Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гуманітарії» люблять математику, а «математики» – англійську

Маленькі учні львівських гімназій слідкують за рейтингом навчальних закладів

Журналіст «ВЗ» побувала на святі 1 вересня у Львівській класичній гімназії при ЛНУ імені Івана Франка та Львівській академічній гімназії при НУ «Львівська політехніка». До цих закладів учні вступають вже у п’ятий клас. Навчаються у гімназіях, за словами вчителів, лише найкращі.

…Шкільне подвір’я Львівської класичної гімназії при ЛНУ імені Івана Франка вщерть заповнене батьками. Більшість учнів сидять у класах — готуються до урочистого виходу. Заходжу в один із п’ятих класів. Учні сидять за партами, всі у вишиваних сорочках. Класний керівник наставляє їх, як поводитися на Першому дзвонику. Все-таки вся увага буде звернена на наймолодших.

«Ця гімназія дуже сильна, мені з батьками рекомендували її знайомі, — розповідає десятирічна п’яти­класниця Юля. — Чула, що вона очолює рейтинг найкращих шкіл Львова». Не знаю, чи це свідомі слова десятирічної дитини, чи завчені із розмов з батьками, проте Юля розповідає, що їй тут подобається. Дівчинка любить читати, малювати та відвіду­вати уроки фізкультури.

А от її колега по парті десятирічна Марія вступила у класичну гімназію, бо любить українську мову та літературу. Запитую, чи знає, хто такий Тарас Шевченко? «Великий український письменник та поет, — відповідає. — У старій школі вчила уривок із «Катерини», на шевченківських вечорах розповідала». Марія розповіла, що дуже любить читати, особливо Панаса Мирного та Марка Твена.

«У цій гімназії я стану розумнішим, аніж у будь-якій іншій школі, — досить самовпевнено, проте ще по-дитячому наївно відповідає десятирічний Юра. — Дуже люблю вірші читати, особливо Тараса Шевченка». Коли ж запитую, які най-улюбленіші, помітно, що дитина бентежиться. «Усі люблю», — хит-ро вигукує.

Десятирічний Влад каже, що його улюблені предмети — читання та математика, бо любить складні задачі розв’язувати. Коли ж запитую, чому обрав гуманітарний напрям навчання, по-дорослому відповідає: «Математика мені легко дається, а от мову та літературу підівчити треба, я все хочу знати!».

Свято 1 вересня у Львівській академічній гімназії при НУ «Львівська політехніка» починається трохи пізніше. Поблизу закладу видно групи учнів, які очікують урочистої лінійки. “Першо-п’ятикласників” розпізнати легко. По-перше, усі з батьками, по-друге, сором’язливо туляться до їхніх спин, адже з майбутніми однокласниками ще не встигли перезнайомитись.

Про переваги цього закладу по-дорослому практично розмірковує десятирічна Діана. «Гімназія недалеко від дому, тож часу на дорогу не витрачатиму, — розповідає дівчинка. — А ще я люблю математику. Крім того, знаю, що цей заклад «стоїть» високо у рейтингу львівських шкіл». Запитую, чи знає Діана, хто такий Тарас Шевченко? «Це великий український поет. Я читала його «Заповіт», мені сподобався».

Десятирічний Данило від знайомих знає, що рівень викладання в академічній гімназії високий, тож і вирішив сюди вступати. Нині він п’ятикласник, а за класифікацією цього закладу — першокласник, який трохи нервується та чекає на свято Першого дзвоника. «Найбільше мені подобаються математика та англійська мова, — відповідає Данило. — Напевно, більше люб-лю англійську і вже досить добре її знаю. Я обрав цю гімназію, бо думаю, що на високому рівні зможу вивчати і математику, і англійську — це для мене дуже важливо».

Запитую у десятирічного Максима: «Ти, мабуть, любиш математику, що обрав цей заклад?». Хлопчина несподівано заперечно хитає головою. Питаю, чому ж тоді він вступив у заклад саме з математичним спрямуванням? «А тут англійську добре викладають, — відповідає хлопець. — Мені ця мова подобається, і я її вчитиму. До того з репетитором вивчав, бо у «старій» школі німецьку вчив». Цікавлюся у хлопчини, чи знає, хто такий Тарас Шевченко? «Знаю. Шевченко — це відомий український письменник, я його читав, але то було давно, і я вже не пригадаю, що читав».

Хоч ніхто з опитаних “першо-п’ятикласників” не відповів, що Тарас Шевченко був ще й художником, цю прогалину, сподіваюся, вони вивчать у гімназії.

А тим часом…

Перший урок відбудеться у понеділок, 2 вересня. «Оскільки 1 вересня припадає на вихідний, тож у цей день проведуть лише урочисті заходи, — розповіла Галина Слічна, керівник управління освіти Львівської міської ради. — Перший урок буде присвячений 200-літтю із дня народження Тараса Шевченка».

Схожі новини