Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чоловіка прооперували у тій же лікарні… через 53 роки

В обох випадках мала місце судинна патологія. Але тепер становила загрозу життю пацієнта

Фото ЛОКЛ
Фото ЛОКЛ

Вперше пан Іван потрапив у це відділення 53 роки тому. Тоді йому було 24 роки. Молодого чоловіка з венозною патологією скерували на дообстеження у відділення судинної хірургії Львівської обласної клінічної лікарні - перше в Україні, яке надавало допомогу пацієнтам як окремий структурний підрозділ. Тут його й прооперували. Імена своїх рятівників пан Іван пам’ятає досі. «То були два хірурги, Михайло Лоба та Олег Баранець», — каже.

І от, коли чоловікові виповни­лося 77 років, йому вдруге до­велося звернутися по медичну допомогу у відділення судинної хірургії й трансплантації ЛОКЛ із захворюванням, яке загрожу­вало його життю. Про випадок розповіли у пресслужбі медзакладу.

Пацієнта періодично турбу­вали болі в попереку, які дивним чином збігалися у часі з перепа­дами артеріального тиску. Су­динний хірург Ірина Сорока ске­рувала хворого на комп’ютерну томографію з контрастним під­силенням черевного відділу аорти та артерій обох нирок. Під час обстеження у чоловіка вия­вили інфраренальну аневризму черевного відділу аорти.

Через великі розміри (анев­ризма мала до 90 мм у діаметрі за норми до 30 мм) стінка суди­ни могла будь-якої миті розірва­тися. Ситуацію ускладнювала і наявність у пана Івана складної супутньої патології. Тож після дообстеження медики прийня­ли рішення провести передо­пераційну підготовку й якомога швидше прооперувати пацієн­та.

Бригада у складі судинних хірургів Світлани Лебедєвої, Ірини Сороки, Ігоря Кирили­ча, Гліба Орла та операційної медсестри Людмили Пилипо­вич видалила чоловікові анев­ризму і провела йому біфуркацій­не алопротезування — замінила уражений відділ аорти та артерій обох ніг синтетичним протезом. Анестезію на найвищому рівні провела анестезіологічна брига­да у складі лікаря-анестезіоло­га Наталії Дячишин і медичної сестри-анестезистки Олесі Гнатишин.

Уже на дев’яту добу пана Іва­на виписали додому.

Схожі новини