Передплата 2024 «Добра кухня»

І без «золота» найкраща!

Дівчина з Коломиї, яка через вчительку втратила золоту медаль, склала ЗНО на 596 балів з 600 можливих. А вчительку покарали... доганою

Оля Мацюк, випускниця Коломийської школи №1, що на Івано-Франківщині, якій вчителька “зарубала” золоту медаль через “вісімку” з всесвітньої історії та “дев’ятку” з історії України, склала ЗНО з цього предмета на 198,5 бала з максимальних 200! Про жорстокі підкилимні “ігри” вчительки так ніхто б і не довідався, якби не однокласник Олі — Марко Левандовський. Він на останній лінійці подарував дівчині власне “золото”, зі словами, що саме вона його заслуговує. А блискучі результати із зовнішнього незалежного оцінювання лише підтвердили слова Марка.

Христина Томенчук, якій відома історія Олі Мацюк, повідомила, що з української мови і літератури коломийська випускниця отримала 199,5 бала, а з іноземної — 198,5. Загальний результат її тестів із ЗНО — 596 балів з 600 можливих. “Прекрасно, що очільники коломийської освіти, обласної освіти, Міносвіти України ще задовго до оприлюднення результатів переосмислили ситуацію і вручили Олі атестат з відзнакою. Справедливість торжествує, проте є над чим замислитись освітянам!” - додала у власному дописі Христина Томенчук.

“В Управлінні освіти Коломийської міськради запропонували мені срібну медаль, та я від неї відмовилася. Її мені хотіли вручити, коли скандал уже розгорівся, а до того тягнули із моєю ситуацією. А тепер цей “відчіпний” мені просто не потрібен”, - розповіла “ВЗ” Оля Мацюк.

Історія Олі стала відомою після ситуації на останній лінійці, коли її однокласник, медаліст Марко Левандовський, підійшов до мікрофону і сказав приблизно таке: “Ти не одержала золоту медаль, хоча як ніхто її заслуговувала, тому це твоя медаль”. Хлопець зняв із себе “золото” і повісив його на шию Ольги. “Звичайно, не очікувала такого, - пояснила Оля Мацюк. - Нині медаль у мене - як пам’ять про вчинок, який зробив Марко”.

За словами випускниці, ще у десятому класі вчителька історії пригрозила: не поставить хорошої оцінки тим, хто ходитиме на додаткові заняття до інших вчителів. Учні одразу звернулися до класного керівника. Але та запевнила їх, що все буде добре... “У всього класу були погані оцінки, крім тих чотирьох, які ходили на приватні уроки до тої, що пригрозила. До кінця року у всіх оцінки виправилися, а в мене й трьох моїх однокласників, які ходили до іншої вчительки, — ні, — розповіла “ВЗ” Оля Мацюк. - Додаткові заняття відвідувала в іншої вчительки, бо знала, що та мене добре підготує до ЗНО”.

За словами Олі, батьки учнів зверталися до директора, в міське та обласне управління освіти і навіть у Міністерство освіти і науки. Як наслідок, до школи приїхала комісія з Івано-Франківська: з учнями не розмовляли, контрольної для перевірки знань не дали, а закінчилося все тим, що вчителька отримала догану...

Оля збирається подавати документи до столичних університетів - на правничий напрям або іноземну філологію. “Для себе зробила висновок, що не потрібно мовчати. Треба говорити про ситуацію від самого початку”, - розповіла випускниця.

Коментарі для «ВЗ»

Марія ГРИЦАН, начальник управління освіти Коломийської міської ради

Цей коментар мають давати винні люди. А винними є директор школи та вчитель. Дії останньої були неприпустимими. Вона отримала дисциплінарне стягнення — догану. Сказали, що вчительку потрібно забрати зі школи, однак директор нам відповів, що немає законних підстав робити це. У цій ситуації розбирався і обласний департамент управління освіти. Вчителька буде відсторонена від викладання у старших класах... Особисто моє ставлення до цього однозначне — неприпустимі дії вчителя і безконтрольність дирекції школи.

Мирослав ГРАБ, директор Коломийської спеціалізованої школи №1 імені Василя Стефаника

А що я міг зробити?! З першого дня сказав батькам, щоб вони зверталися до відповідних органів. Я, звичайно, дітей перепитав, одні казали, що була така ситуація, інші - що ні. Ну були на той момент такі оцінки. Можливо, Оля не встигала опанувати матеріал. Різні ситуації могли бути. Радий, що Оля так добре склала ЗНО, привітав її з цим. Як би там не було, назад повернути не можемо. Оцінку в журналі не виправиш. І загалом, виходить так, що вчитель вже й оцінки поставити не має права. Ну от такою була оцінка на той момент... Чи школа винна? А що школа? Школа оцінки ставить? Це все на совісті вчителя. Директор не має права примусити вчителя виправити оцінку.

А тим часом...

10 липня стартує вступна кампанія. Одним із найпомітніших цьогорічних нововведень є скасування так званих хвиль вступу. Відтепер абітурієнт складатиме такий собі список пріоритетів, де на першому місці буде найомріяніший університет та спеціальність, а на п’ятнадцятому - найменш бажаний. Це унеможливить штучні черги, коли абітурієнти із високими балами очолювали списки усіх тих спеціальностей, куди подавали документи. Ще однією цьогорічною новацією є скасування профільності предметів, натомість запровадження так званого вагового коефіцієнта. З однакових предметів вступник може отримати неоднакові бали у різних вузах та на різноманітних спеціальностях.

Згідно з новими умовами вступу, діти-сироти більше не матимуть пільг позачергового вступу. Натомість це право отримали вступники, батьки яких загинули або зникли безвісти під час виконання військових обов’язків (учасники АТО).

Усі абітурієнти, які не подолали порогового бала із ЗНО з української мови та літератури, атестат отримали, але до подальших випробувань із зовнішнього незалежного оцінювання допущені не були. Сертифікатів минулих років не прийматимуть. Дійсними будуть лише цьогорічні сертифікати.

Схожі новини