Передплата 2024 ВЗ

І вареники кольорові, і морепродукти на грилі, і... копчене пиво!

Цими та іншими смаколиками відтепер зможуть поласувати львів’яни та гості міста на площі біля Арсеналу

Від кольорових вареників до приготовлених на вогні морепродуктів — все це можна придбати та скуштувати на Фестивалі вуличної їжі, який відкрився на вихідних у Львові на площі перед міським Арсеналом. Учасники заходу не лише продавали свої страви, а й пробували себе у ролі бізнесменів-початківців у сфері харчування. Кожна торгова ятка мала свою легенду та концепцію. На сьогодні це перший такий захід в Україні, де представлені як вже відомі кулінарні проекти, так і незвичні нові.

На відкритті фестивалю — людно. Учасники запрошують відвідувачів придбати та скуштувати різноманітні смаколики та напої. А площа за Арсеналом на два дні перетворилася на маленьку Одесу — до Львова на фестиваль звідти приїхали гості, привізши з собою цілий колоритний «Цимес Маркет».

«Ідея такого фестивалю виникла у львівських рестораторів, — розповіла бізнес-консультант та організатор Фестивалю вуличної їжі Аврора Огородник. — У приміщенні Ринку зброї «Під Арсеналом» — близько п’ятдесяти яток. Львів — туристичний центр світового рівня, тому тут повинен бути ринок вуличної їжі. Такий фестиваль у Львові, як і в Україні, проводимо вперше».

Тим часом біля яток з різноманітними стравами-напоями вже юрмляться відві­дувачі. На вулиці діє кавовий ряд, де можна скуштувати міцного напою на будь-який смак і гаманець: варять навіть “запаяну” каву, карамелізуючи цукор. Всередині приміщення Ринку зброї «Під Арсеналом» теж людно. Учасники з Києва, які хочуть працювати у Львові, рекламують свої напої. «Ми готуємо найсмачніший в Україні глінтвейн, адже використовуємо все натуральне: український мед, сім спецій, які привозимо з Еміратів, українське натуральне вино, додаємо цитрусовий фреш, але ніякого цукру», — каже продавець, яка торгує глінтвейном, Марія. Крім класичних засобів приготування напоїв, учасники застосовують і альтернативні: для кави — сифон і кемекс (колбу у формі пісочного годинника), для настоянок — навіть хімічні посудини.

Цікавість у відвідувачів викликала ятка під назвою «Галицька алхімія», де у колбах різного розміру димлять різнокольорові рідини — так варять алкогольні настоянки. Дітям куштувати цей напій — зась! «Для виготовлення міцного напою використовуємо самогонний апарат. На фестивалі представили чотири види настоянок: «Гнотівку», «Канфіну», «А-95» і «Бензинівку», — каже продавець-“алхімік” Геннадій.

На фестивалі також можна було поласувати іншими смаколиками: локшиною з куркою чи морепродуктами, солодощами, домашнім варенням, дієтичними кексами, пирогами з яблуками або лососем, салом в шоколаді, голубцями з картоплею, гречкою і шкварками... Натомість традиційні українські вареники представлені були екзотично: продавці ятки «Гоголь ту гоу» зготували їх різнокольоровими: зелені — з картоплею, оранжеві — з капустою, бурячкові — з сиром, чорні — з лососем, коричневі — начинені гречкою і м’ясом. Ціни на них демократичні —

3 гривні за штуку. Порція голубців із шести штук від кулінарної ятки «Два голубці» —

18 гривень.

Учасниками фестивалю стали й дів­чата із Рахова. З екологічно чистих Карпатських гір вони привезли на львівський ярмарок смачну копчену рибу і копчене…пиво. «Представляємо гуцульську коптильню. Готуємо форель, судака та окуня. Пиво у нас уманське. Для його приготування підкопчують хміль», — розповідає про­давець карпатської ятки Сильвія. Крім того, відвідувачі й гості мали можливість купити й заварити цілющі карпатські трав’яні чаї, скуштувати супу із лобстера за 69 гривень, насолодитися ніжним смаком десерту «Тірамісу» й багато чим іншим.

Як зазначив співвласник Холдингу емоцій “!FEST” Андрій Худо, цей Фестиваль вуличної їжі — новий проект з успішною перспективою. «Наша мета — зробити найкращий ринок їжі не лише в Україні, а й у світі», — сказав він.

Тим часом за “Арсеналом” звучать колоритні єврейські мелодії, а посеред площі — човен і якір — тут одесити відтворюють незабутню атмосферу одеського ринку вуличної іжі. Звідусіль пахне рибою та м’ясом-гриль, яке смажать просто на вулиці. «До Львова привезли пироги зі шпинатом і кількою, печемо шпроти з помідорами та «Пармезаном», сьомгу з «Камамбером» та гриби з каштанами», — каже одеситка Ірина. Гості пропонували також різноманітну рибу та морепродукти, м’ясо, міцні настоянки а-ля «Хренівка» та «Медовуха» та багато інших напоїв та страв. Тут же і демократичні бутерброди з форшмаком лише за 10 гривень.

Фестиваль на Ринку зброї «Під Арсеналом» працюватиме щодня, окрім понеділка, з 9.00 до 19.00, а вночі він перетворюватиметься на найбільший нічний клуб Львова, який вміщатиме близько 600 відвідувачів.

Схожі новини