Ознаки того, що ви споживаєте надто багато цукру
Усі вже засвоїли, що надлишок цукру — шкідливо, але скільки цукру — надто багато? Рекомендації лікарів такі: до 25−30 г на добу (це близько 4 чайних ложок) для дорослих
Проблема у тому, що можна відмовитися від солодощів у чистому вигляді, перейти на каву та чай без цукру — але цукор все одно є в інших продуктах, і там його складніше розпізнати, оскільки на етикетці пишуть не «цукор», а «фруктоза», «цукроза», «інвертний сироп». До речі, мед і сироп агави — теж, по суті, цукор. Помічаючи ці неочевидні ознаки, можна вчасно зрозуміти, що споживаєте цукру більше за норму.
Постійна втома. Якщо постійно почуваєтеся втомленими, попри гарний сон, причиною може бути надлишок цукру. Цукор дає миттєвий приплив енергії, за яким слідує різке падіння, що змушує почуватися виснаженим.
Проблеми зі шкірою. Висипання, акне, жирність або надмірна сухість шкіри можуть бути пов’язані з надмірним вживанням цукру, який впливає на рівень запалення в організмі (насамперед страждає мікробіом кишківника — він, до речі, відповідає взагалі за імунітет загалом).
Поганий сон. Цукор може порушити нічний відпочинок. Високий рівень цукру у крові та подальший викид інсуліну можуть серйозно вплинути на якість сну, спричиняючи прокидання впродовж ночі.
Постійне почуття голоду. Цукор спричиняє коливання рівня глюкози у крові, що може призводити до неприборканого апетиту та бажання з'їсти ще щось солодке.
Туман у голові. Надлишок цукру може спричиняти труднощі з концентрацією та нечіткість мислення. Якщо мозок здається затуманеним, це може бути ознакою того, що ви переборщили із солодким.
Погіршення стану зубів. Підвищене вживання цукру є однією з головних причин розвитку карієсу та інших захворювань ротової порожнини. Варто полоскати рот після кожного прийому їжі, особливо солодкої.
Набір ваги. Цукор сприяє нагромадженню жирових запасів, особливо в ділянці живота, і може бути однією з причин нездорового збільшення ваги.
Зміна настрою. Надлишок цукру може спричинити різкі перепади настрою. Після «цукрового краху» можете відчути роздратованість чи симптоми, близькі до депресії.
Високий рівень холестерину. Надмірне вживання цукру може підвищити рівень поганого холестерину та тригліцеридів у крові, що збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Неочевидні джерела цукру, про які варто знати:
- Кетчуп і готові соуси: чимало готових соусів, включаючи кетчуп і барбекю-соус, містять напрочуд багато доданого цукру, що збільшує їх калорійність і зменшує поживну цінність.
- Заправки для салатів: пляшкові заправки для салатів, особливо солодкі варіанти, можуть містити стільки ж цукру, як деякі десерти. Завжди варто перевіряти склад чи робити заправку вдома.
- Фруктові йогурти: хоча йогурт є здоровим вибором, багато фруктових продуктів містять чимало доданого цукру. Краще вибирати натуральний йогурт та самостійно додавати свіжі фрукти для солодкості.
- Спортивні напої: вони можуть позиціонуватися як здорові, але чимало з них містять значну кількість цукру, що робить їх не найкращим вибором для гідратації під час або після вправ, якщо не відбувається інтенсивна діяльність.
- Сушені фрукти: сухофрукти — джерело поживних речовин, але вони також є концентрованим джерелом фруктози, й іноді до них додають цукор для поліпшення смаку. Це робить їх висококалорійним продуктом, який найкраще їсти в обмеженій кількості.