Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Ознаки того, що ви споживаєте надто багато цукру

Усі вже засвоїли, що надлишок цукру — шкідливо, але скільки цукру — надто багато? Рекомендації лікарів такі: до 25−30 г на добу (це близько 4 чайних ложок) для дорослих

Проблема у тому, що можна відмовитися від солодощів у чи­стому вигляді, перейти на каву та чай без цукру — але цукор все одно є в інших продуктах, і там його складніше розпізнати, оскільки на етикетці пишуть не «цукор», а «фруктоза», «цукроза», «інвертний сироп». До речі, мед і сироп агави — теж, по суті, цукор. Помічаючи ці неочевидні ознаки, можна вчасно зрозуміти, що спо­живаєте цукру більше за норму.

Постійна втома. Якщо по­стійно почуваєтеся втомленими, попри гарний сон, при­чиною може бути надлишок цукру. Цукор дає миттєвий приплив енер­гії, за яким слідує різке падіння, що змушує почуватися виснаженим.

Проблеми зі шкірою. Виси­пання, акне, жирність або над­мірна сухість шкіри можуть бути пов’язані з надмірним вживанням цукру, який впливає на рівень за­палення в організмі (насамперед страждає мікробіом кишківника — він, до речі, відповідає взагалі за імунітет загалом).

Поганий сон. Цукор може по­рушити нічний відпочинок. Ви­сокий рівень цукру у крові та по­дальший викид інсуліну можуть серйозно вплинути на якість сну, спричиняючи прокидання впро­довж ночі.

Постійне почуття голоду. Цу­кор спричиняє коливання рівня глюкози у крові, що може призво­дити до неприборканого апетиту та бажання з'їсти ще щось солод­ке.

Туман у голові. Надлишок цукру може спричиняти трудно­щі з концентрацією та нечіткість мислення. Якщо мозок здається затуманеним, це може бути озна­кою того, що ви переборщили із солодким.

Погіршення стану зубів. Під­вищене вживання цукру є однією з головних причин розвитку карієсу та інших захворювань ротової порожнини. Варто полоскати рот після кожного прийому їжі, осо­бливо солодкої.

Набір ваги. Цукор сприяє на­громадженню жирових запасів, особливо в ділянці живота, і може бути однією з причин нездорово­го збільшення ваги.

Зміна настрою. Надлишок цу­кру може спричинити різкі пере­пади настрою. Після «цукрового краху» можете відчути роздрато­ваність чи симптоми, близькі до депресії.

Високий рівень холесте­рину. Надмірне вживання цукру може підвищити рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові, що збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Неочевидні джерела цукру, про які варто знати:

  • Кетчуп і готові соуси: чимало готових соусів, включаючи кетчуп і барбекю-соус, містять напрочуд багато доданого цукру, що збіль­шує їх калорійність і зменшує по­живну цінність.
  • Заправки для салатів: пляш­кові заправки для салатів, осо­бливо солодкі варіанти, можуть містити стільки ж цукру, як деякі десерти. Завжди варто перевіряти склад чи робити заправку вдома.
  • Фруктові йогурти: хоча йо­гурт є здоровим вибором, бага­то фруктових продуктів містять чимало доданого цукру. Краще вибирати натуральний йогурт та самостійно додавати свіжі фрукти для солодкості.
  • Спортивні напої: вони можуть позиціонуватися як здорові, але чимало з них містять значну кіль­кість цукру, що робить їх не най­кращим вибором для гідратації під час або після вправ, якщо не відбу­вається інтенсивна діяльність.
  • Сушені фрукти: сухофрук­ти — джерело поживних речовин, але вони також є концентрованим джерелом фруктози, й іноді до них додають цукор для поліпшен­ня смаку. Це робить їх високока­лорійним продуктом, який най­краще їсти в обмеженій кількості.