Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чебрець корисний при захворюваннях дихальних шляхів

Одним з яскравих представників сімейства губоцвітих є невеликий, до 50 см у висоту, сильногіллястий напівчагарничок чебрець звичайний. Опорною частиною рослині служить невеликий стовбур висотою до 10 см. Листя на гілках дрібні, розташовані по два на кожному вузлі, з загорнутими вниз краями. Квітки невеликі, лілово-рожеві, іноді білі. Плоди у вигляді дрібних горішків

Чебрець. Фото УНІАН
Чебрець. Фото УНІАН

Заготівлю проводять у період цвітіння, в липні, в деяких регіонах можна робити другий збір у верес­ні-жовтні. На культурних плантаціях чебрець прибирають сінокосарками. Скошену траву сушать на відкрито­му повітрі під навісами. Зберігаєть­ся в тюках і мішках у вентильованих приміщеннях. Термін зберігання — до року.

Містить ефірну олію, важливими компонентами якої є тимол і карва­кол. Також в олії виявлені n-цимол, ліналол, борнеол. Трава чебрецю та­кож має органічні кислоти: тритер­пенову, урсолову, олеанову, кавову, хінну, хлорогенову; смоли, флавоно­їди, дубильні речовини.

Чебрець має відхаркувальні влас­тивості, посилює активність миготливого епітелію верхніх ди­хальних шляхів, збільшує секрецію бронхіальних залоз. Робить рідшою мокроту. Обволікаюче діє на слизо­ві. Має антибактеріальну активність. Флавоноїди забезпечують здатність знімати спазм з бронхів.

Найбільш широко використову­ється при захворюваннях органів дихання: бронхітах, трахеїтах, ла­ринготрахеїтах, ларингіті, бронхопневмонії. Також — при захворюван­нях шлунка, що супроводжуються зниженням шлункової секреції, ме­теоризмом, атонією або спазмом кишечнику. Застосовується в полос­каннях при запальних захворюван­нях порожнини рота і глотки. Ванни з чебрецем і примочки застосовують при захворюваннях шкіри.

Щоб приготувати настій з чебре­цю звичайного, 2 столові ложки або 10 грамів сухої трави заливають склянкою гарячої води і нагрівають у закритому емальованому посуді на водяній бані 15 хвилин. Потім осту­джують 45 хвилин при кімнатній тем­пературі, проціджують і відтискають траву. Одержаний відвар доводять до 200 мл кип’яченою водою. Відвар зберігають до 2 діб, приймають по 1 столовій ложці 2−3 рази на день. Для отримання відвару з чебрецю траву рослини заливають окропом у спів­відношенні 1:10, гріють на водяній бані 30 хвилин. Приймають по 1−2 столові ложки 3−5 разів на добу.

Зелень чебрецю звичайного ши­роко використовується як припра­ва: в салатах, супах, соусах, рибних, м’ясних і овочевих стравах, при кон­сервуванні. Використовується в при­готуванні жирних страв, яєчні, фар­шів.

При передозуванні може виклика­ти нудоту. Тимол може спровокува­ти гіперфункцію щитовидної залози.

Протипоказаний чебрець при хворобах нирок і печінки, в ранньому дитячому віці і при вагітності.

Схожі новини