ТОП-11 корисних продуктів, щоб знизити тиск
Серцево-судинні захворювання — одна з головних причин смертності у світі, і високий кров’яний тиск (гіпертонія) відіграє ключову роль у розвитку цих захворювань. Підвищений тиск значно збільшує ризик інфаркту та інсульту, тож контролювати його життєво важливо
Портал Best Life Online, з посиланням на експертів, виділив одинадцять продуктів, які можуть знизити артеріальний тиск.
1. Продукти з низьким вмістом натрію. Зниження вживання натрію допомагає зменшити тиск і запобігти затримці води, яка навантажує артерії. Фахівці рекомендують вживати не більш ніж 1500 мг натрію на день, фокусуючись на домашній їжі чи продуктах з низьким вмістом солі.
2. Ягоди. Чорниця, полуниця, малина та інші ягоди багаті на антиоксиданти — допомагають стабілізувати тиск. Особливо корисна чорниця завдяки вмісту антоціанів, які сприяють збільшенню рівня оксиду азоту в організмі.
3. Риба. Вживання риби, багатої омега-3 жирними кислотами, як-от лосось, форель та анчоуси, сприяє зниженню тиску. Риба також чудове джерело нежирного білка, який допомагає регулювати апетит та метаболізм.
4. Оливкова олія. Оливкова олія першого віджиму, багата на мононенасичені жири і поліфеноли, покращує обмін речовин і знижує тиск. Її рекомендують як заміну іншим рафінованим оліям та жирам.
5. Буряк. Буряк містить велику кількість нітратів, які перетворюються на оксид азоту та покращують кровообіг. Він багатий на клітковину, яка позитивно впливає на артеріальний тиск.
6. Мигдаль. Мигдаль містить корисні жири та магній, які допомагають регулювати метаболізм та знижують тиск. Регулярне вживання мигдалю допомагає підтримувати рівень цукру у крові та холестерину в нормі.
7. Броколі знижує артеріальний тиск завдяки високому вмісту кальцію та магнію. Фахівці рекомендують їсти броколі щонайменше чотири рази на тиждень.
8. Банани — важливе джерело калію, що допомагає регулювати рівень рідини в організмі та об'єм крові, що, своєю чергою, сприяє зниженню тиску.
9. Авокадо, багате на калій та омега-3 жирні кислоти, допомагає знизити ризик гіпертонії та підтримувати здоровий тиск. Його варто включати до раціону нарівні з бананами.
10. Квасоля та бобові. Ці продукти багаті на клітковину і магній, що сприяє зниженню артеріального тиску. Купуючи консервовану квасолю, слід вибирати продукти без додавання солі.
11. Цитрусові фрукти. Цитрусові містять флавоноїди, антиоксиданти, які сприяють розслабленню кровоносних судин та зниженню тиску. Лікарі рекомендують регулярно вживати цитрусові, уникаючи надмірного вживання соку через високий вміст цукру.
Інтеграція цих продуктів у повсякденний раціон може допомогти за високого тиску та підтримати здоров’я серцево-судинної системи.