Каші - корисні, поживні…
Дієтологи називають кашу кращим варіантом корисного сніданку. Каші різних видів довго перетравлюються в організмі, вони містять так звані повільні вуглеводи. Тому, з'їдаючи на сніданок тарілку каші, людина довше не відчуває голоду і забезпечує себе енергією на весь день
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/507517/kasha.jpg)
Якщо хочете правильно харчуватися, без неї не обійтися. Адже головною перевагою каш є те, що вони універсальні: добре поєднуються як з м’ясом і рибою, так і з грибами, овочами і фруктами.
Гречка
Склад гречаної крупи абсолютно унікальний. Насамперед тому, що у ній є не лише вуглеводи, а й рослинні білки. Причому останніх набагато більше, ніж в інших злаках (до 30%), завдяки чому гречану кашу вважають непоганою альтернативою м’ясу, особливо під час постів чи дієт. Що стосується вуглеводів, то їх у цій крупі близько 70%, і всі вони належать до складних, тобто в організмі розщеплюються повільно, поступово насичуючи нас енергією. За це фахівці і вважають гречку низькокалорійним дієтичним продуктом, який варто включати у раціон людям з надмірною масою тіла. Окрім того, гречка — чемпіон за вмістом вітамінів групи В, які нормалізують обмін речовин і роботу нервової системи. А ще вони допомагають впоратися зі стресами і безсонням, а заодно відповідають за хороший стан шкіри, волосся і нігтів.
Мікроелементів у гречаній крупі теж чимало: є і залізо (сприяє утворенню червоних кров’яних тілець і відповідає за хороший колір обличчя), і калій (підтримує оптимальний кров’яний тиск), і кальцій (ваш головний союзник в боротьбі проти карієсу, ламких нігтів і крихких кісток), і магній (рятує від депресії і допомагає в боротьбі із зайвою вагою), і багато інших мінеральних речовин.
А ще у цьому злаку є рутин — вітамін Р, який зміцнює стінки судин і капілярів. Причому вчені довели, що засвоєння в організмі рутину посилює вітамін С, тож варто поєднувати споживання гречки з салатами зі свіжої чи квашеної капусти, коренем селери, петрушки й іншими, багатими на аскорбінову кислоту, овочами. Мінусів у гречці дієтологи не зауважили, тобто вона корисна абсолютно усім.
Вівсянка
Сам собою овес — потужне джерело енергії та життєвої сили. Він містить різноманітні білки, велику кількість клітковини, марганцю, магнію і селену, кальцій, кремній, калій, залізо і безліч різних вітамінів. Крім того, овес — справжній чемпіон за вмістом цинку, хрому, вітамінів групи B і F. Всі ці речовини необхідні організму для підтримки нормального рівня цукру і холестерину у крові, нормалізації ваги і очищення судин від атеросклеротичних бляшок, виведення з організму надлишкової рідини, зменшуючи цим набряки.
Але найбільше у цьому злаку є сірки, без якої важко уявити злагоджену роботу нервової та кровотворної систем. Не менш важлива присутність сірки і для кальцієвого обміну, тому людям, які скаржаться на крихкість кісток, ламкість нігтів і волосся, порцію вівсянки просто необхідно включати у щоденний раціон. Корисна ця каша і у випадку атеросклерозу, адже у ній багато біотину — вітаміну, який поліпшує засвоєння холестерину, амінокислот та білків. Окрім того, регулярне споживання каші з цілого вівса запобігає накопиченню жиру у печінці і розвитку її дистрофії. На весь шлунково-кишковий тракт вівсянка діє позитивно: крохмальні сполуки, які надають каші характерної клейкості, обволікають стінки шлунка, заспокоюючи ділянки, які запалюються, запобігаючи утворенню виразок.
Цілий овес, як і перлова крупа, довго вариться — через те почали готувати з вівса різноманітні пластівці. Але в обробленому промисловим чином вівсі усі зернові оболонки наполовину зруйновані, що і знижує корисні властивості цього злаку. Ось чому дієтологи рекомендують чергувати каші швидкого приготування з цілозерновими.
Рис
Найважливіше у рисі - наявність у його зернах восьми важливих амінокислот, необхідних організму для утворення клітин і тканин. Що стосується білка, то його у цьому злаку дуже мало — лише 7−8%, тоді як крохмалю — аж 80%! Зате мікроелементний склад тішить: у цьому злаку є фосфор, цинк, залізо, калій і йод. Правда, таке багатство можна знайти лише в неочищених зернах, а от білосніжні - менш корисні і нічим, окрім крохмалю, похвалитися не можуть.
Окрім того, рисовий крохмаль провокує закрепи, особливо у тих, хто до них схильний. Щоб уникнути цих неприємностей, дієтологи рекомендують поєднувати рисову кашу не з білковими, а з рослинними стравами, багатими на клітковину, — наприклад, з салатами зі сирих овочів чи фруктів.
