Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ТОП-11 корисних продуктів, щоб знизити тиск

Серцево-судинні захворювання — одна з головних причин смертності у світі, і високий кров’яний тиск (гіпертонія) відіграє ключову роль у розвитку цих захворювань. Підвищений тиск значно збільшує ризик інфаркту та інсульту, тож контролювати його життєво важливо

Фото pexels
Фото pexels

Портал Best Life Online, з посиланням на експертів, виділив одинадцять продуктів, які можуть знизити артеріальний тиск.

1. Продукти з низьким вмістом натрію. Зниження вживання натрію допомагає зменшити тиск і запобігти затримці води, яка навантажує арте­рії. Фахівці рекомендують вживати не більш ніж 1500 мг натрію на день, фо­кусуючись на домашній їжі чи продук­тах з низьким вмістом солі.

2. Ягоди. Чорниця, полуниця, ма­лина та інші ягоди багаті на антиок­сиданти — допомагають стабілізувати тиск. Особливо корисна чорниця за­вдяки вмісту антоціанів, які сприяють збільшенню рівня оксиду азоту в ор­ганізмі.

3. Риба. Вживання риби, бага­тої омега-3 жирними кислотами, як-от лосось, форель та анчоуси, спри­яє зниженню тиску. Риба також чудове джерело нежирного білка, який допо­магає регулювати апетит та метабо­лізм.

4. Оливкова олія. Оливкова олія першого віджиму, багата на мононенасичені жири і поліфеноли, покра­щує обмін речовин і знижує тиск. Її рекомендують як заміну іншим рафі­нованим оліям та жирам.

5. Буряк. Буряк містить велику кількість нітратів, які перетворюють­ся на оксид азоту та покращують кро­вообіг. Він багатий на клітковину, яка позитивно впливає на артеріальний тиск.

6. Мигдаль. Мигдаль містить ко­рисні жири та магній, які допомагають регулювати метаболізм та знижують тиск. Регулярне вживання мигдалю допомагає підтримувати рівень цукру у крові та холестерину в нормі.

7. Броколі знижує артеріальний тиск завдяки високому вмісту кальцію та магнію. Фахівці рекомендують їсти броколі щонайменше чотири рази на тиждень.

8. Банани — важливе джерело ка­лію, що допомагає регулювати рівень рідини в організмі та об'єм крові, що, своєю чергою, сприяє зниженню тис­ку.

9. Авокадо, багате на калій та оме­га-3 жирні кислоти, допомагає зни­зити ризик гіпертонії та підтримувати здоровий тиск. Його варто включати до раціону нарівні з бананами.

10. Квасоля та бобові. Ці про­дукти багаті на клітковину і магній, що сприяє зниженню артеріального тис­ку. Купуючи консервовану квасолю, слід вибирати продукти без додаван­ня солі.

11. Цитрусові фрукти. Цитрусо­ві містять флавоноїди, антиоксиданти, які сприяють розслабленню кровонос­них судин та зниженню тиску. Лікарі рекомендують регулярно вживати ци­трусові, уникаючи надмірного вживан­ня соку через високий вміст цукру.

Інтеграція цих продуктів у повсяк­денний раціон може допомогти за ви­сокого тиску та підтримати здоров’я серцево-судинної системи.

Схожі новини