Паска — символ Великодня і хліб, що об'єднує родину
Торік напередодні Великодня, відзначаючи це велике християнське свято третій рік поспіль у час великої війни, ми бажали одні одним, щоб наступного року великодній сніданок був уже під мирним українським небом. Але, на жаль, цьогоріч уже четвертий раз поспіль святкуватимемо Пасху, воюючи з російськими агресорами…
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531155/koshyk.jpg)
Усі добре розуміємо, що у такий страшний час не до великих забав. Але, попри це, Воскресіння Господнє мало не у кожній українській оселі зустрінуть святково. З усіх великих празників церковного року найбільш урочистий і радісний — саме Великдень. Бо саме у цей Великий день на землі запанувала радість з приводу перемоги Божого Сина над смертю.
Важливим ритуалом напередодні Великодня є складання святкового кошика — особлива справа, до якої треба підходити з відповідальністю і натхненням. Продукти, які туди покладете, освятять у храмі, тож саме їх потрібно споживати під час Великоднього сніданку.
У пасхальний кошик кладуть ті продукти, які на Великдень господиня ставитиме на сніданок: паску, сир, масло, яйця — крашанки, писанки, дряпанки, шинку (полядвицю, шпондер), ковбасу, хрін, сіль. Пасхальний кошик прикрашають вічнозеленим букшпаном або миртом. У кошик також ставлять свічку. Перед освяченням кошика свічку треба запалити.
Дехто ставить у пасхальний кошик пляшки зі спиртними напоями, але цього робити не варто. Як і не варто у цей кошик пхати все, що є у холодильнику. Та вам і не поміститься все, бо ж українські господині готують стільки шинок-ковбас, що на тиждень вистачить для великої родини. До прикладу, ковбаски, шинки, полядвиці чи шпондера покладіть приблизно 300−400 грамів. Крашанок-писанок достатньо 3−4. Обов’язково покладіть одне-два почищені яйця, щоб вдома, під час святкового сніданку, почастувати усіх членів родини (чи знайомих, яких запросили на святковий сніданок). Яйце розділіть на таку кількість шматочків, скільки є осіб за столом. Розділене яйце — символ єдності сім'ї і побажання усім здоров’я — віднині на рік.
Паска — найважливіша з усіх великодніх страв. Це хліб, що символізує Христа та Його Воскресіння. В Євангелії зустрічається кілька згадок про Христа як про «Хліб живий, що з неба зійшов». Назва паски містить у собі всю містерію Тайної вечері, жертви Страсної п’ятниці та Світлого Воскресіння. Паска — символ Великодня і хліб, який об'єднує всю родину. Паска також символізує вічне життя.
Яйце символізує закритий простір, звідки виходить самостійне і неповторне життя. Як із його замкненого простору народжується життя, так і з материнської утроби виходить людська істота. Яйця зазвичай фарбують у світлі яскраві кольори, щоб символізувати радість Воскресіння.
Сіль — один із необхідних продуктів у житті людини, який додає смаку їжі. Сіль тут постає в ролі оберега від зла, означає чистоту, багатство та безсмертя.
Бажано прикрасити кошик. Вічнозелені рослини (букшпан або мирт) — символ безсмертя і вічного життя.
Хрін робить людину міцнішою, він є символом очищення від гріхів, а також незламності та стійкості.
Шинка-ковбаса — символ достатку, вказує на вгодоване теля, яке звелів заколоти добрий батько після повернення блудного сина додому. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.
Неодмінними атрибутами пасхального кошика є рушничок та свічка. Рушничок — це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом. Нитка символізує життя. Плетіння нитки є також символом вічності, бо це процес, який можна продовжувати безконечно. Свічка — світло.
Чого не варто класти у великодній кошик
- Алкогольних напоїв.
- Овочів і фруктів. Вони не мають нічого спільного з Воскресінням Господнім.
- Кров’яної ковбаси (кров'янки).
- Коштовностей, прикрас та інших матеріальних цінностей. Вони не є символами свята.
Вартість продуктів у кошику
Звісно, найдорожчими у пасхальному кошику будуть м’ясні продукти — ковбаса, шинка/полядвиця або шпондер. У магазинах і на ринках ціна приблизно однакова. До прикладу, пів кілограма ковбаси типу домашньої, копченої на дровах, з часничком, «потягне» 175−250 гривень. Якщо замаринуєте і запечете свинячу шию (280−300 грн/кг), шинку (230−260 грн/кг), то, звісно, буде значно дешевше. Якщо купуватимете готовий виріб, то готуйтеся за кілограм копченої полядвиці викласти від 400−500 грн. Яйця у магазині по 6.50−7.50 грн/шт., домашні на ринку — 8 гривень. Плесканка домашнього сиру (за кілограм просять 160−200 грн), шматочок доброго масла (100 грамів 75−100 грн), один хрін — 15−20 грн. Складно назвати вартість паски, бо у кожної господині - свій рецепт. Хтось пече на літрі молока, хтось лише на склянці… А якщо захочете купити готову, тут усе залежатиме від виробника, а також від оздоблення пасочки.