Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як прискорити травлення?

Практичні поради дорослим і дітям, що потерпають від закрепів

Фото Fusion Health.
Фото Fusion Health.

Млявий кишківник та закреп — на цю проблему час від часу скаржиться кожен із нас. «Запор — це стан, за якого процес дефекації є утрудненим. Кал — твердий, сухий, і його вихід назовні може супроводжуватися дискомфортними та навіть болючими відчуттями. На додачу часто йдуть здуття і спазми живота», пише норвезьке видання Apotek 1 Magasinet.

Медики підрахували: від за­крепів потерпає 1/5 населен­ня, й 10% з них — регулярно приймає проносні засоби. Про­блема більше поширена серед жінок. На одного чоловіка, що мучиться від запорів, припада­ють три представниці іншої статі.

Деякі люди більш вразливі

Проблема закрепів зростає з віком, оскільки з віком бага­то людей починає їсти та пити менше, й отримує занадто мало клітковини. Вагітні, пацієнти, які приймають певні ліки, та ті, що мають захворювання травної системи, частіше скаржаться на труднощі з випорожненням.

Стрес та психологічні про­блеми також можуть спричинити млявість товстої кишки й, відпо­відно, запор. Кишкова стінка і мо­зок з'єднані довгим, т. зв. блука­ючим нервом, і зв’язок між ними відбувається у двох напрямках. Ось чому сильний стрес може призвести до розладу кишківни­ка. На щастя, ви можете приско­рити його моторику, запобігши таким чином закрепам!

Ось кілька порад, як уникну­ти запорів і підтримати роботу травної системи:

Їжа та напої проти закрепів

Їжа з великою кількістю кліт­ковини важлива для підтримки хорошого травлення. Кліткови­на — це частина рослини, яка не розщеплюється в шлунку, а про­ходить через кишківник, заби­раючи зі собою відходи.

Якщо в раціоні присутня ве­лика кількість клітковини, вміст кишківника збільшується в об'ємі, а це означає, що фекалії вбирають більше рідини та ма­ють м’яку консистенцію. Як ре­зультат, калові маси легко про­ходять через кишківник.

Хорошими джерелами кліт­ковини є цілозернові хлібці, житній хліб, попкорн, вівсяні пластівці, а також овочі й фрук­ти, зокрема сухофрукти. Мали­на, груші, ківі, кавун, чорнослив, курага, йогурт і сочевиця є осо­бливо корисними, якщо у вас — повільний кишківник.

Нестача води в організмі може призвести до того, що фе­калії стануть твердими та сухи­ми, й травна система дасть збій.

Ось чому важливо отримува­ти достатню кількість води про­тягом дня. Почніть день зі склян­ки води та пийте воду під час усіх прийомів їжі. Якщо ви п'єте каву, чай або содову, щоб уник­нути зневоднення, не завадить мати під рукою склянку води.

Тримайте тіло в тонусі

Фізична активність корис­на як для тіла, так і для розу­му. А ще вона стимулює киш­ківник працювати ефективніше. 30 хвилин фізичних вправ що­дня покращать травлення. Виру­шайте на прогулянку, плавайте, бігайте підтюпцем або одягніть захисний шолом та покатай­теся на велосипеді! Якщо важ­ко вибратися самому, домовте­ся про зустріч з другом, колегою по роботі чи іншими любителями активного відпочинку.

Регулярно відвідуйте туалет

Туалет не завжди розташо­вується у безпосередній близь­кості, але коли є можливість для цього, важливо скористати­ся ним, якщо в цьому є потре­ба. Так ви уникнете накопичен­ня калу у товстому кишківнику, що, своєю чергою, призведе до того, що він стане твердим і по­тім важко виходитиме.

Коли потрібно іти в аптеку

Ви пили достатньо води, ба­гато рухалися та їли їжу, зба­гачену клітковиною, але це не допомогло? Є багато безрецеп­турних ліків й інших засобів, які дозволять запобігти запорам і відновити роботу травної сис­теми.

Існує три види проносних за­собів:

  • які стимулюють роботу шлунка;
  • які змушують кишківник швидше випорожнитися;
  • клізми для надшвидкої де­фекації.

Запитайте у фармацевта, що підійде вам краще.

У разі постійного або сильно­го болю, крові у калі або інших змін характеру випорожнень, які зберігаються тривалий час, не­зрозумілої втрати ваги, рекомен­дується звернутися до лікаря.

Запори у дітей

Діти, як і дорослі, можуть мати час від часу закрепи. Тож для них так само важливо вжи­вати продукти, що містять ве­лику кількість клітковини, пити достатньо води й залишатися фізично активними.

У немовлят, які харчуються лише грудним молоком, запо­ри трапляються рідко. Ті діти, які додатково отримують су­міші або харчуються виключно ними, можуть мати проблеми з кишківником, оскільки замін­ники засвоюються гірше, ніж материнське молоко. Те саме відбувається, коли малюк пере­ходить на тверду їжу.

У дітей старшого віку також може виникати ця делікатна проблема. Зміни, зокрема про­щання з підгузками та пересі­дання на горщик або з горщика на унітаз, переїзд, хвороба, по­чаток дитячого садка чи школи, можуть видатися дитині склад­ними й викликати розлад трав­лення. Тому важливо не поспі­шати і переконатися, що дитина правильно сидить на горщику чи унітазі, й загалом весь про­цес випорожнення відбувається правильно. Якщо дитина відчу­ває якийсь дискомфорт, мож­на змастити їй ділянку навколо ануса пом’якшувальним кре­мом чи вазеліном.

Якщо у дитини повільний кишківник, можна спробува­ти дати їй пюре з чорносливу, абрикосове пюре або абрикосо­вий сік. Солодовий екстракт, ви­готовлений з ячмінного солоду, можна давати від закрепів на­віть з грудного віку. Якщо нічого не допомагає, існують пронос­ні засоби для дітей, які полегшу­ють дефекацію.

Схожі новини