Перловка
Тим, хто любить перловку, нестача вітамінів не загрожує. У ній присутній практично весь необхідний набір корисних речовин. Але головною цінністю перлової крупи є рекордна кількість фосфору, якого потребує не лише наша ендокринна система, а й мозок. У крупі цього мікроелемента удвічі більше, аніж у морській рибі, не кажучи вже про інші злаки. Незаперечний плюс перловки — наявність у її рослинних протеїнах лізину — амінокислоти, необхідної імунній системі для боротьби з вірусами та бактеріями. У сезон ГРВІ і застуд перлова каша просто незамінна. Що стосується загрози для фігури, то остерігатися перловки нічого: багата на клітковину, вона не лише довго засвоюється, а й активізує виведення з організму токсинів, поліпшує обмін речовин, а значить, сприяє схуднен-ню.
Проте перлову крупу треба довго варити: навіть замочивши її попередньо на ніч, будьте готові витратити на приготування каші 1,5−2 години. І не лінуйтеся — готуйте перловку! Заправлена тушкованими овочами чи смаженою цибулькою, вона здивує вас своїм неперевершеним смаком. А її «молодша сестра» — ячмінна крупа — хоча й готується швидше, але не має стільки корисного, як перлова, оскільки після обробки ячменю зернові оболонки, у яких сконцентроване усе поживне, руйнуються.
Пшоно
Пшоно має доволі великий вміст білка, який значно перевищує його кількість у рисі та ячмені, за вмістом жирів воно займає друге місце після вівсянки. Пшоно — цінний продукт, його білки містять обов’язкові для організму жирні кислоти, мікроелементи, амінокислоти і ферменти.
Пшоно прославили кардіологи. Це вони розповіли всьому світу про його дивовижну здатність знижувати артеріальний тиск, зміцнювати серцевий м’яз і благотворно впливати на всю серцево-судинну систему. Такими властивостями ця крупа завдячує магнію і калію — важливим мікроелементам, яких потребує наш «мотор». Окрім того, пшоно славиться тим, що має два жиророзчинні вітаміни — А та Е. В інших злаках їх або дуже мало, або немає взагалі. Ці вітаміни вважають потужними антиоксидантами, які захищають клітини від згубного впливу вільних радикалів. Але й це ще не все: у пшоні є маса незамінних амінокислот, необхідних організму для утворення нових клітин, у тому числі й клітин шкіри. Ось чому цю сонячну кашу обов’язково треба їсти дітям, майбутнім мамам, підліткам і всім тим, хто хоче продовжити собі молодість.
Манка
Вітамінно-мінеральний склад манної крупи, на відміну від цілої пшениці, дуже бідний. Річ у тім, що у процесі перемелювання, очищення зерна і перетворення його на крупу втрачається левова частка органічних солей, вітамінів і баластних речовин. Як наслідок, на стіл потрапляє лише 70% крохмалю і нікчемна кількість білка.
Проте користь манної каші неодноразово була доведена: ця каша рекомендується тим, хто хворіє на різні недуги і розлади травної системи, оскільки манна каша має м’яку обволікувальну дію і допомагає заспокоїти гастритні чи виразкові болі і спазми.
Головний мінус манної крупи — вуглеводи, які легко засвоюються. Вони дуже швидко переробляються організмом, провокуючи підвищення рівня інсуліну у крові, і відразу ж трансформуються в жир, який осідає на проблемних місцях. Окрім того, до складу манки входить фетин — речовина, яка перешкоджає засвоєнню кальцію, магнію і цинку. Педіатри не рекомендують давати маленьким дітям цю кашу у чистому вигляді. Але нейтралізувати дію фетину здатний вітамін С. Отож білосніжну манку варто змішувати зі свіжими ягодами, багатими на аскорбінку, — вишнею, смородиною, журавлиною або чорницею.
Кукурудзяна каша
Цінні якості цієї жовтої каші забезпечуються насиченим складом крупи з кукурудзи. Вона багата на вітаміни А, РР, групи В, Е, важливі для здоров’я амінокислоти і різні органічні речовини, а також мінерали, зокрема залізо, кремній, марганець, калій, фосфор.
Завдяки значній кількості природної клітковини каша з кукурудзи допомагає очистити кишечник та шлунок і підтримувати в нормі функцію травлення. Кукурудзяна каша сприяє очищенню організму від таких шкідливих речовин, як токсини і радіонукліди.
Систематичне вживання цієї страви сприяє поліпшенню стану серцево-судинної системи. А все тому, що кукурудзяна крупа має здатність зменшувати рівень холестерину у крові, таким чином знижуючи ймовірність інсультів та інфарктів.
Кукурудзяна каша низькокалорійна, тому вона вважається чудовою дієтичною їжею. Крім того, вона зміцнює імунітет, поліпшує обмін речовин, а також покращує колір обличчя і стан шкіри, ясен і зубів.
Слід зауважити, що цю страву варто виключити з раціону у випадку гострої форми виразки шлунка і 12-палої кишки.
Увага!
Близько 1% жителів нашої планети мають патологію, яку медики охрестили целіакією. Суть цієї недуги в тому, що хворі не можуть споживати злаків: пшениці, жита, ячменю, вівса. Целіакія маскується під звичайний дисбактеріоз і часто супроводжується діареєю чи закрепами, періодичними болями у животі, безпричинним здуттям кишківника і дискомфортом у ділянці шлунково-кишкового тракту. Хвороба може розвинутися на тлі хронічної анемії, остеопорозу, алергії, непліддя чи невиношування дитини. Тож за найменшої підозри на цю хворобу необхідно дотримуватись дієти, яка виключає злаки, та обстежитися у гастроентеролога.
Підготувала Галина Вербицька.