Передплата 2025 ВЗ

На сцені театру Заньковецької - «Відчинилося життя. Пісні народжені у Львові»

Незрячі діти співали у парі з артистами, аби отримати промінь радості і натхнення

Фото автора
Фото автора

На сцені Національного академічного театру імені Марії Заньковецької відбувся інклюзивний благодійний проєкт, який не має аналогів у Європі - «Відчинилося життя. Пісні народжені у Львові». На одній сцені з благодійною метою виступали професійні співаки та незрячі солісти — діти та дорослі зі всієї України. Зібрані під час концерту кошти скерують для мобільного кемпу для сліпонароджених дітей та військових, які втратили на фронті зір. Вестимуть кемп фахівці Львівського обласного осередку «Українська спілка людей з інвалідністю».

Ведучі - народна артистка України Леся Бонковська та незряча учениця Львівського музичного ліцею імені Крушельницької - Віра Семків. На сцені театру лунали мелодії Володимира Івасюка, Ігоря Білозіра, Богдана Весоловського, Мирослава Скорика, Кузьми Скрябіна, Святослава Вакарчука, Степана Гумініловича, Ярослава Барнича, Володимира Якимця, Ярослава Нудика… Незрячі старанно виконували львівське ретро та сучасні мелодії львівських виконавців. Незрячі співали у супроводі оркестру Національного театру імені Марії Заньковецької та гурту «Піккардійська терція», переможців талант-шоу «Голос країни» Зіновія Карача і Сергія Лазановського, народної артистки України Лесі Горової.

«Ми організували для незрячих діточок концерт в стилі експресії та драйву, — розповіла засновниця і продюсерка проєкту, керівниця осередку „Українська спілка людей з інвалідністю“ Оксана Потимко. — Концерт зламав стереотипи і відкрив глядачеві зовсім інший світ — щирий, закоханий, натхненний, добрий, чесний, відвертий, надихаючий».

Паст-президент Ротарі клубу «Львів-Леополіс» Ігор Кондрацький додав: «Незрячі діти співали разом із зірками та у супроводі оркестру. Оксана Потимко просуває тему інклюзивності, адаптації дітей, аби незрячі діти могли вчитися у звичайній школі. Мета концерту — дати можливість талановитим дітям проявити себе, адаптуватися до суспільства та почуватися у ньому повноцінно. Зібрані кошти підуть на благочинність. Торік провели два концерти — у Львові та Тернополі. Зібрали понад 400 тисяч гривень (ми з клубом подвоїли суму), закупили тепловізійні приціли для третього полку Сил спеціальних операцій. Програма називалася — «Від незрячих дітей, аби наші воїни бачили вночі».

Хто ці зіркові діти?

Іван Ганзера з Харкова — переможець проєкту «Голос країни», полтавчанка Олена Ковтун — переможниця шоу «Україна має талант». Також є незрячі виконавці з Рівного, Кривого Рогу та Львова.

…У театральному залі Заньковецької - аншлаг. Кожен хотів долучитися до доброї справи, щоб пожертвувати кошти за квиток (700 грн) на благодійність. «Усі пісні народилися в одному місті - у Львові», — сказала ведуча концерту Леся Бонковська.

Перші герої концерту — незрячі Владик та Вероніка, співали «Ой у лузі червона калина» під супровід оркестру диригента Богдана Мочурада. Глядачі в залі слухали цю пісню стоячи. Бо це символічний гімн незламності. Далі оркестр виконав твір Кузьми Скрябіна «Пісню про Львів».

Хіт «Тільки у Львові» виконав Михайло Бережний з Рівного. Глядачі в залі почали теж підспівувати. «Співайте і не встидайтеся», — закликав Богдан Мочурад.

До Михайла на сцену долучився співак Зіновій Карач, разом виконали «Гуцулку Ксеню». Незмінна учасниця інклюзивного концерту — Леся Горова виконала пісню «Любов».

Леся Горова заспівала про любов.
Леся Горова заспівала про любов.

Пісню львів'янина Ігоря Білозіра «Розпитаю про любов» виконала Вероніка Гаркіна з Тернополя, яка дебютувала в концерті.

Пісню «Розпитаю про любов» виконала юна тернополянка.
Пісню «Розпитаю про любов» виконала юна тернополянка.

Дебют вийшов вдалим. Богуслава Делейчук з Рівного виконала пісню Славка Нудика «Річечка». Школярка початкових класів вперше вийшла на сцену, при цьому почувалася там дуже впевнено.

Софія Хома виконала «Два перстені». Дівчина виступає на сцені з шести років. Також заспівала разом з Сергієм Лазановським хіт Івасюка «Пісня буде серед нас».

Софія Хома виконала «Два перстені»
Софія Хома виконала «Два перстені»

Студент Франкового університету Остап Нестеровський заспівав пісню гурту «Океану Ельзи». Виконавець грав на бандурі. По залу лунали щемливі рядки хіта «Чому мені сниться знову і знову, гуляю з тобою по рідному Львову».