Сливове варення з какао
Варення зі слив з какао — дуже незвичний варіант заготовки на зиму. Подавати його як топінг до оладок і млинців або додавати у солодку випічку
2 кг слив, 1 кг цукру, 1 ст. ложка какао, 1 ч. ложка ванільного цукру.
Сливи для варення мають бути тверді, стиглі, найкращі сорти, у яких добре відходить кісточка.
Сливи перебрати, відкласти пом’яті та пошкоджені плоди. Добре промити їх під проточною водою і відкинути на друшляк, щоб стекла вода. Потім викласти на розкладений рушник і промокнути іншим.
Вийняти кісточки зі слив. Скласти усі половинки у посуд (не алюмінієвий!), в якому варитимете варення. Зважити для розрахунку необхідної кількості цукру. Його має бути наполовину менше.
Відміряти цукор і засипати ним сливи. Залишити на кілька годин, щоб виділився сік.
Цукор має повністю розчинитись, тому іноді масу треба розмішувати.
Поставити миску на середній вогонь, довести сливи до кипіння. Додати в цукор, що залишився, какао і ванільний цукор, розмішати. Ванільний цукор можна замінити на ванілін — на кінчику ножа. У закипіле варення всипати цукор з какао, добре перемішати.
Зменшити вогонь та варити 40 хв, весь час помішуючи та знімаючи з поверхні піну. Стежити, щоб варення не пригоріло! Піну знімати обов’язково, інакше це відіб'ється на кольорі, смаку та періоді зберігання заготовки.
Простерилізувати банки у духовці, кришки прокип’я-тити.
Гаряче готове варення розлити у підготовлені банки та закрити кришками. Банки перевернути і накрити пледом. Залишити до вистигання. Зберігати готове варення у прохолодному місці.