Ні - бекону, так — оселедцю
Учені підрахували: змінивши типову західну дієту на оптимізовану, можна збільшити тривалість життя на 13 років
Впроваджувати здорову їжу найкраще з дитинства. Але змінити раціон на більш здоровий не пізно й у 80 років. На це вказують результати нещодавнього дослідження, опубліковані у журналі PLOS Medicine.
«Норвезькі дослідники створили модель того, як може змінитися тривалість життя чоловіка чи жінки, якщо вони припинять дотримуватися „типової західної дієти“ з її надміром червоного та переробленого м’яса й оброблених продуктів, і перейдуть на „оптимізовану дієту“, збільшивши кількість фруктів і овочів, бобових, цілих зерен та горіхів. Якщо жінка почне харчуватися оптимально у 20 років, може збільшити тривалість свого життя трохи більш як на 10 років. Чоловік, який дотримується здорової дієти з 20 років, має шанс прожити на 13 років довше. Здорове харчування також може подовжити життя людей похилого віку. Починаючи з 60 років, жінка може збільшити тривалість свого життя на вісім років. Чоловік — майже на дев’ять. Збільшення споживання рослинної їжі може принести користь навіть 80-річним. Завдяки зміні дієти чоловіки й жінки отримають приблизно 3,5 року додаткового, більш здорового життя», — наводить дані дослідження у своєму блозі відома лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська.
Щоб змоделювати вплив зміни дієти на майбутнє здоров’я людини, вчені з Норвегії використали існуючі метааналізи (тобто велику кількість досліджень) та дані дослідження Global Burden of Disease. Це база даних, яка відстежує 286 причин смерті, 369 захворювань і травм, а також 87 факторів ризику у 204 країнах і територіях світу.
Найбільший приріст довголіття було виявлено завдяки споживанню більшої кількості бобових, до яких належать квасоля, горох та сочевиця; цілих зерен (не плутати зі шліфованими крупами, пластівцями та сухими сніданками); й горіхів, зокрема волоських, мигдалю, пекана та фісташок. «Може здатися простим додати до свого раціону більше рослин і зернових, але статистика показує, що людям важко це зробити, — каже лікарка. — У звіті Центру з контролю й профілактики захворювань США зазначається, що небагато американців їдять фрукти та овочі у рекомендованій кількості:
- Лише 12% дорослих споживають від півтора до двох мисочок фруктів щодня, що є мінімальною кількістю.
- Тільки кожен десятий з'їдає рекомендовані 2−3 мисочки овочів щодня, зокрема бобові.
- Приблизно половину зерна, яке ми споживаємо, повинно становити ціле зерно, проте понад 95% американців замість цього їдять оброблені зерна, які були перемелені та втратили через це багато поживних речовин, включно з клітковиною. Це, зокрема, й батони, які так люблять українці, і чіабати, і рогалики, і багети, й інша випічка.
- Понад 50% американців не з'їдають 5 грамів (приблизно чайну ложку) рекомендованих горіхів та насіння щодня.
Гадаю, українці у цьому плані далеко від американців не втекли", — резюмує Оксана Скиталінська.
Важливо знати
- 9Горіхи, насіння, бобові та цілі зерна містять не тільки рослинний білок, а й надзвичайно цінні жири, вітаміни, мінерали та антиоксидантні «фітохімічні речовини», регулярне споживання яких пов’язують зі зниженням ризику хронічних захворювань.
- Споживання меншої кількості червоного та обробленого м’яса, такого, як бекон, ковбаси й м’ясні консерви, також пов’язане з довшою тривалістю життя, оскільки такі продукти підвищують ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця і раку кишківника (ВООЗ класифікувала оброблене м’ясо як канцероген ще у 2015 році). Чи означає це, що потрібно стати вегетаріанцем? Ні, потрібно лише замінити червоне та оброблене м’ясо на нежирну птицю, рибу і рослинні білки (квасолю, горох, нут, сочевицю й інші бобові, ферментований «сир» тофу, горіхи, насіння та цілі зерна). Деякі овочі, наприклад, броколі, також містять білок, однак у меншій кількості.
Як удосконалити свій раціон
Найкраще — дотримуватися Середземноморської дієти, яка, згідно з U.S. News & World Report, п’ять років поспіль здобувала звання «Найкраща дієта». «Українцям, — наголошує дієтологиня, — потрібно взяти від Середземноморської дієти найголовніше, те, що зменшує ризик захворювань, а саме:
- багато овочів (але менше фруктів), боби, нешліфовані зернові й насіння;
- багато зелені (різної);
- рибу — двічі на тиждень;
- нежирну птицю — 2−3 рази на тиждень;
- яйце — щодня або через день;
- оливкову олію;
- невелику кількість йогурту і сиру.
«Срібло» здобувають дієта DASH (для профілактики гіпертонії) та флекситаріанська дієта, яка заохочує бути вегетаріанцем більшу частину часу. Їхню основу складають фрукти, овочі, бобові, зокрема сочевиця, ціле зерно, горіхи й насіння.
Порада
Простий спосіб почати харчуватися більш здорово — це щотижня готувати хоча б одну страву на основі квасолі, цілого зерна та овочів, використовуючи трави й спеції на свій смак.
Як зауважує Оксана Скиталінська, для українців найближчою є нордична (Скандинавська) дієта, в якій акцент робиться на:
- місцевих овочах й фруктах (правильно приготованій картоплі, моркві, різних сортах капусти, буряку, яблуках, грушах, сливах тощо);
- обов’язково — квашених овочах;
- великій кількості місцевих ягід (свіжих і морожених): калині, горобині, шипшині, чорниці, ожині тощо;
- морській рибі (з цим у нас складніше, але є альтернатива — солений оселедець, скумбрія, інша морожена риба);
- підтримці культурних традицій (правильно приготованому борщі, капусняку, гречаній каші, яблучній випічці).
Які продукти треба їсти щодня, щоб стати довгожителем:
- дві порції зелені;
- хрестоцвіті: одну порцію капусти, руколи або редьки;
- дві порції різноколірних овочів;
- порцію ягід;
- порцію горіхів;
- порцію бобових (наприклад, хумусу);
- порцію пряних трав та спецій.
А от смажити фахівчиня радить вкрай рідко й часто перевертати їжу в процесі приготування на сковорідці, після чого — видаляти зайвий жир рушником. Щоб зменшити негативний вплив смажених продуктів, споживати їх слід з різними видами овочів (приготованими, свіжими, квашеними). На десерт після цього належить з'їсти мисочку ягід, яка частково нівелює шкоду, завдану смаженою їжею.