Правило п’яти порцій
Близько 1,7 мільйона людей щорічно могли б уникнути передчасної смерті від таких захворювань, як інсульт, інфаркт чи злоякісні новоутворення, за умови щоденного включення в раціон не менше п’яти порцій овочів і фруктів. Цей факт оприлюднено ще 15 років тому, коли ВООЗ офіційно рекомендувала щоденне споживання 400 грамів овочів і фруктів як потужний чинник зниження ризику передчасної смерті від неінфекційних захворювань
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/505500/kharchuvannia.jpg)
Рекомендація стала популярною як «правило п’яти порцій», або 5-a-Day. А скільки овочів і фруктів на день з'їдаєте ви?
Від хвороб серця, ускладнень цукрового діабету та онкозахворювань, асоційованих із неправильним харчуванням, щороку помирає величезна кількість людей. Стільки ж, скільки від наслідків тютюнопаління.
Аналіз харчових вподобань у більшості випадків свідчить про явну нестачу овочів, фруктів і клітковини в раціоні. Тим часом їхня роль у збереженні здоров’я та зниженні ризику розвитку смертельно небезпечних захворювань підтверджена численними дослідженнями.
- Всесвітня організація охорони здоров’я встановила, що розвитку злоякісних новоутворень можна запобігти у 85% випадків. Причому половині з них за рахунок організації здорового, різноманітного і збалансованого харчування. Його невід'ємною частиною є правило п’яти порцій фруктів і овочів щодня.
- Вживання лише одного яблука на день знижує ризик передчасної смерті від захворювань серця і судин на 20%. Додайте один апельсин і один банан — і шанси на довге і здорове життя зростуть до 50%. Такі результати одного з останніх досліджень учених Кембриджського університету.
- На 34% нижча схильність до сезонних вірусів у людей, які не відчувають нестачі у вітаміні С. Найкращий спосіб уникнути його дефіциту — щодня додавати до свого меню малину, чорниці, смородину, ківі, червоний перець, цитрусові.
- Дієта з високим вмістом клітковини істотно знижує ймовірність розвитку раку молочної залози та раку простати. Капуста, горох, боби, ягоди та сухофрукти є значними джерелами клітковини.
- Погіршення пам’яті та зниження мозкових функцій, пов’язані з віком, — одні з найсумніших проявів старості. Проте вчені запевняють — щоденна порція чорниць (80−100 г) сповільнює негативні процеси.
- Прийнято вважати, що найбагатшими на кальцій є молочні продукти. Однак темно-зелені листові овочі, такі як броколі та капуста, також забезпечують достатнє надходження важливого макроелемента. Цікавими є дослідження вчених з Університету Берна (Швейцарія). Вони показали, що регулярне вживання цибулі гальмує процеси зниження мінеральної щільності кісткової тканини. Так, для зміцнення скелета достатньо 1 грама цибулі на день.
- П’ять порцій червоних фруктів, овочів і ягід на тиждень (наприклад, помідорів, кавуна або червоного перцю) на чверть знижують ризик розвитку раку легенів.
- Щоденне вживання від п’яти до десяти порцій червоних, жовтих або помаранчевих фруктів і овочів мінімізує ризик розвитку раку шкіри. Речовини, які входять до складу цих продуктів, за регулярного вживання утворюють під шкірою захисний шар, роблячи її менш сприйнятливою до агресивного впливу ультрафіолету. Про це заявляють вчені з Університету Арізони (США).
- Раціон з високим вмістом фруктів і овочів є ефективним способом зниження й підтримування ваги в нормі. Порція більшості фруктів або овочів (80−100 г) містить лише 50 калорій. Водночас енергоємність однієї 100-грамової пачки популярних картопляних чипсів у 10 разів вища.
- Унікальне дослідження провели шведські вчені серед близнюків. З’ясувалося, що у близнюків, які регулярно вживали велику кількість фруктів і овочів, ризик розвитку раку шлунка був у 5,5 раза нижчим, ніж у їхніх брата або сестри, які практично не включали у своє меню ці продукти.
- Сполуки, що є в журавлині та чорницях, перешкоджають прилипанню до внутрішніх стінок сечовивідних шляхів бактерій, які провокують запальні процеси. Таким чином ягоди є потужним профілактичним засобом, наприклад, циститу. Жменя чорниць або склянка журавлинного соку на день знижують частоту нападів на 58%.
- Високий рівень холестерину — один з основних чинників ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Натомість шотландські вчені довели: щоденне вживання 2,5 середніх морквин знижує рівень «поганого» холестерину на 11% уже за три тижні.
- Американське дослідження, яке тривало 12 років, показало значне зниження кількості інсультів серед людей, раціон яких регулярно задовольняв добову потребу в калії. Надзвичайно багаті на макроелемент свіжі фрукти та овочі (банани, виноград, цибуля-порей і капуста).
- Якщо не любите овочі та фрукти й уникаєте їх вживання, пам’ятайте, що відсутність їх у раціоні збільшує ризик розвитку катаракти (основної причини сліпоти у світі) на 600%!
- Люди, які систематично їдять фрукти та овочі з високим вмістом вітамінів групи В, зокрема В6 (банани, авокадо), легше справляються зі стресом, врівноваженіші та менш схильні до депресивних настроїв, ніж ті, хто цього не робить.
Жоден фрукт чи овоч не зможе вилікувати хворобу або повернути назад її розвиток, якщо патологічний процес уже запущений. Не намагайтеся обдурити себе, харчуючись за правилами, але при цьому викурюючи пачку цигарок на день, ігноруючи фізичну активність і розслабляючись після напруженого робочого дня в компанії з пляшкою. Правило п’яти порцій не ліки. Але це реальний шанс на довге і здорове життя. Важливо правильно ним скористатися.