Передплата 2024 «Добрий господар»

Освітянський гаманець потоншає на сотні гривень

Двадцятивідсоткова надбавка за престижність праці уже не буде фіксованою

Кабмін змінив умови виплати 20%-ї надбавки за престижність праці. Експерти підрахували, що у зв’язку з таким нововведенням педагоги можуть розпрощатися з 275-470-ма гривнями.

«Надбавку «за престижність праці» Кабмін запровадив 2011 року. Вона становила 20% посадового окладу. Фактично, її скасували у березні цього року. Але є нюанси. У Кабміні заявляють, що її не скасовували, лише запровадили нові норми. Якщо раніше ця виплата була фіксованою і її автоматично нараховували, то тепер керівникам дозволили виплачувати надбавку у меншому розмірі або не виплачувати взагалі. До цього часу її виплачували лише у тих регіонах, де була така можливість, наявні кошти, однак у більшості регіонів, яким не вистачає фінансів, цю надбавку не виплачували. — розповів “ВЗ” завідувач юридичного відділу ЦК Профспілки працівників освіти та науки України Сергій Курилкін. — Нині, згідно з європейськими показниками, зарплата українських вчителів-бюджетників найнижча. У середньому вона становить

2 тисячі 761 гривню. До прикладу, в Польщі ця сума втричі більша.

Зарплата і так низька, а ще хочуть відібрати 20% надбавки за престижність праці. Якщо не виплачувати цю надбавку, то освітяни втратять від 275 до 470 гривень. Сума залежить від стажу роботи та посадового окладу. Останній фактор, своєю чергою, залежить від посади, навантаження. У молодого фахівця посадовий оклад менший, тож і розмір надбавки менший. Досвідчені фахівці, відповідно, недоотримуватимуть більше», — пояснив Сергій Курилкін.

За його словами, в Україні таку надбавку повинні отримувати понад 500 тисяч вчителів. Це стосується освітян середніх загальноосвітніх професійно-технічних, а також вищих навчальних закладів першого і другого рівнів акредитації.

Освітянська профспілка судиться з Кабміном та вимагає, щоб надбавку залишили фіксованою і виплачували у повному розмірі, згідно з постановою

2011 року.

«У квітні ми звернулися до суду, щоб оскаржити таке нововведення Кабміну. Справу розглядали тривалий час. У вересні отримали відмову. На початку жовтня ми її оскаржили в Апеляційному суді. Посилаємося на конституційні норми, міжнародні правові акти. Це порушує зобов’язання уряду щодо належного рівня оплати», — запевнив Сергій Курилкін.

За словами пана Курилкіна, нефіксована надбавка не служитиме локальним інструментом покарання “неслухняних” освітян з боку дирекції. Керівники навчальних закладів не мають доступу та можливості розпоряджатися коштами. Це — функція районних управлінь освіти. Саме вони, виходячи з фінансових можливостей, і вирішують, давати кошти чи ні.

Як розповів “ВЗ” директор СЗШ у селі Солонці Пустомитівського району Львівської області Володимир Кіт, поки що коштів на виплату

20% надбавки освітянам їхнього району вистачає.

“Львівщина наразі єдина в Україні, де і досі виплачують у повному обсязі двадцятивідсоткову надбавку за престижність праці, — пояснив “ВЗ” завідувач відділу соціально-економічного захисту та заробітної плати Львівського осередку профспілки Мар’ян Калин. — Водночас ситуація дуже хитка і ризикована, оскільки область до кінця року має заборгованість із зарплат освітян у розмірі 87 мільйонів гривень. У Бориславі, Самборі, Дрогобичі та Дрогобицькому районі не виплатили надбавки за “сумлінну працю”. Зробити це мали ще до Дня вчителя, а її розмір — 10% від суми посадового окладу. У зв’язку з такою ситуацією освітяни вийдуть на мітинг. Відбуватиметься він у понеділок, 24 листопада, на площі перед Дрогобицькою РДА”.

Схожі новини