І сніданок хай з'їдять самі, й вечерю нехай ні з ким не ділять
Крім основних прийомів їжі, педіатр рекомендує школярам з'їдати один перекус, і це може бути те, що діти люблять — печиво, зефір, фруктовий салат
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/522148/kharchuvannia.jpg)
Щоб дитина росла здоровою, активною та демонструвала успіхи у навчанні, вона повинна збалансовано харчуватися. Більшість батьків це розуміє. Втім, на те, що будуть їсти їхні «кровинки», впливає безліч факторів. Це і вартість харчів, й особисті смакові уподобання дітей, і робочий графік дорослих, яким просто буває ніколи приготувати щось смачне, поживне та водночас корисне.
Проте налагодити правильне харчування для дітей — не тільки можна, а й треба. Навіть у таких складних умовах, як сьогодні. Як це зробити, радить лікарка-педіатр Центру первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний» Рівненської міськради Лариса Шеремет.
Протягом дня дитина повинна споживати від 2,5 до 3 тисяч калорій, й на сніданок повинно припадати 20% від цієї норми. Якщо дитині ще не виповнилося 8 років, сніданок лікарка рекомендує розділити на два прийоми, і пауза між ними повинна становити не менш як 1−1,5 години.
Зранку варто налягати на вуглеводи, які легко засвоюються: овочі та фрукти, мед і злакові, натуральні соки або чаї.
Зразок збалансованого сніданку для школяра:
- омлет з 1−2 яєць з додаванням 2 ст.л. молока;
- 50 г помідорів або огірків;
- скибка цілозернового хліба;
- 50−80 г фруктів чи ягід (краще обирати сезонні).
Найбільше калорій дитина повинна з'їсти за обідом — 30−35% від добового обсягу їжі. Це має бути рідка страва, м’ясо або риба, овочі й натуральний напій. Вегетаріанське меню у цьому віці є небажаним, оскільки дитина чи підліток потребує тваринного білка, який забезпечить ріст і розвиток її кісткам та м’язам.
Приклад обіду:
- 250 мл курячого супу з локшиною;
- 100 г овочевого салату;
- 170 г гречки з тушкованим м’ясом;
- 25 г житнього хліба;
- 200 мл компоту або соку.
Крім основних прийомів їжі, має бути також перекус, або полуденок: кисломолочні продукти, печиво чи зефір, фруктовий або овочевий салат тощо. Пауза між обідом, полуденком й вечерею мусить становити 1−1,5 години.
Фінальний прийом їжі - вечеря — не менш важливий, ніж сніданок чи обід. Систематичне переїдання або шкідлива їжа можуть негативно вплинути на вагу дитини, її самопочуття перед сном і роботу шлунково-кишкового тракту.
На вечерю повинно припадати близько 20% калорій від усієї денної норми.
Як наголошує Лариса Шеремет, планувати меню на вечір необхідно на основі того, що дитина їла протягом дня. Бажано, щоб основна страва на вечерю не дублювала страви, яка була на обід, адже важливо, щоб раціон був різноманітним.
Варіант вечері:
- 200 г картоплі тушкованої з курячим м’ясом;
- 30 г булочки з 15 г вершкового масла;
- 180 мл чаю.
Педіатр звертає увагу батьків на інгредієнти, які не рекомендується додавати до дитячого раціону:
- каву;
- копченості;
- екзотичні приправи та фрукти (краще, щоб дитина їла місцеві);
- велику кількість часнику й перцю.