Передплата 2024 ВЗ

Десерти для діабетика

Без цукру, борошна і глютену

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У світі з діагнозом «цукровий діабет» живе понад 500 млн людей. І ця цифра зростає. Контроль захворювання передбачає як ліки, так і дотримання дієти. Що робити, якщо хочеться солодкого та смачного, а нічого не можна? Чи можна включити до раціону десерти, дотримуючись обмежень?

Діабет небезпечний усклад­неннями на очі, нирки, судини, нервові закінчення. Щоб їх не допустити, важливо утримувати рівень цукру в нормальному діа­пазоні. Для цього й потрібні ме­дикаменти та харчові обмежен­ня.

Не можна їсти продукти із ви­соким глікемічним індексом. Він може бути від 0 до 100. Чим цей показник вищий, тим різкіший стрибок цукру крові відбудеться після вживання. Глікемічний ін­декс високий у всіх простих вуг­леводів. Під забороною цукор, мед, варення, випічка, морози­во, шоколад, солодкі напої.

Білого борошна теж не мож­на. Воно калорійне і має висо­кий глікемічний індекс — 85.

Солодкі фрукти, наприклад, банани, виноград та сухофрук­ти. У них є фруктоза. Вона менш шкідлива, ніж сахароза звичай­ного цукру. Але у великих кіль­костях теж здатна завдати шко­ди здоров’ю.

Заборонені маргарин, коко­сова та пальмова олії. Високо­калорійні продукти, що погано впливають на ліпіди крові. Їх у випадку цукрового діабету також потрібно ретельно обмежувати.

Людям з цукровим діабе­том можна їсти 2 фрукти серед­ніх розмірів на день (за винят­ком заборонених). Це можуть бути яблука, апельсини, сливи, грейпфрути, персики, абрико­си, алича. Також 100−200 г ягід на день. Наприклад, журавлини, чорниці, брусниці, обліпихи, по­річок, вишень, аґрусу.

Клітковина сповільнює за­своєння вуглеводів та знижує ймовірність різких стрибків цу­кру. У добовому раціоні кліт­ковини має бути не менш ніж 35 г. Її глікемічний індекс дорівнює 25. Вона є в горіхах — до 20−30 г на добу, у перемелених вівсяних пластівцях, в горіховому борошні, наприклад, у мигдальному.

Глікемічний індекс льняного борошна лише 5 одиниць. По­вноцінної випічки з лляної муки не вийде, але її можна викорис­товувати, наприклад, у приготу­ванні сирників.

Ще можна молоко до 2,5%, сир до 5%, до 1 ст. ложки олії та до 1 ч. ложки масла на добу.

Замість цукру можна вико­ристовувати цукрозамінни­ки. Стевія — натуральний за­мінник цукру з рослин. Її можна купити у вигляді порошку або рі­дини і додавати до чаю, кави, страв. Стевія значно солодша за цукор, додавати її потрібно зовсім небагато. 1 ч. ложка сте­вії дорівнює близько 200 г цукру. У рідкому вигляді зазвичай до­статньо додати у десерт лише кілька крапель. Орієнтуватися потрібно на власний смак, бу­ває, що у високих концентраці­ях цукрозамінник починає дава­ти гіркий присмак.

Фруктоза — менш шкідли­вий цукор для людей з діабетом. Але зловживати нею не слід. На день можна з'їсти не більше 30 г фруктози. Фруктоза калорійна, може знижувати чутливість клі­тин до інсуліну, сприяти пробле­мам з печінкою через надмірне накопичення жиру.

Та навіть десерти із дозво­лених продуктів не можна їсти у необмеженій кількості.

Сирне суфле

200 мл молока, 250 г сиру, 2 ст. ложки желатину, ванілін — до смаку, стевія — до смаку, 1 ч. ложка какао.

У молоко додати желатин, ретельно розмішати. Нагріти на плиті, помішуючи, не дово­дячи до кипіння. Сир, ванілін, стевію та какао збити в блен­дері до кремоподібного стану. З'єднати молоко з желатином із сирною масою, перемішати. Розлити у креманки, поставити на ніч у холодильник.

Зефір

200 г яблучного пюре, 2 яєчні білки, 10 г агар-агару, 25 г порошку какао, 100 мл води, 10 г підсолоджувача.

У чаші блендера за допо­могою насадки металевий ніж подрібнити очищені і наріза­ні яблука на пюре. У сотейник всипати агар-агар. Влити хо­лодну воду, перемішати. Дода­ти яблучне пюре. Всипати че­рез ситечко какао-порошок. Додати підсолоджувач. Пере­мішати лопаткою і поставити сотейник на середній вогонь.

Одночасно розділити яйця на білки та жовтки. Білки від­разу збити на піну. Постійно перемішувати вміст сотейни­ка. На середньому вогні довес­ти до кипіння пюре і проварити рівно 2 хв, постійно помішуючи. Зняти сотейник з вогню і невеликими порціями додава­ти в пюре збиті білки, не пе­рестаючи збивати масу міксе­ром. Додати усі білки і збивати 2−3 хв до отримання пишної, трохи побілілої маси.

Зефір можна викласти чай­ною ложечкою, а можна ско­ристатися кондитерським мішком із насадкою. Діяти потрібно швидко, оскільки маса починає застигати вже за 40−50°C. Ви­класти невеликі зефіринки на силіконовий килимок чи пер­гамент. Залишити за кімнатної температури на 1−2 год. За цей час зефір добре стабілізується, можна з'єднати попарно.

Схожі новини