Харчування після інфаркту
Інфаркт міокарда сьогодні помолодшав. Причин його може бути безліч: гіподинамія, цукровий діабет, нервово-психічна напруга, гіпертонічна хвороба, не кажучи вже про куріння й зловживання алкоголем тощо. Проте багато людей, які перенесли інфаркт, можуть ще плідно працювати й жити цілком нормальним, хоча й регламентованим життям
Насамперед необхідно визначити свій раціон, погоджений з лікарем й заснований на смаковому сприйнятті хворого. Особливо це важливо в перші дні, коли той, хто переніс інфаркт, повернувся з лікарні додому, адже харчування сприяє відновленню тканин серця.
Отже, дієта. Обмеження всього калорійного, що дає навантаження на серце. Харчуватися легкозасвоюваною їжею, щоб не було здуття живота. Їсти 4−5 разів на день невеликими порціями. Обмеження рідини (за набряків). Згодом дієту можна розширювати залежно від стану хворого.
Після перенесеного інфаркту потрібно міняти меню. Наприклад, сьогодні - тільки яблучний день. Хворому дають 1,5 кг яблук (на 5 прийомів по 300 г за один раз). Завтра — м’ясний день: 450 г вареного нежирного й несолоного м’яса, 500 г квашеної капусти й 2 склянки настою шипшини без цукру. Потім уведіть сирний день. Буде цілком достатньо 500 г сиру й склянки молока. Четвертий день може бути компотний. Приготуйте компот із 250 г сухофруктів на 1 л води. Цукру не додавайте. Після цих днів необхідний розвантажувальний день, протягом якого хворий повинен лежати в ліжку, істотно зменшивши фізичне навантаження.
Досвідчені лікарі рекомендують дієти на тривалий час, наприклад, на місяць, а потім їх потрібно заміняти іншими дієтами. При цьому необхідно також чергувати раціон — через день.
У перший день, як тільки ви привезете хворого додому, найкраще дати йому на перший сніданок склянку теплого молока з 1 ч. ложкою меду і шматочок черствого білого хліба. На другий сніданок — склянка чаю, 2 скибочки чорного хліба, тонко намащених вершковим маслом. Не зашкодить і кілька листочків зеленого салату. Обідати він може густим овочевим супом із зеленим горошком. У суп покладіть шматочок пісної яловичини. У фруктовий салат усипте 1 ч. ложку цукру й додайте небагато лимонного соку. Полуденок — 2 помідори або склянка томатного соку, сухарик. На вечерю досить склянки кефіру й 2 шматків хліба, тонко намащених вершковим маслом. Можна посипати бутерброди тонко нарізаною петрушкою.
На другий день перший сніданок обмежте чашкою чаю, шматочком чорного хліба, посипаного петрушкою. Під час другого сніданку дайте хворому склянку кефіру, а до нього — скибочку білого черствого хліба, кілька ледь підсолених редисок. На обід — варена риба, 2−3 картоплини й зелений салат з оливками, приправлений лимонним соком. На полуденок — фрукти або склянка фруктового соку, можна дати невеликий бісквіт. На вечерю — склянка молока з 2 шматочками білого хліба, ледь підсушеного в духовці.
Чергуйте ці дієти протягом тижня, потім уведіть інші дієтичні раціони (знову на весь тиждень).
Перший сніданок — склянка овочевого або фруктового соку з сухариком.
Другий сніданок — 2 шматочки чорного хліба, намащеного тонким шаром вершкового масла, зі шматочком бринзи, склянка чаю.
На обід — 2 м’ясні котлети (краще курячі), салат із моркви з ложкою нежирної сметани, склянка киселю.
На полуденок — фрукти, бісквіт.
Вечеря — склянка кефіру і шматочок білого черствого хліба з джемом.
Для чергування візьміть таку дієту.
Перший сніданок — склянка чаю з молоком, шматочок чорного хліба з медом.
Другий сніданок — шматок вареної яловичини з 2 шматочками чорного хліба, 2 помідори і склянка чаю.
Обід — буряковий борщ із крутим яйцем, варена риба, 2 картоплини, зелений салат.
Вечеря — склянка чаю, 2 шматочки підсушеного білого хліба, 2 тонкі шматочки сиру, кілька редисок.
Чергувати ці меню потрібно по днях: сьогодні - одна дієта, завтра — інша, а післязавтра повторити ту ж, що була вчора. І так протягом тижня. Усі 4 тижні першого місяця потрібно дотримуватися такої черговості.
У період відновлення здоров’я після інфаркту міокарда дуже корисний суп із лопухом. Приготувати його нескладно: візьміть 0,5 л м’ясного бульону або води, 25 г моркви, 15 г ріпчастої цибулі, 15 г рису, 200 г листків лопуха, 150 г картоплі, зелень кропу і петрушки, 25 г нежирної сметани. Усі овочі відваріть у бульйоні або воді. За 10 хвилин до готовності додайте нарізані листки лопуха. Заправте зеленню кропу, петрушки й сметаною.
Лідія Пшенична.