Передплата 2025 «Добрий господар»

Якщо не вистачає заліза

Якщо вам поставили діагноз «залізодефіцитна анемія», але «таблеткове» лікування вас не приваблює, скористайтеся будь-яким із народних засобів

  • Натріть на тертці окремо моркву, буряк і редьку. Відтисніть з них сік, злийте його в темну су­лію в рівних кількостях. Обмастіть сулію прісним тістом так, щоб у горлечку залишився невеликий отвір для випаровування рідини, поставте в духовку й тримайте на слабкому вогні 4 години. Приймайте овочевий сік по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди. Курс лікуван­ня — 3 місяці.
  • Візьміть 400 г несолоного сви­нячого нутряного сала, 6 великих антонівських яблук, які треба дріб­но нарізати й покласти у сало, пе­ремішати й поставити на слабкий вогонь у духовку. Поки сало топить­ся, взяти 12 яєчних жовтків і роз­терти їх зі склянкою цукру. Натерти 400 г гіркого шоколаду (4 плитки вищого сорту). Коли сало з яблу­ками перетопиться, вийняти суміш з духовки, процідити крізь густе сито або марлю й додати жовтки з цукром і шоколад. Все ретельно перемішати й остудити. Суміш на­мащуйте на хліб, закінчуйте таким солодким бутербродом кожну тра­пезу й обов’язково запивайте те­плим або майже гарячим молоком.
  • Візьміть по 200 г какао, несо­лоного нутряного пряженого сви­нячого сала й вершкового масла, покладіть у каструлю й нагрівайте на слабкому вогні, помішуючи, поки не закипить. Зніміть з вогню, коли суміш наполовину охолоне, додайте в неї 200 г рідкого меду. Приймайте суміш по 1 ч. ложці, розчинивши її в склянці гарячого молока, 4 рази на день. Ліки збе­рігайте в холодильнику.
  • Змішайте по 1 ст. ложці лист­ків зніту вузьколистого, кропиви дводомної й квітучих верхівок греч­ки. Залийте 3 ст. ложки подрібне­ної суміші трав 2 склянками окропу, настоюйте 3 год, процідіть. Пийте по пів склянки настою за 20 хвилин до їди протягом 2 тижнів. За тиж­день курс лікування повторіть.
  • Змішайте по 1 ст. ложці кро­пиви дводомної, кореня кульбаби лікарської, квіток деревію звичай­ного. Залийте склянкою окропу, настоюйте 3 год, процідіть. Пийте по ¼ склянки за 30 хвилин до їди протягом 2 місяців.
  • Візьміть по 1 ст. ложці лист­ків кропиви дводомної й берези. Залийте суміш 1,5 склянки окро­пу, настоюйте 1 год. Процідіть, додайте 0,5 склянки бурякового соку. Приймайте по 0,5 склянки суміші за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 2 місяці.
  • Змішайте 1 ст. ложку трави деревію звичайного й 3 ст. ложки трави полину гіркого. Залийте 1 ст. ложку склянкою окропу, насто­юйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по 1 ст. ложці за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 1 місяць.
  • Візьміть по 1 ст. ложці плодів кмину звичайного і кореня лепехи болотної. Залийте 1 ст. ложку су­міші склянкою окропу, настоюйте 20 хвилин, процідіть. Пийте по 1 ст. ложці за пів години до їди про­тягом місяця.
  • Подрібнений корінь лепехи болотної залийте горілкою в про­порції 1:10, настоюйте 10 днів у темному місці, процідіть. Приймайте по 30 крапель 3 рази на день перед їдою. Курс лікування — 1 місяць.

Крім того, поліпшити склад крові допоможуть такі випробува­ні способи:

  • Їжте цілий рік зелень пе­трушки.
  • У сезон готуйте салати й супи з молодою кропивою.
  • Пийте настій кореня кульба­би лікарської: 1 ст. ложку подріб­неної сировини залийте склянкою окропу, настоюйте 20 хв, проці­діть. Пийте по пів склянки за пів години до їди.
  • На початку цвітіння кульбаби можна пити сік із її листків.
  • У сезон щодня з'їдайте по пів склянки ягід чорниці.
  • Частіше заварюйте віта­мінний чай: візьміть по 1 ст. лож­ці плодів горобини звичайної й шипшини коричної, залийте 2 склянками окропу. Пийте по од­ній склянці цілющого чаю вранці й увечері протягом місяця.

Щоб хвороба не поверталася, треба пам’ятати про профілакти­ку. Оскільки основне джерело за­ліза — їжа, слід збагатити раціон продуктами, які, крім заліза, міс­тять речовини, необхідні для його засвоєння. Список їх досить вели­кий: гарбуз і його насіння, карто­пля, баклажани, кабачки, капуста, кукурудза, буряк, петрушка, цибу­ля, часник, салат тощо.

Перелік продуктів, корисних у випадку залізодефіцитної анемії, продовжать шпинат, гречка, кріп, сочевиця, проростки пшениці, кунжут, бобові, аґрус, виноград, яблука (краще зеленого кольору), диня, обліпиха, ожина, суниця, ка­лина, лимони, апельсин, журавли­на, абрикоси, вишня, слива, груші, сухофрукти, курага, родзинки, фіс­ташки, насіння соняшнику, какао, яйця, нежирна яловичина, яловича печінка, м’ясо птиці й гриби.

Уживання будь-яких жирів, мо­лока й борошняних виробів варто обмежити.

Валентина Миколів.