Передплата 2024 ВЗ

Довго сидите за комп’ютером? Зробіть гімнастику для очей

Ну що, не набридло сидіти перед монітором? Але про здоров’я варто іноді згадувати. Та й про очі подбати. Якщо відірватися від монітора зовсім неможливо, зробіть кілька легких вправ

Гімнастика для очей
Гімнастика для очей

Вправи сидячи

  • Міцно заплющіть очі на 3−5 секунд. По­тім широко їх розплющіть на такий самий час. Повторіть 7−8 разів. Вправа зміцнює м’язи повік, сприяє поліпшенню кровопос­тачання і розслабленню м’язів очей.
  • Поморгайте. Швидко-швидко, впро­довж кількох хвилин. Це теж поліпшить кро­вообіг.
  • Відірвіть пальці від мишки і клавіатури. Очі заплющіть. Обережно піднесіть пальці до повік. Помасажуйте повіки круговими рухами. Достатньо 1 хвилини, м’язи роз­слабляться і кровообіг очей покращиться.
  • Для поліпшення циркуляції внутріш­ньоочної рідини трьома пальцями правої руки обережно натисніть на заплющену повіку правого ока на кілька секунд. По­тім те саме зробіть із лівим оком лівою рукою. Закріплюючи ефект, повторіть 3−4 рази.
  • Відверніться від монітора. Подивіться у далечінь, у вікно, наприклад. Лише 1−2 секунди. Дивіться прямо, очима не косіть, поверніть краще шию. Потім уважно роз­гляньте кінчик носа, часу на це затратьте вдвічі більше, ніж на розглядання хмар. По­тім знову вдалину і знову на кінчик носа. І так 7−8 разів. Вправа розвиває здатність утримувати погляд на близькій відстані.
  • Сядьте прямо, спину розпряміть, го­лова прямо, але очі на монітор не дивлять­ся. Очі дивляться на пальці правої руки, які описують кругові рухи за пів метра правіше від голови. Потім за пальцями лівої руки. Повторіть зміну 5−6 разів. Вправа розвиває координацію спільних дій і сприяє зміцнен­ню вестибулярного апарату.
  • Дивіться догори. Голову тримай­те прямо, піднімати її не треба, лише очі. Примусьте очі побігати по колу, спершу за годинниковою стрілкою, потім проти. По­вторіть 5−6 разів. Це підвищить стійкість вестибулярних реакцій і посприяє розвитку складних рухів очей.

Вправи стоячи

  • Подивіться вдалину перед собою 2−3 секунди. Помістіть палець перед пере­ніссям на відстані 30 см. Переведіть по­гляд на палець і розглядайте його близько 5 секунд. Опустіть руку і знову подивіться вдалину. І так 10−12 разів. Користь: розсла­блення акомодаційного м’яза і полегшення зорової роботи на близькій відстані. Ако­модаційний м’яз налаштовує кришталик на потрібну фокусну відстань, немов фото­граф об'єктив свого фотоапарата.
  • Поставте за попередньою вправою положення вказівний палець правої руки. Подивіться на нього 3−5 секунд. Потім за­туліть ліве око долонею лівої руки на ті самі 3−5 секунд. Тепер дивіться знову двома очима. Аналогічну вправу повторіть, помі­нявши руки й очі, замість лівого, прикри­вайте праве. Так 6 разів. Вправа сприяє координації спільної роботи очей.
  • Дивіться прямо перед собою. Напів­зігнуту праву руку переміщуйте на рівні голови справа наліво і стежте очима за пе­реміщенням. Потім напівзігнуту ліву — зліва направо і знову стежте за рухом. Голову тримайте прямо. Повторіть 10−12 разів. Вправа благотворно впливає на м’язи очей горизонтальної дії, покращує їх координа­цію.
  • Аналогічна вправа, тільки руками ру­хаємо не з боку в бік, а зверху вниз. Корис­на вона тій групі м’язів, що відповідають за вертикальні переміщення очей.
  • Подивіться вгору, вниз, вправо, вліво. Голову тримайте прямо. Повторіть 6−8 ра­зів. Тренує складні рухи очей.
  • Встановіть ноги на ширині плечей. Опустіть голову і подивіться на носок лівої ноги. Підніміть голову і подивіться у правий кут стелі. Знову опустіть, але дивіться на правий носок, а потім — у верхній лівий кут. Повторіть 3−6 разів. Цим тренуєте коорди­націю рухів очей і голови.
  • Простягніть руки прямо перед собою на ширину плечей, на рівні очей. Подивіть­ся у верхній правий кут кімнати, переведіть погляд на кінці пальців лівої руки. Потім у верхній лівий кут і на пальці правої руки. Для розвитку складних координаційних ру­хів очей достатньо повторити 3−4 рази.
  • Станьте перед вікном на відстані чверть метра. На рівні очей нанесіть на скло фломастером мітку. По черзі фіксуйте погляд на мітці та на будь-якому об'єкті на вулиці на рівні мітки на відстані не менше метра від вікна. Повторіть 10 разів. Вправа не лише координує роботу зовнішніх і вну­трішніх м’язів очей, а й розвиває здатність до оцінки відстаней.
  • Бажано вправи, призначені для ви­конання сидячи і стоячи, чергувати між со­бою. Крім очевидної користі для очей, тро­хи розімнете й інші м’язи.

Схожі новини