Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сливи та сливовий сік очистять організм

Сливи здавна славляться своїми чудовими дієтичними й лікувальними властивостями

Вони мають жовчогінні, сечогінні властивості, посилюють перистальтику, поліпшуються травлення, виводять зайву воду й солі з організму. Сливи й сливовий сік, ужиті вранці (натще), чудово очищають організм. Добре діють вони й на печінку, зокрема в разі неінфекційних гепатитів.

Особливо багато в сли­вах, зокрема темних сор­тів, вітаміну В2, потрібного для зміцнення нервової систе­ми, поліпшення білкового обмі­ну. Містять ці плоди й вітамін Р, який зміцнює кровоносні судини й сприяє зниженню тиску. Дове­дено, що сливи (особливо чор­нослив) допомагають виводити з організму холестерин, тому їх корисно вживати в разі атеро­склерозу, захворювань жовчного міхура та гіпертонії. Багаті сливи й на клітковину.

Слід знати, що плоди, зірвані недозрілими, фактично не дозрі­вають: корисних властивостей у них значно менше. Сушені сливи та компоти, заготовлені про за­пас, зберігають до 80% вітамінів. А варення, якщо його не перева­рити й не робити занадто солод­ким, може замінити цукерки та інші солодощі.

Стоматит. Полоскати порож­нину рота відваром листя сливи: 20 г сухого листя залити 1 склян­кою холодної води, кип’ятити 15 хв, охолодити, перецідити.

Кровоточивість ясен. Свіже подрібнене листя залити чер­воним сухим вином, настоювати 3 тижні, періодично струшуючи, потім перецідити, відтиснути й полоскати ротову порожнину.

У разі ангіни 1 ч. л. сухого листя залити 1 склянкою окропу, настояти 20 хв і полоскати горло.

За гіпертонії 3−4 сушені сли­ви замочити на 10 хв гарячою водою, потім їх з'їсти, запиваючи водою, в якій настоювалися.

Закреп. Настій та компот з чорносливу та свіжих слив є чу­довим легким проносним засо­бом. Свіжі сливи звільнити від кісточок, залити окропом, насто­ювати 2 години, пити по 1 склянці настою двічі на день до їди.

У разі токсикозу вагітним рекомендується пити сік слив (з кисло-солодких сортів) як проти­блювотний засіб.

За радикуліту помічна така настоянка: 25 г подрібнених на порошок сливових ядер, які містяться в кісточках, залити 1 склянкою горілки. Настояти тиждень, періодично збовтую­чи, потім перецідити. Натирати цим засобом хворий поперек.

Свіже чи розпарене сухе листя сливи прикладають до невели­ких ран та виразок, що приско­рює їх загоєння.

Від прищів рекомендуєть­ся застосовувати маску зі слив: опустити в киплячу воду кілька слив і поварити їх протягом 5−7 хвилин, потім відділити м’якоть і додати до неї 1 ч. л. соку часнику та 1 ст. л. соку цибулі. Усе добре розмішати й накласти на обличчя на 15 хв, потім змити прохолод­ною водою.

У разі ожиріння та цукрово­го діабету ліпше не вживати су­шених слив, до складу яких вхо­дить багато цукрів. За гастритів, що характеризуються підвище­ною кислотністю, виразки шлун­ка й дванадцятипалої кишки не можна їсти кислі сорти цих пло­дів. Також слід знати, що кислі сливи мають в’яжучу дію.

Сливи корисні за гіпертоніч­ної хвороби, але в невеликих кількостях. А ось гіпотонікам не варто нею захоплюватися. У разі хронічної ниркової недостатнос­ті, гломерулонефриту та подагри вживати сливи теж не рекомен­дується. Щодо подагри, то сли­вовий сік має здатність виводити з організму рідину, а за цієї хво­роби рідини в організмі має бути якомога більше.

Схожі новини