Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо ви розтягли зв’язки

Найпоширеніші ушкоджен­ня зв’язок— розтягнення

Розтягнення зв’язок і сухожиль стається, як правило, зненацька. Оступитися й підвернути ногу можна де завгодно — на слизькому паркеті, обледенілих східцях і навіть на рівному місці. У людському організмі важливо все. От і зв’язки відіграють важливу роль — вони забезпечують підтримку кісткам і суглобам, без них кінцівки не змогли б згинатися. Зв’язкові тканини еластичні і досить міцні, але через сильне навантаження вони можуть ушкоджуватися.

Найпоширеніші ушкоджен­ня зв’язок — розтягнення. У більшості випадків вини­кають лише невеликі деформації окремих волокон, а в дуже важких — розриви зв’язок. Найчастіше страждають зв’язки гомілково-стопного суглоба. Спостерігають­ся сильні болі, обмежується рух­ливість, з’являються набряк і гематома. Визначити тяжкість ушкодження може тільки фахі­вець. Для діагностики травми необхідний не тільки огляд, а й рентгенівські дослідження, може виникнути необхідність МРТ (маг­ніто-резонансна томографія) або артроскопії.

Зніміть взуття, постарайтеся забезпечити ушкодженому го­мілкостопу повний спокій. Краще прилягти, розмістивши ногу в під­нятому положенні. Це стимулює лімфодренажний ефект і мікро­циркуляцію, а отже, допоможе запобігти набряку. Прикладіть до гомілкостопа щось холодне, на­приклад, лід. Спостерігайте за ним крізь шар тканини, тому що безпосереднього контакту зі шкі­рою бути не повинно.

Зафіксуйте гомілкостоп еластичним бинтом щільно, але не дуже туго. Зго­дом в ортопедичному магазині ви можете придбати спеціальний ортез, або бандаж для стопи. Ці вироби виготовлені з особливого матеріалу, тому забезпечують не тільки знерухомлення ушкодже­ної кінцівки й підтримку м’язів, а й зняття набряку. За необхідності прийміть знеболювальні препа­рати. Важливо пам’ятати: якщо в першу добу після розтягнення зв’язок необхідні тільки охоло­джувальні процедури, то, почина­ючи з другої доби, — теплові. Це потрібно для нормалізації крово­обігу й якнайшвидшого загоєння надірваних зв’язок. Натирайте гомілкостоп розігрівальними ма­зями, гелями.

Готові мазі можна придбати в аптеці або приготу­вати їх із 2 ст. ложок подрібненої на порошок трави арніки чи живо­косту й 2 ст. ложок вазеліну. Ко­рисно робити для ніг примочки, компреси й теплі ванночки з від­варами ромашки, хмелю, оману, яглиці. Можна скористатися га­рячими подушечками з напарами цих рослин (4 ст. ложки сировини залити 4 ст. ложками окропу, а потім набряклу кашку класти на шкіру). Ці рослини впливають на кровотік у капілярах, зміцнюють сполучну тканину. Біль ущухати­ме, набряк спадатиме, якщо вти­рати в шкіру гомілкостопа ефірні олії лаванди або розмарину, ста­вити на гомілку примочки з міц­ним відваром полину або подо­рожника. За середньої тяжкості травми необхідно на 3−4 дні дати нозі повний спокій, потім скорис­татися фізіотерапією. Зазвичай її призначає лікар.

УВЧ-терапія. Застосування в ході процедури змінних струмів ультрависокої частоти стимулює розширення кровоносних судин, підсилює регенеративні процеси.

Ультразвук. Досягнений ефект мікромасажу поліпшує крово- і лімфообмін, має знеболювальну й протизапальну дії. Після уль­тразвуку шкіра краще вбирає мазі і креми, що теж підсилює резуль­тат медикаментозного лікування.

Діадинамотерапія. Чергування струмів різної частоти дає знебо­лювальний ефект, поліпшує кро­вообіг, зменшує набряк.

Аплікації з озокеритом або па­рафіном. Ці процедури активізу­ють мікроціркуляцію в тканинах, усувають болючі відчуття.

Якщо поліклініка далеко, а ходити вам важко, займіться фі­зіотерапією вдома. Покладіть парафін у металеву миску, розі­грійте на водяній бані, щоб він став м’яким. Нанесіть його на уражену ділянку, накрийте цуп­ким поліетиленом або клейонкою й укутайте теплим шарфом. Три­валість процедури — 20−40 хви­лин. Щоб швидше одужати після травми зв’язок, треба збагачува­ти раціон вітамінами Е та С, вони сприяють зміцненню сполучної тканини, з якої складаються су­хожилля і зв’язки. Найбільше ві­таміну Е містять злаки, петруш­ка, салат-латук, селера, морква, олії, жовток, обліпиха й горіхи. А джерелом вітаміну С можуть ста­ти цитрусові, капуста, більшість фруктів та овочів, листяна зелень, ягоди аґрусу, смородини, шипши­ни. Щоб зміцнити зв’язки, треба частіше готувати та їсти холодець або заливну рибу. В холодці бага­то колагену, а це один з найваж­ливіших будівельних компонентів для сполучної тканини. Завдяки йому наші сухожилля й зв’язки стають еластичнішими й міцні­шими. Доведеться відмовитися від шкідливих «смаколиків». Під забороною газовані напої, чипси, консерви, а також продукти, що містять штучні барвники. У них є складові, що вимивають із орга­нізму цінні поживні речовини.

Мирон Кулик.

Схожі новини