Поповнюємо запаси вітамінів узимку
Взимку організм людини отримує мало вітамінів, тому багато людей відчувають втому і апатію. Вітамінні комплекси і правильне харчування поліпшують самопочуття
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/521476/vitaminy.jpg)
Вітаміни — дуже важливі для організму людини поживні елементи. Необхідно їсти більше фруктів і овочів для поповнення запасів вітамінів в організмі. Вітаміни відповідають і за стан шкіри людини, і за будову кров’яних клітин, і за збереження травної та нервової систем. В зимову пору року потрібно звертати особливу увагу на вживання вітамінів.
Зимовий авітаміноз. У холодний зимовий час організм потребує вітамінів для підтримки імунітету. Взимку організм відчуває нестачу сонця, пригнічується холодом і похмурою погодою. У цей період частішають вірусні захворювання, такі як грип і застуда. Щоб залишатися здоровим, бадьорим, повним сил і не підхоплювати грип чи застуду, потрібно харчуватися здоровою їжею і не забувати про вітаміни.
Коли організм забезпечений вітамінами Т-клітин (лімфоцити, що створюють стійкий імунітет), то організму людини не страшні жодні мікроби і бактерії. Але щоб Т-клітини функціонували без збоїв, їх потрібно постійно підживлювати і тримати в тонусі. Харчування узимку має бути збалансованим, треба харчуватися повноцінно, не пропускати прийомів їжі і відмовитися від фастфудів, булочок і напівфабрикатів, якщо хочете, щоб ваш імунітет гідно витримав зиму. Постарайтеся вживати продукти з високим вмістом вітамінів-антиоксидантів, як-от апельсини, ківі, капуста і морква. Дослідження доводять, що вживання продуктів з високим вмістом вітамінів-антиоксидантів (вітаміни С, А і Е) підвищує імунітет і зменшує ризик захворювання серйозними недугами. Один з найпростіших способів додати вітаміни-антиоксиданти у раціон — пити зелений чай (1 чашка зеленого чаю в день упродовж зими — цього достатньо).
Правильне харчування узимку. Найкращий спосіб наситити організм вітамінами взимку — дотримуватися збалансованого харчування, включаючи фрукти та овочі. Але зазвичай наш зимовий раціон складається з важких вуглеводів, які не мають будь-якого відношення до вітамінізації. В сучасних супермаркетах цілий рік доступні різні овочі і фрукти, з яких легко приготувати смачні і вітамінізовані страви. Можна додавати овочі в супи, запіканки і тушковані страви. Потрібно відмовитися від алкоголю, тому що алкоголь (в тому числі вино) вбиває і нейтралізує вітаміни в організмі людини. Через розщеплення алкоголю організм витрачає багато вітамінів, тому внаслідок частого вживання алкоголю розвивається нестача вітамінів.
Не тільки зеленолистові овочі містять необхідну кількість поживних речовин, а також рис (особливо нешліфований), запечена картопля, гарбуз, хліб з борошна грубого помелу. Якщо хочете поповнити запас вітамінів свіжими овочами взимку, то на допомогу прийдуть заморожені овочі. У заморожених з осені овочах вітамінів більше, ніж у їхніх свіжих «примірниках», вирощених взимку.
Особливу увагу — вітаміну D. Зазвичай ми поповнюємо запас вітамінів за допомогою продуктів харчування та напоїв, але з вітаміном D все по-іншому. Вітамін D потрапляє в організм під час дії сонячних променів на шкіру людини. Взимку сонячних днів дуже мало, а якщо сонечко й з’являється на небі, то більшість людей в цей час на роботі. І взимку велика частина тіла вкрита одягом. Деякі продукти містять вітамін D, тому потрібно звертати особливу увагу на їх вживання: молочні продукти, жирна риба (сьомга, лосось), тунець, маргарин, яйця, сир.
Вітамінні добавки та імунна система. Не забувайте підтримувати імунну систему мультивітамінними комплексами. Звертайте увагу, щоб вітаміни, які ви приймаєте, містили вітаміни-антиоксиданти С, А і Е. Експерти рекомендують уникати вітамінних комплексів з великою дозою вітамінних добавок, тому що це може завдати більше шкоди, ніж користі. Існує щоденна норма для кожного вітаміну, і краще її не перевищувати.
Вітамін С. Рекомендована щоденна доза вітаміну С для дорослих — 40 мг, а для дітей — 25 мг. Можна вживати в таблетках, а можна в порошку. Необхідну кількість вітаміну С у порошку можна просто розмішати в їжі, наприклад, у йогурті.
Вітамін Е. Необхідна добова доза вітаміну Е — 10 мг.
Вітамін А. Занадто високі дози вітаміну, А можуть призвести до проблем з печінкою і ускладнень під час вагітності. Рекомендована щоденна норма — 600 мкг для жінок і 700 мкг — для чоловіків.
Валентина Миколів.