Передплата 2025 ВЗ

І сніданок хай з'їдять самі, й вечерю нехай ні з ким не ділять

Крім основних прийомів їжі, педіатр рекомендує школярам з'їдати один перекус, і це може бути те, що діти люблять — печиво, зефір, фруктовий салат

Харчові звички, яких ми набуваємо у дитинстві, супроводжують нас й у дорослому житті. Фото TimeOut.
Харчові звички, яких ми набуваємо у дитинстві, супроводжують нас й у дорослому житті. Фото TimeOut.

Щоб дитина росла здоровою, активною та демонструвала успіхи у навчанні, вона повинна збалансовано харчуватися. Більшість батьків це розуміє. Втім, на те, що будуть їсти їхні «кровинки», впливає безліч факторів. Це і вартість харчів, й особисті смакові уподобання дітей, і робочий графік дорослих, яким просто буває ніколи приготувати щось смачне, поживне та водночас корисне.

Проте налагодити пра­вильне харчування для дітей — не тільки можна, а й треба. Навіть у таких складних умовах, як сьогодні. Як це зробити, радить лікарка-педіатр Центру первинної медико-санітарної до­помоги «Ювілейний» Рівненської міськради Лариса Шеремет.

Протягом дня дитина повинна споживати від 2,5 до 3 тисяч ка­лорій, й на сніданок повинно при­падати 20% від цієї норми. Якщо дитині ще не виповнилося 8 років, сніданок лікарка рекомендує роз­ділити на два прийоми, і пауза між ними повинна становити не менш як 1−1,5 години.

Зранку варто налягати на вуг­леводи, які легко засвоюються: овочі та фрукти, мед і злакові, на­туральні соки або чаї.

Зразок збалансованого сні­данку для школяра:

  • омлет з 1−2 яєць з додаван­ням 2 ст.л. молока;
  • 50 г помідорів або огірків;
  • скибка цілозернового хліба;
  • 50−80 г фруктів чи ягід (кра­ще обирати сезонні).

Найбільше калорій дитина по­винна з'їсти за обідом — 30−35% від добового обсягу їжі. Це має бути рідка страва, м’ясо або риба, овочі й натуральний напій. Веге­таріанське меню у цьому віці є не­бажаним, оскільки дитина чи під­літок потребує тваринного білка, який забезпечить ріст і розвиток її кісткам та м’язам.

Приклад обіду:

  • 250 мл курячого супу з лок­шиною;
  • 100 г овочевого салату;
  • 170 г гречки з тушкованим м’ясом;
  • 25 г житнього хліба;
  • 200 мл компоту або соку.

Крім основних прийомів їжі, має бути також перекус, або по­луденок: кисломолочні продукти, печиво чи зефір, фруктовий або овочевий салат тощо. Пауза між обідом, полуденком й вечерею мусить становити 1−1,5 години.

Фінальний прийом їжі - вечеря — не менш важливий, ніж сніданок чи обід. Систематичне переїдан­ня або шкідлива їжа можуть не­гативно вплинути на вагу дитини, її самопочуття перед сном і ро­боту шлунково-кишкового тракту.

На вечерю повинно припадати близько 20% калорій від усієї ден­ної норми.

Як наголошує Лариса Шере­мет, планувати меню на вечір не­обхідно на основі того, що дитина їла протягом дня. Бажано, щоб основна страва на вечерю не ду­блювала страви, яка була на обід, адже важливо, щоб раціон був різ­номанітним.

Варіант вечері:

  • 200 г картоплі тушкованої з курячим м’ясом;
  • 30 г булочки з 15 г вершково­го масла;
  • 180 мл чаю.

Педіатр звертає увагу батьків на інгредієнти, які не рекомен­дується додавати до дитячого раціону:

  • каву;
  • копченості;
  • екзотичні приправи та фрукти (краще, щоб дитина їла місцеві);
  • велику кількість часнику й перцю.