Якщо не вистачає заліза
Якщо вам поставили діагноз «залізодефіцитна анемія», але «таблеткове» лікування вас не приваблює, скористайтеся будь-яким із народних засобів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/518244/zalizo.jpg)
- Натріть на тертці окремо моркву, буряк і редьку. Відтисніть з них сік, злийте його в темну сулію в рівних кількостях. Обмастіть сулію прісним тістом так, щоб у горлечку залишився невеликий отвір для випаровування рідини, поставте в духовку й тримайте на слабкому вогні 4 години. Приймайте овочевий сік по 1 ст. ложці 3 рази на день до їди. Курс лікування — 3 місяці.
- Візьміть 400 г несолоного свинячого нутряного сала, 6 великих антонівських яблук, які треба дрібно нарізати й покласти у сало, перемішати й поставити на слабкий вогонь у духовку. Поки сало топиться, взяти 12 яєчних жовтків і розтерти їх зі склянкою цукру. Натерти 400 г гіркого шоколаду (4 плитки вищого сорту). Коли сало з яблуками перетопиться, вийняти суміш з духовки, процідити крізь густе сито або марлю й додати жовтки з цукром і шоколад. Все ретельно перемішати й остудити. Суміш намащуйте на хліб, закінчуйте таким солодким бутербродом кожну трапезу й обов’язково запивайте теплим або майже гарячим молоком.
- Візьміть по 200 г какао, несолоного нутряного пряженого свинячого сала й вершкового масла, покладіть у каструлю й нагрівайте на слабкому вогні, помішуючи, поки не закипить. Зніміть з вогню, коли суміш наполовину охолоне, додайте в неї 200 г рідкого меду. Приймайте суміш по 1 ч. ложці, розчинивши її в склянці гарячого молока, 4 рази на день. Ліки зберігайте в холодильнику.
- Змішайте по 1 ст. ложці листків зніту вузьколистого, кропиви дводомної й квітучих верхівок гречки. Залийте 3 ст. ложки подрібненої суміші трав 2 склянками окропу, настоюйте 3 год, процідіть. Пийте по пів склянки настою за 20 хвилин до їди протягом 2 тижнів. За тиждень курс лікування повторіть.
- Змішайте по 1 ст. ложці кропиви дводомної, кореня кульбаби лікарської, квіток деревію звичайного. Залийте склянкою окропу, настоюйте 3 год, процідіть. Пийте по ¼ склянки за 30 хвилин до їди протягом 2 місяців.
- Візьміть по 1 ст. ложці листків кропиви дводомної й берези. Залийте суміш 1,5 склянки окропу, настоюйте 1 год. Процідіть, додайте 0,5 склянки бурякового соку. Приймайте по 0,5 склянки суміші за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 2 місяці.
- Змішайте 1 ст. ложку трави деревію звичайного й 3 ст. ложки трави полину гіркого. Залийте 1 ст. ложку склянкою окропу, настоюйте 30 хвилин, процідіть. Пийте по 1 ст. ложці за 20 хвилин до їди. Курс лікування — 1 місяць.
- Візьміть по 1 ст. ложці плодів кмину звичайного і кореня лепехи болотної. Залийте 1 ст. ложку суміші склянкою окропу, настоюйте 20 хвилин, процідіть. Пийте по 1 ст. ложці за пів години до їди протягом місяця.
- Подрібнений корінь лепехи болотної залийте горілкою в пропорції 1:10, настоюйте 10 днів у темному місці, процідіть. Приймайте по 30 крапель 3 рази на день перед їдою. Курс лікування — 1 місяць.
Крім того, поліпшити склад крові допоможуть такі випробувані способи:
- Їжте цілий рік зелень петрушки.
- У сезон готуйте салати й супи з молодою кропивою.
- Пийте настій кореня кульбаби лікарської: 1 ст. ложку подрібненої сировини залийте склянкою окропу, настоюйте 20 хв, процідіть. Пийте по пів склянки за пів години до їди.
- На початку цвітіння кульбаби можна пити сік із її листків.
- У сезон щодня з'їдайте по пів склянки ягід чорниці.
- Частіше заварюйте вітамінний чай: візьміть по 1 ст. ложці плодів горобини звичайної й шипшини коричної, залийте 2 склянками окропу. Пийте по одній склянці цілющого чаю вранці й увечері протягом місяця.
Щоб хвороба не поверталася, треба пам’ятати про профілактику. Оскільки основне джерело заліза — їжа, слід збагатити раціон продуктами, які, крім заліза, містять речовини, необхідні для його засвоєння. Список їх досить великий: гарбуз і його насіння, картопля, баклажани, кабачки, капуста, кукурудза, буряк, петрушка, цибуля, часник, салат тощо.
Перелік продуктів, корисних у випадку залізодефіцитної анемії, продовжать шпинат, гречка, кріп, сочевиця, проростки пшениці, кунжут, бобові, аґрус, виноград, яблука (краще зеленого кольору), диня, обліпиха, ожина, суниця, калина, лимони, апельсин, журавлина, абрикоси, вишня, слива, груші, сухофрукти, курага, родзинки, фісташки, насіння соняшнику, какао, яйця, нежирна яловичина, яловича печінка, м’ясо птиці й гриби.
Уживання будь-яких жирів, молока й борошняних виробів варто обмежити.
Валентина Миколів.