Постити корисно, але не всім
А якщо робити це неправильно, то до Великодня можна навіть… погладшати
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485278/pist.jpg)
Почався Великий піст, який триватиме 48 днів (у християн західного обряду — до 9 квітня, у християн східного — до 16-го). У цей період, за винятком кількох днів, віруючі воліють не вживати продуктів тваринного походження — не лише м’яса, а й риби, яєць і молока. Найбільш строгий піст — у перший тиждень та останній перед Великоднем. У ці дні дозволяється лише рослинна їжа з додаванням олії, а найбільші аскети обмежуються кількома склянками води.
Лікарк-ендокринолог-дієтолог Марія Жигаліна-Гриценюк наголошує: піст — випробування, яке зміцнює організм, але воно не для всіх. Фахівчиня розповіла «ВЗ», чим корисна відмова від певних продуктів на певний час і кому через вік або стан здоров’я не варто обмежувати себе в їжі.
П’ять переваг посту
- Відмова від спиртного. Алкоголь виявляє токсичний вплив на нервову систему. Коли ми якийсь час не вживаємо спиртних напоїв або взагалі від них відмовляємося, наш мозок стає більш пластичним, а отже, може адаптуватися, навчатися тощо.
- Відмова від червоного м’яса і його похідних, особливо напівфабрикатів, таких, як ковбаси та сосиски. ВООЗ ще у 2015 році оголосила, що червоне м’ясо може бути канцерогеном, який сприяє виникненню раку (передусім кишківника).
- Збільшення клітковини в раціоні: бобових, овочів, грибів, фруктів та ягід. Харчові волокна, що містяться у рослинній їжі, покращують склад мікрофлори кишківника. «А наш кишківник населяє приблизно 8 мільярдів бактерій, — каже лікарка, — тож їх краще не кривдити». Крім того, клітковина підвищує рівень серотоніну у мозку, завдяки чому у нас покращується настрій.
- Різноманітне здорове меню, основу якого становлять овочі й фрукти, з додаванням добової норми горіхів, допомагає знизити рівень холестерину у крові та гомоцистеїну — фактору ризику передчасного старіння судин і, як вказують окремі наукові джерела, ще й мозку.
- Піст дозволяє збільшити чутливість тканин організму до гормону інсуліну. Підшлунковій залозі не доведеться виробляти його в більшій кількості. А це означає, що її клітини не виснажаться і рівень глюкози у крові (у відповідь на гіперінсулінемію) не підвищиться.
Але те, наскільки людина може обмежити споживання білкової їжі, краще узгодити з лікарем, особливо, якщо є якісь хронічні захворювання, наявні патологічні процеси в організмі, як-от запалення чи алергія або є певні вікові зміни.
За словами Марії Жигаліної-Гриценюк, корисно постити пацієнтам з подагрою. Таким людям варто відмовитися не лише від м’яса та алкоголю, а й від морепродуктів. «Хворим на діабет я би рекомендувала залишити рибу, молюсків і ракоподібних. Жінкам старшого віку не варто відмовлятися від твердого сиру і кисломолочних продуктів, адже це — джерело білка», — нагадує лікарка.
«Будьте уважні: якщо відмовитеся від тваринних жирів, у вас може підвищитися апетит. Тому якщо до цього їли тричі на день, раджу додати до трьох основних прийомів їжі ще 1−2 перекуси, але не за рахунок продуктів із додаванням цукру (булочок, печива, цукерок тощо), бо інакше ризикуєте до завершення посту погладшати. Віддавайте перевагу цілим крупам. Не забувайте, що горіхи, бобові, соєві продукти також містять багато білка. Якщо внаслідок переходу на новий вид харчування почне здувати живіт, піддавайте овочі термічній обробці, не їжте їх сирими», — радить фахівчиня.
Кому постити не можна:
- дітям;
- вагітним жінкам та матерям, що годують;
- пацієнтам після перенесеного оперативного втручання;
- хворим з опіками;
- людям з гострими захворюваннями або загостренням хронічних патологій;
- людям, які виконують важку фізичну роботу.