вимирання народів.

Софія Влох, психіатр

Чайлдфрі вважають, що діти обтяжують, що вони зайві. Не варто плутати чайлдфрі з чайлдхейт (childhate) — дітоненависництво. Чайлдфрі, на відміну від чайлдхейт, не відчувають негативних почуттів до дітей загалом, їх не влаштовує лише дискомфорт, який супроводжує наявність дітей. Сhildhate — це люди, які агресивно налаштовані щодо дітей.

Одна з причин відмови від дітей — власний негативний досвід чи наслідок психологічної травми, отриманої від недбайливих батьків. Як правило, це люди, що мали важке дитинство: жертви батьківського насильства (психологічного і фізичного), інцесту, жорстокості. Або вихованці дитячих будинків. Все, що пов’язано з дитинством, викликає у них вкрай важкі переживання, які неможливо забути.

Схожі новини