Передплата 2024 «Добрий господар»

Захищаємо свої нирки у спеку

Літо асоціюється з відпочинком, комарами, спекою і водою. Остання є не тільки місцем відпочинку у жаркі дні, а й обов’язковим елементом спорядження при виході з дому. Без води внаслідок надмірного потовиділення, метою якого є охолодження нашого тіла, швидко може дійти до зневоднення

За статистикою, в Україні від хронічної хвороби нирок потерпає 12% населення. Фото Regal Hospital.
За статистикою, в Україні від хронічної хвороби нирок потерпає 12% населення. Фото Regal Hospital.

Про це написала у виданні Natura спе­ціалістка з внутрішніх хвороб, діабетології та ендокринології, випускниця лікуваль­ного факультету медичного університету Лодзі (Польща) Ева Бенєк.

У спеку наш організм може втрачати до 10 літрів води. Це особливо небезпечно, коли йдеться про дітей і людей старшого віку. Тіло наймолодших, до другого року життя, на 78% складається з води. До­рослих — тільки на 65%, а у старших лю­дей кількість води в організмі зменшуєть­ся до 50%. Зневоднення призводить до теплового удару й низки інших патоло­гій, зокрема преренальної ниркової недо­статності.

Старші люди часто п’ють мало — че­рез проблеми з рухливістю і, відповідно, труднощами, щоб дістатися туалету. Ма­ють вони також зменшене відчуття спра­ги. Це часто призводить до надмірної втрати води та хвороб, з цим пов’язаних. Зокрема, хронічної хвороби нирок, яка є другою після артеріальної гіпертензії за частотою виникнення у більшості євро­пейських країн.

В Україні, за статистикою, від хронічної хвороби нирок потерпає 12% населення. Недугу можна легко діагностувати, але недіагностована і нелікована прогресує непомітно, суттєво підриваючи ресурси організму хворого.

Найбільш поширеною причиною нир­кової недостатності є цукровий діабет, тож пацієнти, які живуть із цим діагно­зом, повинні перебувати під особливим контролем. Рекомендують раз на рік (за діабету 2-го типу від початку хвороби, за діабету 1-го — через кілька років) прово­дити аналіз на альбумін у сечі, визнача­ти рівень креатиніну у сироватці крові та швидкість клубочкової фільтрації.

Попри доволі просту діагностику, хво­роби нирок й далі діагностують надто піз­но і, як правило, у занедбаних стадіях. Результатом цього є велика кількість па­цієнтів, яких доводиться скеровувати на діаліз. Часто — практично відразу після постановки діагнозу. Діалізна терапія по­лягає у під'єднанні хворого до спеціаль­ного обладнання, котре усуває з його ор­ганізму речовини, які у здорової людини фільтруються нирками:

  • токсини;
  • метаболіти ліків та
  • субстанції, які присутні у крові, але у концентраціях, що перевищують т. зв. ниркові пороги.

Гемодіаліз — тривале лікування. Часто пожиттєве або до пересадки нирки. Про­цедура виснажлива, вимагає регуляр­них відвідувань діалізної станції (зазвичай тричі на тиждень) й щоразу триває від 3 до 5 годин. У сумі - 15 годин на тиждень. До­датково слід порахувати час, який пацієнт витрачає на те, щоб добратися до ліку­вальної установи та повернутися додому.

Як зберегти здоров’я нирок

  • Тримайте під контролем рівень глю­кози у крові й показники артеріального тиску;
  • утримуйте вагу у межах норми;
  • відмовтеся від шкідливих звичок (особливо куріння);
  • відповідно наводнюйте організм;
  • обмежте споживання солі;
  • збалансуйте раціон (збільшивши кількість білка, вуглеводів, фосфору та ка­лію);
  • регулярно обстежуйте нирки.

Дотримуючись цих рекомендацій, пе­ребуваючи під наглядом лікаря і прийма­ючи медикаменти, які він вам прописав, є всі шанси запобігти термінальній стадії ниркової недостатності.

Схожі новини