Сливи та сливовий сік очистять організм
Сливи здавна славляться своїми чудовими дієтичними й лікувальними властивостями
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469281/pexels-pixabay-248440.jpg)
Вони мають жовчогінні, сечогінні властивості, посилюють перистальтику, поліпшуються травлення, виводять зайву воду й солі з організму. Сливи й сливовий сік, ужиті вранці (натще), чудово очищають організм. Добре діють вони й на печінку, зокрема в разі неінфекційних гепатитів.
Особливо багато в сливах, зокрема темних сортів, вітаміну В2, потрібного для зміцнення нервової системи, поліпшення білкового обміну. Містять ці плоди й вітамін Р, який зміцнює кровоносні судини й сприяє зниженню тиску. Доведено, що сливи (особливо чорнослив) допомагають виводити з організму холестерин, тому їх корисно вживати в разі атеросклерозу, захворювань жовчного міхура та гіпертонії. Багаті сливи й на клітковину.
Слід знати, що плоди, зірвані недозрілими, фактично не дозрівають: корисних властивостей у них значно менше. Сушені сливи та компоти, заготовлені про запас, зберігають до 80% вітамінів. А варення, якщо його не переварити й не робити занадто солодким, може замінити цукерки та інші солодощі.
Стоматит. Полоскати порожнину рота відваром листя сливи: 20 г сухого листя залити 1 склянкою холодної води, кип’ятити 15 хв, охолодити, перецідити.
Кровоточивість ясен. Свіже подрібнене листя залити червоним сухим вином, настоювати 3 тижні, періодично струшуючи, потім перецідити, відтиснути й полоскати ротову порожнину.
У разі ангіни 1 ч. л. сухого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв і полоскати горло.
За гіпертонії 3−4 сушені сливи замочити на 10 хв гарячою водою, потім їх з'їсти, запиваючи водою, в якій настоювалися.
Закреп. Настій та компот з чорносливу та свіжих слив є чудовим легким проносним засобом. Свіжі сливи звільнити від кісточок, залити окропом, настоювати 2 години, пити по 1 склянці настою двічі на день до їди.
У разі токсикозу вагітним рекомендується пити сік слив (з кисло-солодких сортів) як протиблювотний засіб.
За радикуліту помічна така настоянка: 25 г подрібнених на порошок сливових ядер, які містяться в кісточках, залити 1 склянкою горілки. Настояти тиждень, періодично збовтуючи, потім перецідити. Натирати цим засобом хворий поперек.
Свіже чи розпарене сухе листя сливи прикладають до невеликих ран та виразок, що прискорює їх загоєння.
Від прищів рекомендується застосовувати маску зі слив: опустити в киплячу воду кілька слив і поварити їх протягом 5−7 хвилин, потім відділити м’якоть і додати до неї 1 ч. л. соку часнику та 1 ст. л. соку цибулі. Усе добре розмішати й накласти на обличчя на 15 хв, потім змити прохолодною водою.
У разі ожиріння та цукрового діабету ліпше не вживати сушених слив, до складу яких входить багато цукрів. За гастритів, що характеризуються підвищеною кислотністю, виразки шлунка й дванадцятипалої кишки не можна їсти кислі сорти цих плодів. Також слід знати, що кислі сливи мають в’яжучу дію.
Сливи корисні за гіпертонічної хвороби, але в невеликих кількостях. А ось гіпотонікам не варто нею захоплюватися. У разі хронічної ниркової недостатності, гломерулонефриту та подагри вживати сливи теж не рекомендується. Щодо подагри, то сливовий сік має здатність виводити з організму рідину, а за цієї хвороби рідини в організмі має бути якомога більше.