Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чому слони майже не хворіють на рак?

Відповідь на це запитання, сподіваються вчені, допоможе боротися з цією хворобою людям

Науковці семи дослідницьких центрів за допомогою новаторських методів біоінформатики виявили, що слони мають багато різних копій гена, який захищає організм від раку. На думку вчених, їхнє відкриття може вказати шляхи для роботи над новими методами онкотерапії.

Клітини в організмі, пояснюють науковці, постійно діляться, створюючи свої копії, які в ідеалі мають бути тотожними оригіналам. Однак у цьому процесі трапляються помилки, тобто мутації. Більшість з них корегуються, але не всі... Накопичення генетичних помилок може призвести до утворення пухлини.

У слонів, попри їхні солідні розміри й велику тривалість життя, онкологія спричиняє близько 5 відсотків усіх смертей. Для порівняння, у людей цей показник сягає аж 25 відсотків. Чому слони мають цю перевагу? Як встановили вчені, висока опірність слонів до раку пов'язана з тим, що ці тварини мають аж 40 копій гена P53, відомого як "охоронець геному". (Цей ген також присутній у людини, але копій не 40, як у слона, а тільки дві).

"Це складне дослідження демонструє, що слони цікаві не лише своїми гігантськими розмірами, - наголошує професор Фріц Фольрат із Оксфордського університету (Велика Британія). - Дуже важливо, щоб ми не лише захищали цих тварин, а й ретельно їх вивчали".

Білок, кодований геном Р53, активується у випадку генетичної помилки під час ділення клітини. Водночас ген P53 дезактивується іншим білком, MDM2. Це може призвести до зниження рівня P53 саме тоді, коли той мав би спрацювати. Як з'ясували вчені, у слонів кожна зі 40 копій гена P53 відрізняється від інших, тож кожна взаємодіє з MDM2 по-різному. Білки, кодовані різними генами P53, набагато важче "вимкнути" шляхом описаного вище контакту з білком MDM2.

Таким чином, механізм захисту клітин, контрольований геном P53, у слонів активніший і ефективніший, ніж у людей.

"Це великий крок у розумінні того, як саме ген P53 захищає організм від раку, - вважає професор французького інституту INSERM Робін Фареус. - Існування у слонів багатьох форм гена P53, з різною здатністю взаємодіяти з білком MDM2, відкриває нові можливості для дослідження онкозахисної ролі P53". Такі дослідження, впевнені науковці, допоможуть знайти нові ефективні види протиракової терапії.

Схожі новини