Передплата 2024 ВЗ

Дієта для серця

Однією з найважливіших частин профілактики захворювань серцево-судинної системи є правильне харчування. Тож як рекомендує харчуватися сучасна дієтологія, щоб серце залишалося здоровим на довгі роки?

Факторами ризику у хар­чуванні серцево-судин­них хворих є недостатнє споживання фруктів, овочів і ягід, надмірне споживання солі і наси­чених жирних кислот, нестача в їжі волокнистих речовин. Отже, щоб допомогти своєму серцю, необ­хідно дотримуватися певних пра­вил складання раціону.

Насамперед з раціону слід ви­ключити насичені жири, які вва­жаються одним з найважливіших факторів ризику у виникненні ате­росклерозу та ішемічної хвороби серця (ІХС), оскільки вони підви­щують рівень холестерину у крові та впливають на згортання крові, провокуючи тромбоз. Тому необ­хідно різко обмежити продукти з насиченими жирними кислотами: жирне м’ясо, м’ясні вироби (ков­баси), гідрогенізовані жири (кулі­нарний жир, твердий маргарин, кокосову і пальмову олії).

Відмовитися від споживання трансжирів, які є одним з голо­вних провокаторів атеросклерозу, оскільки порушують жировий обмін в організмі. Найбільше їх в кулінар­них і кондитерських жирах і марга­ринах — магазинні печиво, вафлі, цукерки, торти, тістечка тощо.

Необхідні для здоров’я сер­ця ненасичені жири (омега-3, омега-6). Їх благотворний вплив на зниження надлишкового хо­лестерину і тригліцеридів («шкід­ливих» жирів) доведено, тому корисно вживати морську рибу з достатнім вмістом риб’ячого жиру. Але це не означає, що мор­ською рибою можна об'їдатися, якщо вже вона корисна «від атеро­склерозу», — надлишок будь-яких ненасичених кислот також завдає шкоди обмінним процесам, спри­яє накопиченню шкідливих речо­вин. Тому доза дуже важлива — 60 г риби в день буде на користь, або 2−3 рази в тиждень по 100 г.

Білки. Можна споживати 1,2 г на кілограм маси тіла, м’ясо і птицю — також з низьким вмістом жиру; яйця — 1 в день. У жовтку яйця міститься не тільки холесте­рин, а й його антагоніст — фосфо­ліпіди, тому 1 яйце в день можна їсти без побоювання.

Вуглеводи. У день необхідно вживати не більш ніж 40−50 г цу­кру. Споживайте продукти, багаті харчовими волокнами: зерновий хліб, бобові, овочі, фрукти, ягоди, горіхи. Круп’яні каші також корис­ні, особливо, якщо вони будуть приготовані з цілих зерен.

Молоко і молочні продукти. Необхідно обмежити вживання жирних молочних продуктів. Од­нак не слід забувати, що молоко є джерелом повноцінних тваринних білків, кальцію і вітаміну D, тому і молоко, і молочні продукти слід вживати обов’язково.

Щоб не мати проблем із серце­во-судинними захворюваннями, необхідно дотримуватися про­стих правил:

  • не переїдати. Дуже важли­вий принцип, оскільки переповне­ний шлунок тисне на діафрагму, вона може зміщуватися і усклад­нювати роботу серця;
  • не вживати продуктів, які збуджують нервову систему. До таких відносять міцний чай, каву, грибний бульйон, гостру їжу;
  • не пити зайвого. Надлишок рідини також створює додаткове навантаження на серце і судини;
  • не пересолювати їжу. Фак­тор ризику серцево-судинних за­хворювань через вживання солей натрію доведений! Тому сіль по­трібно обмежувати.

Продукти з солями калію спри­яють виведенню зайвої рідини і поліпшують роботу серцевого м’яза. Включайте в дієту кура­гу, чорнослив, родзинки, а також багаті на калій картоплю, гарбуз, абрикоси.

Продукти з солями магнію благотворно діють на судини, тому включайте у раціон житній і пшеничний хліб з висівками, ві­всяну, пшеничну, ячну і гречану каші, буряк, моркву, салат, зелень петрушки, чорну смородину, во­лоські горіхи, мигдаль.

Фрукти і ягоди забезпечують насичення організму вітамінами, вуглеводами і мінералами, а та­кож антиоксидантами. Ягодами і соками можна приправляти каші. Щодня слід їсти близько 200 г. продуктів цієї групи.

Ірина Тимчук, дієтолог.

Схожі новини