Передплата 2024 «Добрий господар»

Постити корисно, але не всім

А якщо робити це неправильно, то до Великодня можна навіть… погладшати

Під час посту важливо не так чогось не їсти, як мати чисті помисли й робити добрі вчинки. Фото City Newsroom
Під час посту важливо не так чогось не їсти, як мати чисті помисли й робити добрі вчинки. Фото City Newsroom

Почався Великий піст, який триватиме 48 днів (у християн західного обряду — до 9 квітня, у християн східного — до 16-го). У цей період, за винятком кількох днів, віруючі воліють не вживати продуктів тваринного походження — не лише м’яса, а й риби, яєць і молока. Найбільш строгий піст — у перший тиждень та останній перед Великоднем. У ці дні дозволяється лише рослинна їжа з додаванням олії, а найбільші аскети обмежуються кількома склянками води.

Лікарк-ендокринолог-дієто­лог Марія Жигаліна-Грице­нюк наголошує: піст — випробу­вання, яке зміцнює організм, але воно не для всіх. Фахівчиня розповіла «ВЗ», чим корисна відмова від певних продук­тів на певний час і кому через вік або стан здоров’я не варто обмежувати себе в їжі.

П’ять переваг посту

  • Відмова від спиртного. Алкоголь виявляє токсичний вплив на нервову систему. Коли ми якийсь час не вжива­ємо спиртних напоїв або взагалі від них відмовляємося, наш мозок стає більш пластичним, а отже, може адаптуватися, навчатися тощо.
  • Відмова від червоного м’яса і його похідних, особливо напівфа­брикатів, таких, як ковбаси та сосис­ки. ВООЗ ще у 2015 році оголосила, що червоне м’ясо може бути канцерогеном, який сприяє виникненню раку (переду­сім кишківника).
  • Збільшення клітковини в раціо­ні: бобових, овочів, грибів, фруктів та ягід. Харчові волокна, що містяться у рослинній їжі, покращують склад мікро­флори кишківника. «А наш кишківник на­селяє приблизно 8 мільярдів бактерій, — каже лікарка, — тож їх краще не крив­дити». Крім того, клітковина підвищує рі­вень серотоніну у мозку, завдяки чому у нас покращується настрій.
  • Різноманітне здорове меню, осно­ву якого становлять овочі й фрукти, з додаванням добової норми горіхів, допомагає знизити рівень холестерину у крові та гомоцистеїну — фактору ризи­ку передчасного старіння судин і, як вка­зують окремі наукові джерела, ще й мозку.
  • Піст дозволяє збільшити чутли­вість тканин організму до гормону ін­суліну. Підшлунковій залозі не доведеть­ся виробляти його в більшій кількості. А це означає, що її клітини не виснажаться і рівень глюкози у крові (у відповідь на гі­перінсулінемію) не підвищиться.

Але те, наскільки людина може об­межити споживання білкової їжі, кра­ще узгодити з лікарем, особливо, якщо є якісь хронічні захворювання, наявні па­тологічні процеси в організмі, як-от запа­лення чи алергія або є певні вікові зміни.

За словами Марії Жигаліної-Грице­нюк, корисно постити пацієнтам з пода­грою. Таким людям варто відмовитися не лише від м’яса та алкоголю, а й від мо­репродуктів. «Хворим на діабет я би ре­комендувала залишити рибу, молюсків і ракоподібних. Жінкам старшого віку не варто відмовлятися від твердого сиру і кисломолочних продуктів, адже це — джерело білка», — нагадує лікарка.

«Будьте уважні: якщо відмовитеся від тваринних жирів, у вас може підви­щитися апетит. Тому якщо до цього їли тричі на день, раджу додати до трьох основних прийомів їжі ще 1−2 перекуси, але не за рахунок продуктів із додаван­ням цукру (булочок, печива, цукерок тощо), бо інакше ризикуєте до завер­шення посту погладшати. Віддавайте перевагу цілим крупам. Не забувайте, що горіхи, бобові, соєві продукти також містять багато білка. Якщо внаслідок переходу на новий вид харчування по­чне здувати живіт, піддавайте овочі тер­мічній обробці, не їжте їх сирими», — ра­дить фахівчиня.

Кому постити не можна:

  • дітям;
  • вагітним жінкам та матерям, що го­дують;
  • пацієнтам після перенесеного опе­ративного втручання;
  • хворим з опіками;
  • людям з гострими захворюваннями або загостренням хронічних патологій;
  • людям, які виконують важку фізич­ну роботу.

Схожі новини