Гриби — «лісове м’ясо»
Серед нас знайдеться чимала кількість людей, які небайдуже ставляться до грибів і з нетерпінням чекають початку «тихого» полювання
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500748/hryby.jpg)
Їстівні гриби — смачні і корисні делікатеси, які займають певне місце в нашому раціоні. Гриби стоять осібно між м’ясом, рибою та овочами. І, крім чудових смакових і поживних якостей, гриби мають і корисні, часом навіть лікувальні, властивості…
Фахівці вже давно сперечаються про користь і шкоду грибів, наводячи власні обґрунтовані докази і результати досліджень. А дієтологи, помітивши здатність грибів швидко втамовувати відчуття голоду, називають їх «лісовим м’ясом».
Разом з тим, гриби вважаються небезпечним продуктом, вживати який треба з обережністю. І це потрібно пам’ятати завжди. Перш за все тим, хто збирає гриби, і, звичайно ж, господиням, що готують з них смаколики.
Хімічний склад
Гриби багаті на протеїни і, за деякими даними, за кількістю білка не поступаються м’ясу. Вони містять вітаміни А, РР, С, D і групи В, фосфор, кальцій, залізо, селен і калій, а також ферменти, що сприяють розщепленню білків, вуглеводів і жирів. Вітаміну В1 у грибах, приміром, стільки ж, скільки в зернових культурах і яловичій печінці. А за вмістом вітаміну D гриби цілком можуть змагатися з вершковим маслом.
Багато в грибах сірки, полісахаридів, тому саме їм належить чільне місце в боротьбі з онкологічними захворюваннями.
Але найбільше значення має лецитин, що міститься в грибах, — він перешкоджає відкладенню холестерину.
Однак у складі грибів присутні рослинні волокна і хітин, які дуже важко перетравлюються і заважають засвоюваності корисних речовин. Для підвищення доступності клітинного вмісту гриба оптимальним є такий спосіб: плодові тіла продукту висушують, перемелюють на порошок у кавомолці і зберігаються в подрібненому вигляді з додаванням кухонної солі в щільно закритій банці у темному місці. Порошок додається до страв як приправа за кілька хвилин до готовності.
Корисні та лікувальні властивості
У народній медицині для лікування використовують як їстівні, так і отруйні гриби. Наприклад, для лікування захворювань нервової системи використовується мухомор, алкоголізму — гнойовик, лейкопенії і пухлин — березовий гриб чага.
Давно відомо, що з грибів навчилися отримувати різні ліки. З них виготовляють біоміцин, стрептоміцин та інші важливі антибіотики для лікування різних хвороб, у тому числі й досить важких. Так, витяжку з білого гриба використовують для лікування обморожених ділянок тіла. Регулярно вживаючи цей гриб у їжу, можна протистояти розвитку онкологічних захворювань.
Витяжки з деяких грибів, як-от грузді, використовують для лікування туберкульозу. Витяжка з печериць допомагає у лікуванні гнійних ран. А дощовики і донині використовують для заліковування ран, саден і порізів.
Їстівний білий гриб (боровик), що більш відомий своїми смаковими якостями (його називають королем грибів), має протипухлинні і тонізуючі властивості.
Підосичники прекрасно чистять кров, знижують рівень холестерину.
Настоєм з лисичок здавна лікують ангіну, фурункульоз і нариви. Річ у тім, що саме в лисичках найбільше антибіотичних речовин, завдяки яким вони сповільнюють ріст туберкульозної палички. А ще сухий порошок лисичок використовують як протиглисний засіб.
Після Чорнобильської катастрофи з’ясувалося, що лисички, на відміну від інших грибів, не накопичують радіоактивних речовин, а навпаки, сприяють виведенню радіонуклідів з організму.
Осінні опеньки використовують як проносний засіб, а зимові, багаті на білки, мають протиракову й противірусну дії.
Кашка з лугового опенька здатна знищити золотистий стафілокок і кишкову паличку, а також позитивно впливає на функціонування щитовидної залози.
Ста грамів опеньок досить, щоб забезпечити потребу організму людини в таких хімічних елементах, як цинк і мідь, що беруть активну участь у процесі кровотворення.
Маслюки містять особливу смолисту речовину, яка знімає гострі головні болі і полегшує стан хворих на подагру.
Проти гастритів, виразки шлунка допомагає сік свіжої гливи. Взагалі, глива — це сорбент, має антихолестеринові властивості, пом’якшує та зміцнює шлунково-кишковий тракт.
Лікувальні властивості має гриб чага — він лікує печінку, шлунково-кишковий тракт. Але у випадку загострення захворювання його не вживають.
Застереження
Хоча гриби й корисні, потрібно обов’язково пам’ятати про застереження щодо їх вживання.
Білок грибів схожий з хітиновим білком панцира жуків, тому всі гриби треба готувати не менш як півтори години. Залежно від стану шлунково-кишкового тракту процес перетравлювання грибів може тривати від чотирьох до шести годин. Тому надовго створюється відчуття ситості, але й дається взнаки велике навантаження на шлунково-кишковий тракт, зокрема на слизову шлунка і підшлункову залозу. Тому гриби не рекомендується їсти людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо з виразкою шлунка, гастритом, панкреатитом, холециститом, проблемами з нирками та печінкою.
Безумовно, не можна забувати про головне застереження щодо вживання грибів — отруйність деяких їх видів.
Щоб не піддавати небезпеці своє здоров’я і здоров’я близьких людей, збирайте лише ті гриби, в яких ви впевнені на 100%. Кожен грибник обов’язково повинен розумітися на грибах, а такі назви, як мухомор, бліда поганка (мухомор зелений) тощо зобов’язаний знати назубок. Отруйність цих грибів зберігається навіть після відварювання. Лише один отруйний гриб, який ми з'їмо, може викликати важке отруєння, тому надзвичайно важливо знати, як виглядають неїстівні гриби.
Варто пам’ятати, що можна отруїтися навіть хорошими їстівними грибами. Вони можуть накопичувати токсичні речовини, виростаючи поблизу великих автострад зі жвавим рухом транспорту, військових полігонів, хімічних виробництв, зон екологічних катастроф і в радіаційно небезпечних місцевостях, а також, якщо вживати їх несвіжими.
У деяких людей часто з’являється алергічна реакція на гриби. Це призводить до отруєння, яке бурхливо проявляється різкими болями в животі, блювотою, проносом, часто висипаннями, що викликають свербіж. Таким людям вживати гриби категорично протипоказано.
Крім того, не можна забувати, що травна система маленьких дітей не готова перетравлювати гриби, тому не слід їх ними годувати. Не рекомендується вживати в їжу гриби й вагітним і жінкам, які годують грудьми.
Підготувала Галина Вербицька.