Передплата 2024 «Добра кухня»

За що платимо?

Журналіст «ВЗ» дізнавалася, як в університетах розраховують вартість навчання

Нещодавно в ЛНУ імені Івана Франка підняли ціни на навчання на 2014-2015 рік. Це означає, що студенти, які здобуватимуть освітньо-кваліфікаційний рівень “бакалавр”, на більшості факультетах платитимуть за навчання значнішу суму, ніж їхні попередники.

За словами ректора цього закладу Володимира Мельника, вузу потрібно більше грошей для якісного функціонування. У НУ “Львівська політехніка” ціни не піднімали, а у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького провели індексацію цін.

Які фактори впливають на вартість навчання у вузах, з’ясовувала журналіст “ВЗ”.

«Вартість навчання у вищому навчальному закладі «Український католицький університет» розраховуємо на основі бази витрат попереднього навчального року (з липня попереднього року до червня поточного року включно). Це відображено в офіційній статистичній звітності УКУ. Далі формуємо загальну собівартість наданих за цей навчальний рік послуг. І на основі ліцензій Міносвіти вираховуємо максимально можливу кількість студентів, яких вуз може зарахувати на навчання. Маючи ці дані, розраховуємо витрати на одного студента за умови повного заповнення навчальних місць. Саме такі витрати слугують орієнтиром для визначення вартості навчання на наступний навчальний рік, — розповів “ВЗ” економіст фінансового відділу “УКУ” Роман Довбуш. — До прикладу, орієнтиром для визначення вартості навчання на 2013/2014 рік була сума у розмірі 9 тисяч 173 гривень.

Якщо орієнтуватися по середній ціні за рік навчання, то найдорожчою є магістратура із напряму “Журналістика”. На 2014-2015 навчальний рік її ціна становить 11,5 тисячі гривень”. Водночас найпопулярнішими напрямами є “Історія” та “Богослов’я”.

За словами пана Романа, такі витрати, як закупівля техніки, книг тощо — це інвестиції у розвиток вишу, тож ці витрати не враховують при розрахунку вартості навчання.

“Загальна вартість навчання за всі роки зазначена у договорі, що його укладають з абітурієнтом, — пояснив Роман Довбуш. — Збільшення річної вартості навчання обумовлено інфляційними очікуваннями та, до прикладу, планами вузу щодо збільшення кількості викладачів тощо. УКУ є приватним закладом, тож бюджетних місць немає. Однак є пільги при оплаті (стипендії, знижки). А діти-сироти можуть навчатися в УКУ безкоштовно. Про конкурентів-“демпінгарів” не знаємо. У нас, як і в інших закладах, ринкові ціни. Основний показник, що впливає на вартість навчання у будь-якому виші, — це зарплата працівників. Крім того, абітурієнти враховують не лише ціну, а й престиж закладу, технічне оснащення, гуртожиток, якість викладання.

За словами керівника планово-фінансового відділу ЛНУ імені Івана Франка Світлани Сас, при формуванні вартості навчання у вузі використовують показники фактичних витрат за попередній рік та індекс інфляції.

“Також враховуємо співвідношення частки науково-педагогічних працівників із науковими ступенями та вченими званнями, — пояснила пані Сас. — Розрахунок вартості навчання на усіх факультетах відбувається за єдиною схемою. Проте одним із визначальних показників є коефіцієнт рейтингу, тобто співвідношення попиту та пропозиції щодо певної спеціальності. На 2014-2015 навчальний рік вартість навчання на 2/3 факультетів і коледжів залишилася незмінною, а на окремих напрямах ціни знизили. Оскільки юридичний, економічний факультети та факультет міжнародних відносин традиційно були одними з найпопулярніших, тому й ціна там була найвищою в університеті. Щодо фізичного та хімічного факультетів, то попит на них значно менший, а відтак, цінова політика сформована відповідним чином”.

Кошти, які сплачують студенти-платники, формують спеціальний фонд університету, далі їх розподіляють на різні статті видатків. Зокрема більшість коштів іде на оплату праці науково-педагогічних працівників і навчально-допоміжного персоналу, які забезпечують навчальний процес. Також за кошти спеціального фонду університет частково розраховується за комунальні послуги, здійснює підтримку й оновлення матеріально-технічної бази та інші експлуатаційні видатки.

Як розповів начальник планово-фінансового відділу НУ “Львівська політехніка” Богдан Рабик, під час обрахунку вартості навчання враховують економічні фактори, як-от видатки на підготовку одного студента, комунальні послуги, матеріально-технічне забезпечення. Ще 10% до цієї суми — на так звані видатки розвитку вузу. Це витрати на придбання комп’ютерної чи лабораторної техніки, проведення ремонту тощо. Ну і, звичайно, на вартість навчання впливає популярність напрямів. Найменш популярними є прикладна фізика, електротехніка, енергетика. Ціни на них близько 4-4,5 тисячі гривень за рік.

Схожі новини