Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мої години — моє багатство»

Добробут вчителів залежить від кількості уроків

За норми 18 годин на тиждень український вчитель відпрацьовує на уроках в середньому 16 годин, а у Львівській і Волинській областях — 12-14. Причину знайти нескладно: кількість учнів зменшується. Звільнити вчителя, який не зі своєї вини залишився без класу, рука не піднімається... Торік міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник зробив сенсаційну заяву: вчителів у нашій країні забагато. Мовляв, за останні роки кількість учнів зменшилася майже удвічі (з 6,7 до 4,2 мільйона), а педагогів скоротили тільки на 7 відсотків. Звідси і низькі заробітні плати (щоправда, пан Табачник не узгодив свої слова з Миколою Азаровим, який заявив, що з 2001 року кількість вчителів зменшилася на 12 відсотків). Чи можна вирішити цю ситуацію максимально безболісно, щоб не руйнувати масовими звільненнями тисячі людських доль?

За роки незалежності усталилася думка, що професія вчителя непрестижна, молодь не йде у педагогіку, бо заробітні плати надто низькі. Проте останнім часом ситуація змінюється. Тільки серед моїх знайомих троє молодих спеціалістів шукають роботу саме у школі, з них — один хлопець: обдзвонюють школи, відділи освіти, шукають, хто б порекомендував.Чому хочуть у школу? Державна робота, довга відпустка і широкі можливості для додаткових підробітків.

За станом на серпень у Львові не було жодної вакансії вчителя основних предметів, лише кілька вакансій вчителів праці, образотворчого мистецтва, соціальних працівників і одна вакансія вчителя початкових класів... Приблизно половина не мала повного навантаження. «Часто складається ситуація, що є чотири вчителі, а лише дві ставки. Вчителі погоджуються поділитися ставками, щоб не втрачати роботи», — говорить в. о. начальника управління освіти Львівської міської ради Галина Слічна. Четвертина українських педагогів — пенсіонери...

Співвідношення кількості вчителів до кількості учнів — 1 до 9, 4 (тобто 1 вчитель на 9 учнів). У США, до прикладу, співвідношення 1 до 15, у Німеччині — 1 до 14, у Росії, майже як і у нас, 1 до 8. «При цьому показник в Україні має негативну тенденцію в динаміці (2009 рік — 9,5 учня, 2010 рік — 9,4 учня, 2011 рік — вже 9,3 учня на 1-го вчителя). Аналіз у розрізі регіонів показує, що ситуація в деяких областях ще гірша. У Хмельницькій та Черкаській областях на одного педагога припадає лише 7,9 учня, у Житомирській та Чернігівській — 8,1 учня, у Кіровоградській та Тернопільській — 8,2 учня, у Вінницькій області — 8,4 учня», — йдеться в аналізі Міністерства фінансів.

Це добре, коли у школі дружний колектив, коли ділять ставки без супере­чок, коли старший готовий дати дорогу молодим... Вчителька біології Віра Яків кілька років тому сама вирішила піти на заслужений відпочинок. Тоді їй було 60, у такому віці чимало вчителів і не думають про пенсію. «Мені хотілося працювати, я жила цією роботою. У сільській школі у нас і теплиця дослідна була, і зоокуточок, де діти доглядали тварин. Але вирішила дати дорогу молодим. Зараз сиджу вдома. Хочеться, щоправда, аби частіше мене згадували. Ніхто ж не навідується», — каже зі сумом заслужений педагог. Натомість є навчальні заклади, де не все так гладко. Часто від цього страждають вчителі, які вже вийшли зі статусу молодих спеціалістів, але ще не встигли заробити достатньо звань та категорій. Тому години, які теоретично могли б отримати вони, віддають старшим та заслуженішим педагогам. Звісно ж, діючи в інтере­сах учнів...

Кілька років тому через газету довелося захищати вчительку, у якої забрали майже все навантаження і залишили тільки третину ставки. Жінці було трохи за тридцять, на руках двоє дітей. В результаті вчителька таки звільнилася і пішла в перукарі...

«Викладаю у школі біологію, але останнім часом директор ділиться моїми годинами з вчителем хімії. Каже, що хоче допомогти людині, а мені, мовляв, зобов’язаний лише ставкою. Це при тому, що вчитель хімії має і так на 5-6 годин більше за мене», — скаржиться інший педагог. Інколи доходить до абсурдних ситуацій: у сім’ї двоє вчителів, мама і донька — викладають фізику, працюють в одній школі. Мама — пенсіонерка, доньці не вистачало годин, попросила маму поділитися. Та відмовилася. Каже, потрібні гроші». Посварилися.

Не хочу образити вчителів, бо практично всім колективам притаманні конфлікти, якщо йдеться про гроші... Але не всюди зарплата так конкретно залежить від кількості відпрацьованих годин.

«Потрібно змінювати систему оплати праці вчителів, — говорить кореспондентові «ВЗ» голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов. — Та, що нині існує, спричиняє зловживання з боку директорів. Згідно з українським законодавством, педагог може мати у школі не одну ставку (таке явище поширене), а додаткова робота у тому ж навчальному закладі не вважається сумісництвом. Таким чином, директори можуть на свій розсуд вирішувати, як платити вчителям. Неугодному можуть обрізати години, а «своєму» — додати. Комусь можуть дописати години факультативами, а комусь — ні. Для когось відкриють гурток, а комусь закриють. Як можна вирішити цю проблему? Як на мене, потрібно чітко прописати: вчитель більше, ніж одну ставку, у школі мати не може. Це вирішить проблеми із додатковими ставками, але, звісно ж, залишиться проблема з неповним навантаженням. Ще одне важливе питання — педагоги-пенсіонери. Буває таке, що пенсіонер отримує і пенсію, і має цілу, а то й більше, ставку. А молодий вчитель із двома дітьми не отримує повного навантаження. У США, наприклад, заборонено пенсіонерові працювати на державній роботі. Працювати він може, але це не має бути державна установа. У нас можна було б зробити м’якше — дозволити пенсіонерові мати не більше, як півставки. Ще один цікавий американський досвід: там вчителям платять на за кількість відроблених годин, а за фактичний час, проведений у школі. І не обов’язково у цей час викладати, учитель може займатися методичною роботою, працювати у бібліотеці. У нас же педагог, який взяв на себе якусь громадську роботу, додатково нічого не отримує».

У цій боротьбі освітян можна зрозуміти: борються за години як виживання. За інформацією Центру політичних студій та аналітики, середня заробітна плата вчителя в Україні не дотягує і до трьох тисяч. А молодий педагог взагалі отримує мінімальну ставку. Про що можна говорити? Проте реформа в оплаті педагогів назріває, ситуація повинна вийти із замкненого кола...

Схожі новини