Дієта для серця
Однією з найважливіших частин профілактики захворювань серцево-судинної системи є правильне харчування. Тож як рекомендує харчуватися сучасна дієтологія, щоб серце залишалося здоровим на довгі роки?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/469253/diieta.jpg)
Факторами ризику у харчуванні серцево-судинних хворих є недостатнє споживання фруктів, овочів і ягід, надмірне споживання солі і насичених жирних кислот, нестача в їжі волокнистих речовин. Отже, щоб допомогти своєму серцю, необхідно дотримуватися певних правил складання раціону.
Насамперед з раціону слід виключити насичені жири, які вважаються одним з найважливіших факторів ризику у виникненні атеросклерозу та ішемічної хвороби серця (ІХС), оскільки вони підвищують рівень холестерину у крові та впливають на згортання крові, провокуючи тромбоз. Тому необхідно різко обмежити продукти з насиченими жирними кислотами: жирне м’ясо, м’ясні вироби (ковбаси), гідрогенізовані жири (кулінарний жир, твердий маргарин, кокосову і пальмову олії).
Відмовитися від споживання трансжирів, які є одним з головних провокаторів атеросклерозу, оскільки порушують жировий обмін в організмі. Найбільше їх в кулінарних і кондитерських жирах і маргаринах — магазинні печиво, вафлі, цукерки, торти, тістечка тощо.
Необхідні для здоров’я серця ненасичені жири (омега-3, омега-6). Їх благотворний вплив на зниження надлишкового холестерину і тригліцеридів («шкідливих» жирів) доведено, тому корисно вживати морську рибу з достатнім вмістом риб’ячого жиру. Але це не означає, що морською рибою можна об'їдатися, якщо вже вона корисна «від атеросклерозу», — надлишок будь-яких ненасичених кислот також завдає шкоди обмінним процесам, сприяє накопиченню шкідливих речовин. Тому доза дуже важлива — 60 г риби в день буде на користь, або 2−3 рази в тиждень по 100 г.
Білки. Можна споживати 1,2 г на кілограм маси тіла, м’ясо і птицю — також з низьким вмістом жиру; яйця — 1 в день. У жовтку яйця міститься не тільки холестерин, а й його антагоніст — фосфоліпіди, тому 1 яйце в день можна їсти без побоювання.
Вуглеводи. У день необхідно вживати не більш ніж 40−50 г цукру. Споживайте продукти, багаті харчовими волокнами: зерновий хліб, бобові, овочі, фрукти, ягоди, горіхи. Круп’яні каші також корисні, особливо, якщо вони будуть приготовані з цілих зерен.
Молоко і молочні продукти. Необхідно обмежити вживання жирних молочних продуктів. Однак не слід забувати, що молоко є джерелом повноцінних тваринних білків, кальцію і вітаміну D, тому і молоко, і молочні продукти слід вживати обов’язково.
Щоб не мати проблем із серцево-судинними захворюваннями, необхідно дотримуватися простих правил:
- не переїдати. Дуже важливий принцип, оскільки переповнений шлунок тисне на діафрагму, вона може зміщуватися і ускладнювати роботу серця;
- не вживати продуктів, які збуджують нервову систему. До таких відносять міцний чай, каву, грибний бульйон, гостру їжу;
- не пити зайвого. Надлишок рідини також створює додаткове навантаження на серце і судини;
- не пересолювати їжу. Фактор ризику серцево-судинних захворювань через вживання солей натрію доведений! Тому сіль потрібно обмежувати.
Продукти з солями калію сприяють виведенню зайвої рідини і поліпшують роботу серцевого м’яза. Включайте в дієту курагу, чорнослив, родзинки, а також багаті на калій картоплю, гарбуз, абрикоси.
Продукти з солями магнію благотворно діють на судини, тому включайте у раціон житній і пшеничний хліб з висівками, вівсяну, пшеничну, ячну і гречану каші, буряк, моркву, салат, зелень петрушки, чорну смородину, волоські горіхи, мигдаль.
Фрукти і ягоди забезпечують насичення організму вітамінами, вуглеводами і мінералами, а також антиоксидантами. Ягодами і соками можна приправляти каші. Щодня слід їсти близько 200 г. продуктів цієї групи.
Ірина Тимчук, дієтолог.