Передплата 2024 ВЗ

У товстому кишківнику паразит може жити від 5 до 7 років

Отруювати господаря продуктами своєї життєдіяльності, «об'їдати» та… «пити» кров

Біль та спазми живота – один із симптомів глисної інвазії. Фотоколаж Onlymyhealth
Біль та спазми живота – один із симптомів глисної інвазії. Фотоколаж Onlymyhealth

На Львівщині виявили перший у цьому році випадок трихоцефальозу. Захворів 57-річний чоловік. Як повідомили в обласному центрі контролю й профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я, торік в області зафіксували 29 випадків цього захворювання.

Як відбувається зараження

У тілі людини може мешкати понад 250 видів гельмінтів. В Україні можна ін­фікуватися близько 65-ма. Трихоцефа­льоз викликає один із них — волосоголо­вець. Це глист білого кольору, який може сягати у довжину 5,5 см (самки). Зара­зитися ним можна, якщо проковтнути інвазійні яйця паразита. У навколишнє середовище ті потрапляють разом із фе­каліями інфікованих людей.

Яйця волосоголовця стають інвазій­ними протягом 25−30 днів перебуван­ня у ґрунті за температури +15°С +37°С, наявності кисню та достатньої вологості. Це означає, що коли вони потрапляють у тонкий кишківник людини, з них вилу­пляться личинки.

Статевозрілі особини сповзають у товсту кишку, де за місяць-півто­ра вже дають потомство. Жити у тов­стому кишківнику господаря паразит може 5−7 років. Один гельмінт «випи­ває» за добу 0,005 мл крові. Наслідком такого тривалого «співжиття» є астенія і недокрів'я.

Як запідозрити хворобу

Серед симптомів — розлади травлен­ня та дефекації, ситуативні спазми жи­вота, біль «під ложечкою» (хворий через це може припускати, що в нього виразка шлунка), загальна слабкість, порушення сну й головний біль. Деякі інфіковані мо­жуть скаржитися на запаморочення.

За появи цих ознак варто звернутися до сімейного лікаря і розповісти, що не­покоїть. У разі потреби той скерує паці­єнта на мікроскопію калу. Це просте до­слідження, яке дозволить виявити яйця волосоголовця (якщо вони там є).

За масивної інвазії розвивається ге­моколіт, якій проявляється больовим синдромом та частими хибними пози­вами до дефекації, під час яких може ви­ділятися невелика кількість калу, крові й слизу, може випадати пряма кишка. В деяких випадках неконтрольований три­хоцефальоз може вилитися в апендицит чи перитоніт.

Діти, заражені цим видом глистів, мо­жуть відставати у фізичному і розумо­вому розвитку. Через незрілість імунної системи діти хворіють частіше, ніж до­рослі.

Як уникнути інфікування

Трихоцефальоз — це «хвороба бруд­них рук», тож епідеміологи радять:

  • мити руки з милом й теплою водою після відвідин туалету та громадських місць;
  • не вживати в їжу немитих овочів, фруктів та ягід і уникати вживання сирих, якщо вони вирощувалися в ґрунті, удо­бреному гноєм;
  • не питу воду сумнівної якості;
  • захищати продукти від мух, тарга­нів, мишей і щурів;
  • бути пильним під час роботи в саду чи на городі, дотримуватися правил осо­бистої гігієни й правильно компостувати відходи, не використовувати людські фе­калії та стічні води для удобрення землі.

За спостереженням епідеміологів, найчастіше цим гельмінтозом інфікують­ся влітку і восени.

Схожі новини