Передплата 2025 ВЗ

Паска — символ Великодня і хліб, що об'єднує родину

Торік напередодні Великодня, відзначаючи це велике християнське свято третій рік поспіль у час великої війни, ми бажали одні одним, щоб наступного року великодній сніданок був уже під мирним українським небом. Але, на жаль, цьогоріч уже четвертий раз поспіль святкуватимемо Пасху, воюючи з російськими агресорами…

Усі добре розуміємо, що у такий страшний час не до великих забав. Але, попри це, Воскресіння Господ­нє мало не у кожній українській оселі зу­стрінуть святково. З усіх великих празни­ків церковного року найбільш урочистий і радісний — саме Великдень. Бо саме у цей Великий день на землі запанувала ра­дість з приводу перемоги Божого Сина над смертю.

Важливим ритуалом напередодні Ве­ликодня є складання святкового кошика — особлива справа, до якої треба підходити з відповідальністю і натхненням. Продук­ти, які туди покладете, освятять у храмі, тож саме їх потрібно споживати під час Ве­ликоднього сніданку.

У пасхальний кошик кладуть ті продук­ти, які на Великдень господиня ставити­ме на сніданок: паску, сир, масло, яйця — крашанки, писанки, дряпанки, шинку (полядвицю, шпондер), ковбасу, хрін, сіль. Пасхальний кошик прикрашають вічнозеленим букшпаном або миртом. У кошик також ставлять свічку. Перед освяченням кошика свічку треба запалити.

Дехто ставить у пасхальний кошик пляшки зі спиртними напоями, але цьо­го робити не варто. Як і не варто у цей ко­шик пхати все, що є у холодильнику. Та вам і не поміститься все, бо ж українські гос­подині готують стільки шинок-ковбас, що на тиждень вистачить для великої родини. До прикладу, ковбаски, шинки, полядви­ці чи шпондера покладіть приблизно 300−400 грамів. Крашанок-писанок достатньо 3−4. Обов’язково покладіть одне-два по­чищені яйця, щоб вдома, під час свят­кового сніданку, почастувати усіх членів родини (чи знайомих, яких запросили на святковий сніданок). Яйце розділіть на таку кількість шматочків, скільки є осіб за столом. Розділене яйце — символ єд­ності сім'ї і побажання усім здоров’я — віднині на рік.

Паска — найважливіша з усіх ве­ликодніх страв. Це хліб, що симво­лізує Христа та Його Воскресіння. В Євангелії зустрічається кілька зга­док про Христа як про «Хліб живий, що з неба зійшов». Назва паски міс­тить у собі всю містерію Тайної ве­чері, жертви Страсної п’ятниці та Світлого Воскресіння. Паска — сим­вол Великодня і хліб, який об'єднує всю родину. Паска також символі­зує вічне життя.

Яйце символізує закритий про­стір, звідки виходить самостійне і неповторне життя. Як із його за­мкненого простору народжується життя, так і з материнської утроби виходить людська істота. Яйця за­звичай фарбують у світлі яскраві ко­льори, щоб символізувати радість Воскресіння.

Сіль — один із необхідних про­дуктів у житті людини, який додає смаку їжі. Сіль тут постає в ролі обе­рега від зла, означає чистоту, ба­гатство та безсмертя.

Бажано прикрасити кошик. Вічнозелені рослини (букшпан або мирт) — символ безсмертя і вічно­го життя.

Хрін робить людину міцнішою, він є символом очищення від гріхів, а також незламності та стійкості.

Шинка-ковбаса — символ до­статку, вказує на вгодоване теля, яке звелів заколоти добрий бать­ко після повернення блудного сина додому. Це символ душевної ра­дості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.

Неодмінними атрибутами пас­хального коши­ка є рушничок та свічка. Руш­ничок — це багат­ство ниток, спле­тених любов’ю і розумом. Нитка символізує жит­тя. Плетіння нит­ки є також симво­лом вічності, бо це процес, який мож­на продовжувати безконечно. Свіч­ка — світло.

Чого не варто класти у великодній кошик

  • Алкогольних напоїв.
  • Овочів і фруктів. Вони не мають нічого спільного з Воскресінням Господнім.
  • Кров’яної ковбаси (кров'янки).
  • Коштовностей, при­крас та інших матеріальних цінностей. Вони не є сим­волами свята.

Вартість продуктів у кошику

Звісно, найдорожчими у пасхальному кошику будуть м’ясні продукти — ковбаса, шинка/полядвиця або шпон­дер. У магазинах і на ринках ціна приблизно однакова. До прикладу, пів кілограма ков­баси типу домашньої, коп­ченої на дровах, з часнич­ком, «потягне» 175−250 гривень. Якщо замаринуєте і запечете свинячу шию (280−300 грн/кг), шинку (230−260 грн/кг), то, звісно, буде значно дешевше. Якщо купу­ватимете готовий виріб, то готуйтеся за кілограм копче­ної полядвиці викласти від 400−500 грн. Яйця у магази­ні по 6.50−7.50 грн/шт., до­машні на ринку — 8 гривень. Плесканка домашнього сиру (за кілограм просять 160−200 грн), шматочок доброго масла (100 грамів 75−100 грн), один хрін — 15−20 грн. Складно назвати вар­тість паски, бо у кожної госпо­дині - свій рецепт. Хтось пече на літрі молока, хтось лише на склянці… А якщо захочете ку­пити готову, тут усе залежа­тиме від виробника, а також від оздоблення пасочки.