Передплата 2024 «Добрий господар»

Звідки беруться камені у нирках?

Дієта, надмірна маса тіла, деякі захворювання, а також певні добавки та ліки є одними з багатьох причин утворення конкрементів у нирках. Часто камені утворюються, коли сеча стає концентрованою, що дозволяє мінералам кристалізуватися та злипатися

Про це розповіла терапевт­ка з понад 20-річним стажем Комунального некомерцій­ного підпри­ємства «3-я міська по­ліклініка м. Львова» Ірина Закрута.

За словами терапевтки, ка­мінь у нирці зазвичай не викли­кає симптомів, доки він не пере­міститься всередині нирки або не пройде в один із сечоводів.

— Ірино Миронівно, які симп­томи можуть свідчити про те, що у хворого є камінь у нирці?

— У цей момент людина може відчути сильний різкий біль у боці, спині, під ребрами. Також біль може віддавати в нижню частину живота і пах. Це також може бути хвилеподібний біль, інтенсивність якого коливається.

Окрім того, хворий може від­чувати біль або відчуття печіння під час сечовипускання, а сеча — каламутна рожева, червона або коричнева.

Ще можна назвати такі симп­томи: постійну потребу у сечо­випусканні, нудоту і блювання, лихоманку та озноб (за наявності інфекції).

Відходження конкрементів може бути досить болісним, але камені зазвичай не завдають шкоди, якщо їх вчасно розпіз­нати. Тому за появи симптомів сечокам’яної хвороби слід одра­зу звертатися до терапевта.

Підготувала Анна Врублевська.

Схожі новини