Передплата 2025 «Добра кухня»

Поповнюємо запаси вітамінів узимку

Взимку організм людини отримує мало вітамінів, тому багато людей відчувають втому і апатію. Вітамінні комплекси і правильне харчування поліпшують самопочуття

Вітаміни — дуже важливі для організму людини поживні елементи. Необхідно їсти більше фруктів і овочів для поповнення за­пасів вітамінів в організмі. Вітаміни відпо­відають і за стан шкіри людини, і за будову кров’яних клітин, і за збереження травної та нервової систем. В зимову пору року по­трібно звертати особливу увагу на вживан­ня вітамінів.

Зимовий авітаміноз. У холодний зимо­вий час організм потребує вітамінів для під­тримки імунітету. Взимку організм відчуває нестачу сонця, пригнічується холодом і по­хмурою погодою. У цей період частішають вірусні захворювання, такі як грип і застуда. Щоб залишатися здоровим, бадьорим, по­вним сил і не підхоплювати грип чи застуду, потрібно харчуватися здоровою їжею і не забувати про вітаміни.

Коли організм забезпечений вітаміна­ми Т-клітин (лімфоцити, що створюють стійкий імунітет), то організму людини не страшні жодні мікроби і бактерії. Але щоб Т-клітини функціонували без збоїв, їх потрібно постійно підживлювати і три­мати в тонусі. Харчування узимку має бути збалансованим, треба харчуватися повноцінно, не пропускати прийомів їжі і відмовитися від фастфудів, булочок і на­півфабрикатів, якщо хочете, щоб ваш іму­нітет гідно витримав зиму. Постарайтеся вживати продукти з високим вмістом ві­тамінів-антиоксидантів, як-от апельсини, ківі, капуста і морква. Дослідження дово­дять, що вживання продуктів з високим вмістом вітамінів-антиоксидантів (віта­міни С, А і Е) підвищує імунітет і зменшує ризик захворювання серйозними недуга­ми. Один з найпростіших способів додати вітаміни-антиоксиданти у раціон — пити зелений чай (1 чашка зеленого чаю в день упродовж зими — цього достатньо).

Правильне харчування узимку. Най­кращий спосіб наситити організм вітамі­нами взимку — дотримуватися збалансо­ваного харчування, включаючи фрукти та овочі. Але зазвичай наш зимовий раціон складається з важких вуглеводів, які не мають будь-якого відношення до вітаміні­зації. В сучасних супермаркетах цілий рік доступні різні овочі і фрукти, з яких легко приготувати смачні і вітамінізовані страви. Можна додавати овочі в супи, запіканки і тушковані страви. Потрібно відмовити­ся від алкоголю, тому що алкоголь (в тому числі вино) вбиває і нейтралізує вітаміни в організмі людини. Через розщеплення ал­коголю організм витрачає багато вітамінів, тому внаслідок частого вживання алкоголю розвивається нестача вітамінів.

Не тільки зеленолистові овочі містять необхідну кількість поживних речовин, а також рис (особливо нешліфований), запе­чена картопля, гарбуз, хліб з борошна гру­бого помелу. Якщо хочете поповнити запас вітамінів свіжими овочами взимку, то на допомогу прийдуть заморожені овочі. У за­морожених з осені овочах вітамінів більше, ніж у їхніх свіжих «примірниках», вирощених взимку.

Особливу увагу — вітаміну D. Зазви­чай ми поповнюємо запас вітамінів за до­помогою продуктів харчування та напоїв, але з вітаміном D все по-іншому. Вітамін D потрапляє в організм під час дії соняч­них променів на шкіру людини. Взимку со­нячних днів дуже мало, а якщо сонечко й з’являється на небі, то більшість людей в цей час на роботі. І взимку велика частина тіла вкрита одягом. Деякі продукти містять вітамін D, тому потрібно звертати особли­ву увагу на їх вживання: молочні продукти, жирна риба (сьомга, лосось), тунець, мар­гарин, яйця, сир.

Вітамінні добавки та імунна система. Не забувайте підтримувати імунну систему мультивітамінними комплексами. Звертайте увагу, щоб вітаміни, які ви приймаєте, місти­ли вітаміни-антиоксиданти С, А і Е. Експерти рекомендують уникати вітамінних комплек­сів з великою дозою вітамінних добавок, тому що це може завдати більше шкоди, ніж користі. Існує щоденна норма для кожного вітаміну, і краще її не перевищувати.

Вітамін С. Рекомендована щоденна доза вітаміну С для дорослих — 40 мг, а для дітей — 25 мг. Можна вживати в таблетках, а можна в порошку. Необхідну кількість віта­міну С у порошку можна просто розмішати в їжі, наприклад, у йогурті.

Вітамін Е. Необхідна добова доза віта­міну Е — 10 мг.

Вітамін А. Занадто високі дози вітаміну, А можуть призвести до проблем з печінкою і ускладнень під час вагітності. Рекомендо­вана щоденна норма — 600 мкг для жінок і 700 мкг — для чоловіків.

Валентина Миколів.