Передплата 2024 «Добра кухня»

Харчування після інфаркту

Інфаркт міокарда сьогодні помолодшав. Причин його може бути безліч: гіподинамія, цукровий діабет, нервово-психічна напруга, гіпертонічна хвороба, не кажучи вже про куріння й зловживання алкоголем тощо. Проте багато людей, які перенесли інфаркт, можуть ще плідно працювати й жити цілком нормальним, хоча й регламентованим життям

Насамперед необхідно визначити свій раціон, погоджений з лікарем й заснований на смаковому сприйнятті хворого. Особливо це важливо в перші дні, коли той, хто переніс інфаркт, повернувся з лікарні додому, адже харчування сприяє відновленню тканин серця.

Отже, дієта. Обмеження всього калорій­ного, що дає навантаження на серце. Хар­чуватися легкозасвоюваною їжею, щоб не було здуття живота. Їсти 4−5 разів на день невеликими порціями. Обмеження рідини (за набряків). Згодом дієту можна розши­рювати залежно від стану хворого.

Після перенесеного інфаркту потрібно міняти меню. Наприклад, сьогодні - тіль­ки яблучний день. Хворому дають 1,5 кг яблук (на 5 прийомів по 300 г за один раз). Завтра — м’ясний день: 450 г вареного не­жирного й несолоного м’яса, 500 г кваше­ної капусти й 2 склянки настою шипшини без цукру. Потім уведіть сирний день. Буде цілком достатньо 500 г сиру й склянки мо­лока. Четвертий день може бути компот­ний. Приготуйте компот із 250 г сухофрук­тів на 1 л води. Цукру не додавайте. Після цих днів необхідний розвантажувальний день, протягом якого хворий повинен ле­жати в ліжку, істотно зменшивши фізичне навантаження.

Досвідчені лікарі рекомендують дієти на тривалий час, наприклад, на місяць, а потім їх потрібно заміняти іншими дієтами. При цьому необхідно також чергувати раціон — через день.

У перший день, як тільки ви привезете хворого додому, найкраще дати йому на перший сніданок склянку теплого молока з 1 ч. ложкою меду і шматочок черствого білого хліба. На другий сніданок — склянка чаю, 2 скибочки чорного хліба, тонко нама­щених вершковим маслом. Не зашкодить і кілька листочків зеленого салату. Обідати він може густим овочевим супом із зеле­ним горошком. У суп покладіть шматочок пісної яловичини. У фруктовий салат усип­те 1 ч. ложку цукру й додайте небагато ли­монного соку. Полуденок — 2 помідори або склянка томатного соку, сухарик. На вече­рю досить склянки кефіру й 2 шматків хлі­ба, тонко намащених вершковим маслом. Можна посипати бутерброди тонко наріза­ною петрушкою.

На другий день перший сніданок обмеж­те чашкою чаю, шматочком чорного хліба, посипаного петрушкою. Під час другого сніданку дайте хворому склянку кефіру, а до нього — скибочку білого черствого хліба, кілька ледь підсолених редисок. На обід — варена риба, 2−3 картоплини й зелений са­лат з оливками, приправлений лимонним соком. На полуденок — фрукти або склянка фруктового соку, можна дати невеликий бі­сквіт. На вечерю — склянка молока з 2 шма­точками білого хліба, ледь підсушеного в духовці.

Чергуйте ці дієти протягом тижня, потім уведіть інші дієтичні раціони (знову на весь тиждень).

Перший сніданок — склянка овочевого або фруктового соку з сухариком.

Другий сніданок — 2 шматочки чорного хліба, намащеного тонким шаром вершко­вого масла, зі шматочком бринзи, склянка чаю.

На обід — 2 м’ясні котлети (краще курячі), салат із моркви з ложкою нежирної смета­ни, склянка киселю.

На полуденок — фрукти, бісквіт.

Вечеря — склянка кефіру і шматочок бі­лого черствого хліба з джемом.

Для чергування візьміть таку дієту.

Перший сніданок — склянка чаю з моло­ком, шматочок чорного хліба з медом.

Другий сніданок — шматок вареної яло­вичини з 2 шматочками чорного хліба, 2 по­мідори і склянка чаю.

Обід — буряковий борщ із крутим яйцем, варена риба, 2 картоплини, зелений салат.

Вечеря — склянка чаю, 2 шматочки підсу­шеного білого хліба, 2 тонкі шматочки сиру, кілька редисок.

Чергувати ці меню потрібно по днях: сьогодні - одна дієта, завтра — інша, а піс­лязавтра повторити ту ж, що була вчора. І так протягом тижня. Усі 4 тижні першого місяця потрібно дотримуватися такої чер­говості.

У період відновлення здоров’я після інфаркту міокарда дуже корисний суп із лопухом. Приготувати його нескладно: ві­зьміть 0,5 л м’ясного бульону або води, 25 г моркви, 15 г ріпчастої цибулі, 15 г рису, 200 г листків лопуха, 150 г картоплі, зелень кропу і петрушки, 25 г нежирної сметани. Усі овочі відваріть у бульйоні або воді. За 10 хвилин до готовності додайте нарізані листки лопуха. Заправте зеленню кропу, петрушки й сметаною.

Лідія Пшенична.

Схожі новини