Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ківі - джерело сили і молодості

Смачний і корисний тропічний фрукт ківі вже давно перестав бути для нас екзотикою. Ківі росте у США, Франції, Італії, Іспанії, Ізраїлі, Чилі, Австралії, Південній Африці

Ківі
Ківі

Якщо ж описувати смак ківі, то кожен відчуває в ньому щось своє. Це може бути аромат агрусу, яблука, ананаса, банана, дині та навіть суниці.

Чим же корисний ківі, і чому необхідно включати його у щоденний раціон харчування?

Хімічний склад

Більшу частину ківі становить вода. Крім того, він містить білки, жири, вуглеводи, а також харчо­ві волокна, нікотинову кислоту, моно- і дисахариди.

Ківі містить велику кількість ві­тамінів. Але його відмінність від інших фруктів полягає у тому, що більшість їх не руйнується у про­цесі обробки. Це обумовлено певною кислотністю м’якоті пло­ду, яка і сприяє збереженню ко­рисних елементів.

Ківі багатий на вітамін С (92 мг на 100 грамів продукту), його в ньому на порядок більше, ніж у цитрусових чи болгарському пер­ці.

Ківі належить до тієї нечислен­ної категорії продуктів, що містять вітамін В9 (фолієва кислота) і В6 (піридоксин). За вмістом фолієвої кислоти ківі поступається лише броколі - найбагатшому рослин­ному джерелу цього вітаміну.

Що стосується вітаміну В6, яко­го особливо потребують вагітні жінки, матері, що годують, діти і люди похилого віку, то його кіль­кість в одному ківі дорівнює 4% добової норми. Цей вітамін допо­магає засвоєнню і перетравлен­ню їжі, насичуючи організм фер­ментами.

Плоди ківі містять нікотинову кислоту, рибофлавін, пантотенову кислоту. Не зайвим буде зазначи­ти, що в плодах ківі вітаміни А, С і Е містяться в «хорошій» пропорції, забезпечуючи цьому фрукту анти­оксидантні властивості.

Користь ківі у тому, що він є джерелом сили і молодості. Ві­таміни, А і Е для організму людини — запорука здоров’я та довголіт­тя. А фолієва кислота стимулює оновлення кровоносних клітин.

Крім вітамінів, до складу ківі входять мікроелементи, як-от залізо, цинк, йод, марганець, і макроелементи у максимальній кількості, представлені калієм, кальцієм і фосфором.

Також у ківі виявлено такий фермент, як актинідин. Він роз­щеплює білки, нормалізує рівень згортання крові, знижує ризик ви­никнення атеросклерозу й тром­бозу в судинах і стимулює травну систему людини.

Насіння ківі багате на лінолеву олію з омега-3 жирними кисло­тами. Це не тільки антиоксидант і чудове джерело вітаміну Е, а й за­сіб, який ефективно знижує рівень холестерину у крові, що, своєю чергою, зменшує ризик серцевих захворювань.

Корисні і лікувальні властивості

Корисні властивості ківі визна­чає його вітамінний склад. Завдя­ки значній кількості вітаміну С цей фрукт — хороший засіб для профі­лактики простудних захворювань, запобігання розвитку інфекцій, зміцнення імунної системи.

Регулярне вживання ківі спри­яє виведенню холестерину, аб­сорбує залізо і нейтралізує нега­тивну дію нітратів. Також знижує ризик виникнення серцево-су­динних і онкологічних захворю­вань, покращує травлення і впли­ває на процес обміну речовин, зокрема нормалізує білковий об­мін в організмі людини.

Ківі допомагає позбутися від­чуття важкості в животі, знижує ймовірність появи печії і відрижки.

Крім того, мікроелементи, що містяться у ківі, запобігають роз­витку гіпертонії, серцевої недо­статності, зміцнюють стінки судин і капілярів, знижуючи ризик ви­никнення атеросклерозу та тром­бозу.

Фахівці рекомендують включа­ти у щоденний раціон харчування кілька плодів ківі, щоб позбутися стресів, затяжних депресій і для регулювання стійкості нервової системи у випадку надмірних пе­ревантажень. Ківі навіть радять вживати як натуральний стимуля­тор і відновник енергії після фізич­них навантажень.

Здатність ківі виводити солі з організму також можна відне­сти до його значущих корисних властивостей, оскільки це пере­шкоджає осіданню і формуванню каменів у нирках.

Ківі - дієтичний продукт, його можна сміливо вживати людям, схильним до повноти. По-перше, він сприяє спалюванню жирів, а по-друге, містить багато корисної клітковини.

Ківі в косметології

Ківі - ефективний косметичний засіб. Не поспішайте викидати шкірку очищеного ківі, зробіть з неї маску для обличчя або просто протріть обличчя, шию і зону де­кольте її внутрішньою частиною. Cік ківі тонізує, омолоджує шкіру.

Ви можете змішати подрібне­ний ківі з нежирним йогуртом (для нормальної шкіри), медом (для прив’ялої шкіри) або сиром (для шкіри, яка потребує додаткового зволоження) і нанести отриману суміш на обличчя на деякий час. Змивши, обов’язково змастіть шкі­ру легким зволожувальним кремом.

Протипоказання

Насамперед варто нагадати про сильну алергічну реакцію на цей екзотичний фрукт, яка супро­воджується астматичною задиш­кою, дерматозом глотки, набря­ком язика.

Ківі протипоказаний хворим на гастрит з підвищеною кислотніс­тю шлункового соку, хворим з ви­разкою шлунка.

Оскільки ківі містить багато води і навантажує систему виді­лення, його не варто вживати хво­рим на нирки. Протипоказаний ківі у випадках харчових отруєнь, адже він має проносний ефект.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини